Éjszakai futball: angol átigazolási hajrá élő adásban

Infostart
2008. szeptember 2. 10:07
Hoppon maradt a Chelsea, miután a Manchester City új angliai átigazolási rekordért, 32,5 millió fontért megvette a londoniak által egész nyáron át üldözött Robinhót a Real Madridtól. A másik manchesteri klub, a United is az utolsó pillanatra hagyta az erősítést: Dimitar Berbatov 30,75 millió fontért hagyta el a Tottenhamet.

Régen látott izgalmakat hozott a labdarúgó átigazolási időszak utolsó napja, különösen annak utolsó órái. A legaktívabbak az angol együttesek voltak, a nagy érdeklődést jól mutatja, hogy a Sky Sports televízió hírcsatornája visszaszámlált éjfélig, a transzferidőszak lezárultáig, és helyszíni kapcsolásokkal számolt be az eseményekről.

Robinhóról lemaradt a Chelsea

A hétfőn egy egyesült arab emírségekbeli cégcsoport kezébe került Manchester City meglehetősen élénk volt az átigazolási időszak utolsó napján. Mark Hughes együttese váratlanul megszerezte a brazil Robinhót, akiről szinte már mindenki elkönyvelte, hogy a Chelsea-nél fog kikötni. A 24 éves klasszis vasárnap sajtótájékoztatón ki is jelentette: a londoni Kékeknél akarja folytatni pályafutását, ám a madridi klub elnöke végül a Manchester City ajánlatát fogadta el, ugyanis az magasabb volt, mint a Chelsea által ígért összeg.

A manchesteri együttes végül 32,5 millió fontot, új angliai átigazolási rekordnak számító összeget fizetett a brazil válogatott támadóért, aki négy éves szerződést köt a Cityvel. A Real Madrid elnöke, Ramón Calderón azt mondta: emberi okok miatt adták el Robinhót, hiszen a játékos többször is kinyilvánította, el akarja hagyni a fővárosiakat, mivel nem érzi a bizalmat.

Új sztárcsapat születik?


"Örülök, hogy lehetőségem lesz egy ilyen hihetetlenül tehetséges futballistával együtt dolgozni, mint amilyen Robinho. Ahhoz, hogy felvegyük a versenyt a legerősebb klubokkal, ilyen kaliberű futballistákra van szükségünk, és Robinho kétségtelenül a világ egyik legjobbja" - jelentette ki Mark Hughes, a City menedzsere.

A Manchester City a brazil sztár leigazolásával jelezte, komolyan gondolja, hogy az első négybe akar kerülni. A támadósorban Robinho mellett a szintén brazil Jo és Elano szerepel, emellett a Cityt erősíti az angol válogatott Micah Richards, Shaun Wright-Phillips és a tehetséges Michael Johnson is. Érdekes, hogy Robinho éppen a Chelsea ellen mutatkozhat be új csapatában jövő hétvégén.

Berbatov is Manchesterben

A manchesteri klub megpróbálta megakadályozni a városi rivális United üzletét is, ugyanis ajánlatot tett Dimitar Berbatovért.

A bolgár csatár ügye is egész nyáron át húzódott: a labdarúgó el akarta hagyni a Tottenhamet, eladása elől a klub sem zárkózott el, de alaposan megkérték az árát, így hiába környékezte meg többször is a Manchester United, nem sikerült megegyezniük a feleknek.

Hétfőn kora este aztán kiderült, a Manchester City magasabb összeget kínált a Tottenhamnek, mint a United, a hírek szerint 32 millió fontot, amit a londoni együttes el is fogadott. Ennek ellenére a bolgár futballista mégis az Old Traffordon tűnt fel orvosi vizsgálaton, és éjfél előtt aláírta szerződését Sir Alex Ferguson együtteséhez. A Bajnokok Ligája címvédője 30,75 millió fontot fizetett Berbatovért, emellett a Tottenham egy évre kölcsönkapta a manchesteriektől Frazier Campbellt.

"Egy álom vált valóra. Szeretném további trófeákhoz segíteni a klubot" - mondta a 27 éves bolgár csatár, míg a menedzser, Sir Alex Ferguson kiemelte: Berbatov egyike a világ legjobb támadóinak, ezért kulcsfontosságú volt a megszerzése. A Manchester United egyébként egyetlen nyári igazolása a bolgár csatár volt.

A Manchester City a hírek szerint megkörnyékezte az Európa-bajnokság spanyol gólkirályát, David Villát, valamint a stuttgarti Mario Gomezt is. A két támadót egyelőre nem sikerült Manchesterbe csábítani, ám az új tulajdonos vélhetően nem fogja sajnálni a pénzt az erősítésekre télen sem.

Liverpoolban is erősítettek

Figyelmet érdemel még az utolsó napon megköttetett üzletek közül, hogy az Everton klubrekordért, 15 millió fontért leigazolta a Standard Liege 20 éves középpályását, Marouane Fellainit, valamint Louis Sahát a Manchester Unitedtől.

A Liverpool megszerezte Albert Rierát az Espanyoltól, miközben a spanyol klubhoz került Steve Finnan. A Vörösök végleg leigazolták Gulácsi Pétert, az U19-es Eb-bronzérmes magyar hálóőrt az MTK-tól.

Olaszországban és Spanyolországban is dolgoztak a klubvezetők: a fiatal brazil csatár, Kerlon a Chievóhoz szerződött, a Juventus pedig a Barcelonától szerezte meg a 18 éves Falque Silva Iagót. Az élvonalból kiesett Zaragoza két támadóját is elveszítette: argentin Diego Milito a Genoában folytatja, míg az Eb-aranyérmes Sergio García a Betishez került.

Szerző: Kaposi Dávid