Schmitt: Mostantól a pontszerzőket is meg kell becsülni

Infostart
2008. augusztus 24. 13:11
Három arany-, öt ezüst- és két bronzéremmel zárta a magyar küldöttség a pekingi olimpiát. Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke korábban háromszor hat érmet várt.

Több érmet várt a magyar küldöttségtől Schmitt Pál a pekingi olimpián. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az InfoRádiónak elmondta: nagyobb sikert remélt, mert azt vette számításba, milyen eredményeket értek el a magyar sportolók az utóbbi két-három évben, illetve amit a szövetségek minimális teljesítményként vállaltak.

Schmitt Pál elismerte, a végeredményt tekintve kicsit csalódott, de látja a pozitívumokat is: százhetven sportoló vívta ki a részvételi jogot, a csapatok nagyszerűen szerepeltek és tisztán versenyeztek.

A MOB elnökének Vajda Attila kenus szereplése okozta a legnagyobb meglepetést, és elárulta: bízott abban, hogy aranyérmet akaszthat majd Kovács Katalin és Janics Natasa nyakába. A legnagyobb csalódást a vívók teljesítménye okozta Schmitt Pálnak, aki szerint a gyenge szereplés okait a vívószövetségnek kell megvizsgálnia.

Megbecsülni a pontszerzőket

A MOB elnöke szerint a pekingi olimpia legfontosabb tanulsága, hogy mostantól meg kell becsülni a helyezéseket is. "Úgy érzem, hogy aki a negyedik, ötödik, hatodik helyen végzett, ugyanolyan világszintű teljesítményt kellett, hogy letegyen az asztalra, mint akár a győztesek. Mostantól őket is meg kell becsülnünk erkölcsileg és anyagilag is" - hangsúlyozta Schmitt Pál.

"Azt is látni kell, hogy óriási lett a rivalizáció: szemben az athéni 220 sportolóval, csupán 170 tudta kivívni a részvételi jogot" - fűzte hozzá a MOB elnöke, megjegyezve: nem bánja, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is kilátogatott az ötkarikás játékokra, mert legalább látta, hogy néz ki egy olimpiai falu, és hogy az egyes nemzetek minden erejükkel segítik olimpikonjaikat.

"Ez jó tanulság, ebből mindenkinek le kell vonnia a következtetéseket" - mondta Schmitt Pál, aki bízik abban, hogy a döntéshozók mérlegelik, milyen volt a Peking előtti helyzet, és kidolgozzák a Peking utánit. "Nagyon sok a tennivaló, remélem, hogy részben állami, részben társadalmi, részben a privát szektor összefogásával mégis csak talpra lehet állítani a magyar sportot" - jegyezte meg a MOB elnöke.

Sokat tanultunk

Schmitt Pál elmondta: pályázik majd a következő elnöki ciklusra a MOB élén, mert úgy érzi, megbíznak benne az olimpikonok, és az o

limpiai mozgalom tagjai. "Ne felejtsük el, hogy az olimpiai bizottság elsősorban az olimpiai eszme terjesztéséért, a körülmények megteremtéséért, a partnerek felkutatásáért, a kapcsolattartásért, a sportdiplomáciáért felelős. A szakmai kérdésekben az egyes szövetségen belül döntenek" - fűzte hozzá.

Ez a legek olimpiája volt - fűzte hozzá a MOB elnöke. A pekingi ötkarikás játékokon 204 nemzet sportolói versengtek egymással, fantasztikus volt az olimpiai falu, a szervezők hatalmas erőfeszítéseket tettek a környezetvédelem érdekében, és azért, hogy megfelelő körülmények várják az olimpikonokat és a szurkolókat.

A játékok szép hozadéka lesz az, hogy Kína nyitott a világ felé, és a világ is nyitott Kína felé - vélekedett Schmitt Pál. "Többet tudtunk meg 16 nap alatt Kínáról, a kínai emberekről, mint a korábbi kétszáz évben" - tette hozzá a MOB elnöke.

Hanganyag: Farkas Dávid


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást