Két kapitány is távozik - a nap hírei

Infostart
2008. augusztus 23. 21:38
Megvédte olimpiai bajnoki címét a Kovács Katalin-Janics Natasa kettős a kajakozók 500 méteres versenyében. Továbbra sem tudni mikor találkozik egymással Robert Fico szlovák és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök. Nyíregyházán elfogták azt a két fiatalt, akik a gyanú szerint két héttel ezelőtt meggyilkoltak egy 21 éves fotómodellt a fővárosban. A nap hírei 2008. augusztus 23-án, szombaton.

Megvédte olimpiai bajnoki címét a Kovács Katalin-Janics Natasa kettős a kajakozók 500 méteres versenyében; ez a magyar olimpiai küldöttség második aranyérme Pekingben. Negyedik lett a kajak kettesek 500 méteres versenyén a Kammerer Zoltán-Kucsera Gábor páros, illetve egyesben Kovács Katalin. A szintén kajak egyesben induló Vereckei Ákos 6. helyen ért célba, míg Vajda Attila kenu egyesben a kilencedik helyen végzett. Negyedik lett a magyar női kézilabda-válogatott, miután 33-28-ra kikapott Dél-Korea együttesétől; az olimpiai bajnok Norvégia lett. A hegyi kerékpárosok versenyében Parti András a 23. helyen végzett az 50 fős mezőnyben.

Szakmai igazgatóként dolgozik tovább a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Hajdu János az InfoRádióban elmondta: Németh András év eleji lemondása után válságmenedzserként vállalta el a válogatott irányítását, amit az olimpia után már nem akar folytatni. A szakmai igazgatói posztot eddigi is betöltő tréner hozzátette: a csapat olimpiai negyedik helyezését szakmailag is jó teljesítménynek értékeli.

Távozik posztjáról a kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya is. Angyal Zoltán az InfoRádióban azt mondta: elégedett a megszerzett 4 éremmel és a szakág összteljesítményével, de mint azt már tavasszal jelezte: szerződése lejárta után, 2009 áprilisától már nem vállalja a csapat irányítását. Angyal Zoltán 1997. január 30-a óta vezeti a magyar kajak-kenu válogatottat.

Megvédte címét a pekingi olimpia labdarúgótornáján az argentin válogatott, amely a fináléban 1-0-ra győzött Nigéria ellen. A labdarúgó döntőt Kassai Viktor vezette. Szintén a címvédő nyerte a női kosárlabdatornát. Az Egyesült Államok 92-65-re győzött Ausztrália ellen; az amerikai csapat 4. olimpiáján diadalmaskodott. Atlétikában a belga Tia Hellebaut megnyerte a női magasugrást, amelynek döntőjében 4 sportoló is túljutott a 2 méteres szinten; a horvát Blanka Vlasic sorozatban 34 megnyert verseny után csak a második lett. A női és a férfi 4x400 méteres váltóban is amerikai siker született.

A jamaicai Usain Bolt 50 ezer dollárt adományozott a májusi szecsuani földrengést túlélő gyerekeknek. A pekingi olimpia háromszoros bajnok sprintere, aki a 100, 200 és 4x100 méteren is világcsúccsal győzött azt mondta: a játékok szellemének segítenie kell feledtetni a katasztrófát.

A pekingihez hasonló, sikeres olimpia rendezésére készül London 2012-ben - mondta a brit kormányfő a kínai fővárosban. Gordon Brown tárgyalt Hu Csin-tao kínai elnökkel és Ven Csia-pao kormányfővel. A brit miniszterelnök részt vesz a játékok vasárnapi záróünnepségén, amelyen Boris Johnson londoni polgármesternek átadják az olimpiai lobogót.

Lezárult a szlovák és a magyar miniszterelnök találkozójának előkészítése, azt azonban továbbra sem tudni mikor tárgyal egymással Robert Fico és Gyurcsány Ferenc. Ezt a kancelláriaminiszter közölte, miután a szlovákiai Tardoskedden Dusan Caplovic szlovák miniszterelnök-helyettessel egyeztetett. Kiss Péter szerint a hivatalos találkozó előtt informális megbeszélést tart a két politikus.

Szigorúbb minőségellenőrzést és piacvédelmet, valamint a külföldi tulajdonú feldolgozók állami támogatásának felfüggesztését kérte az agrártárca vezetőjétől a szabolcsi almatermelők védelmében a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének igazgatója. Budai Gyula az InfoRádióban azt mondta: 15 ezer család megélhetése kerülhet veszélybe, ha a feldolgozó üzemek nem fizetik ki az ipari alma kilójáért a 30 forintot.

Nyíregyházán elfogták azt a két fiatalt, akik a gyanú szerint két héttel ezelőtt meggyilkoltak egy 21 éves fotómodellt a főváros XXIII. kerületében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint T. Adriennt és B. Lászlót egy panzióban fogták el, a rendőrség korábban lefoglalta gépkocsijukat is, amelyben a nyomszakértők megtalálták az áldozat vérét.

53 éves korában elhunyt Kiss László, a száz százalékban állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója. Marcinkó Ferenc, a cég termelési igazgatója elmondta: Kiss László 2002-től vezette a Tokaj Kereskedőház Zrt.-t, korábban a Hungarovin vezérigazgatója volt, 2002-től pedig a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöki tisztét is betöltötte.