Ezüstérmes a női négyes

Infostart
2008. augusztus 22. 10:23
Ezüstérmes lett a Kovács Katalin, Szabó Gabriella, Kozák Danuta és Janics Natasa alkotta női kajak négyes 500 méteren a pekingi olimpián. A számot a német csapat nyerte.

Kovács Katalin "különleges mesterhármasához", vagyis a három aranyérem megszerzéséhez az első lépést a női négyes vezérevezőseként tehette meg. A magyar egységet hajthatta a visszavágás vágya is, hiszen a legutóbbi két olimpián második helyen végeztek a németek mögött.

A rajttól a Fanny Fischer, Nicole Reinhardt, Katrin Wagner-Augustin és Conny Wassmuth alkotta német hajó jött el a legjobban, a magyar egység némileg beragadt, és hiába próbálkozott utolérni a riválist, közel egy hajónyi hátrányba kerültek Janics Natasáék féltávnál.

A magyarok nagy hajrát indítottak, de már nem lehetett ledolgozni a különbséget a németekkel szemben, így ezüstérmes lett a női négyes.

A németek sorozatban negyedszer diadalmaskodtak. A harmadik helyen az ausztrálok végeztek.

"Alapvetően szép az ezüstérem, bár aranyra készültünk. Mindenáron győzni szerettünk volna, ezért dolgoztunk keményen, így egy kicsit csalódottak vagyunk. Arra számítottunk, hogy nagyon erős rajtot vágnak le, én bíztam benne, hogy utolérjük őket, mert a finisünk nekünk a jobb. Tehát ha féltávnál tudtunk volna tartani velük, akkor mienk lett volna az arany. Az elején vagyunk még kevesek" - mondta Szabó Gabriella, aki nagyon szeretné, ha a négyes együtt maradna.

"Mi még csak két hónapot tudtunk készülni együtt erre a számra, azt hiszem, a németek már négy éve együtt vannak, kisebb-nagyobb cserékkel. Téves az az információ, hogy itt az olimpián kiesett a sztrókjuk, mert a negyedik ember helyett ült be egy olyan versenyző, aki korábban már volt világbajnok, tehát egy rutinos kajakosról van szó. Fanny Fischer sztrókolta eddig is a négyesüket, ő maradt is a helyén. Nem úgy tűnt, hogy egy rögtönzött négyesről lenne szó."

Magyarország legutóbb 1992-ben, Barcelonában nyert ebben a számban olimpiát.