Döntős a Kemény-csapat!

Infostart
2008. augusztus 22. 13:29
Döntőbe került a magyar férfi vízilabda-válogatott a pekingi olimpián, mivel 11-9-re nyert Montenegró ellen. A magyar együttes háromgólos hátrányból is talpra állt, és Gergely István bravúrjainak is köszönhetően győzött, így vasárnap megvédheti a címét.

A címvédő magyar együttes és az Európa-bajnok montenegrói válogatott a csoportmeccsek során is találkozott, az az összecsapás 10-10-re végződött. A magyarok felkészülését betegség nehezítette, Szécsi, Madaras és Kis is meghűléssel bajlódott, így ki kellett hagyniuk egy edzést. Az InfoRádió online közvetítését ide kattintva nézheti meg.

A ráúszást Kásás Tamás nyerte, így a magyar válogatott vezethette az első támadást, és rögtön meg is szerezte a vezetést. A bírók két montenegrói játékost is kiállítottak, az emberelőnyt pedig Biros értékesítette biztosan. Az ellentámadásból Nikola Janovics egyenlített, de sikerült gyorsan visszavenni a vezetést: Kiss Gergely lőtt bődületes gólt előnyből. Nem lehetett sokáig örülni a vezetésnek, hiszen a túloldalon hasonló forgatókönyv végén Zlokovics egalizált.

Ezt követően átvették a vezetést a montenegróiak, de Benedek szabaddobásból eredményes volt (3-3). Az utolsó percben ismét csak előnybe kerültek a montenegróiak, majd a második nyolc percben két gyors gólt szereztek egyaránt emberelőnyből (3-6). A magyarok támadásban pontatlanul játszottak, többször is a kapufát találták el.

Háromgólos hátrányban Kemény Dénes szövetségi kapitány kapust cserélt, Gergely állt be - és a húzás kiválóan beállt, a Honvéd játékosa megbolondította a montenegróiakat. Kiss Gergelyen nem látszódott a betegség, gyors egymásutánban két bombagólt szerzett (5-6), majd Molnár klasszis találatával sikerült egyenlíteni, de a szünet előtt még egyszer betalált Montenegró.

A harmadik negyed elején Madaras értékesített egy emberelőnyt, majd a balkezes klasszis újabb találatával visszavette a vezetést (8-7) a magyar alakulat - és mint kiderült, nem is engedte azt ki később.

A védekezés kiválóan működött, a jól lövő montenegróiakat remekül semlegesítették Varga Tamásék, a kapuban pedig Gergely parádézott, nem bírtak túljárni az eszén. Kritikus pillanatban Varga Dénes távolról pókhálózta le a felső sarkot (9-7).

Az utolsó nyolc perc montenegrói találattal indult, majd Gergely védett egy ötméterest bravúrosan. A kapu előtt ekkor sok volt a pontatlanság, Molnár és Kásás is rontott, a montenegróiak pedig egyenlítettek egy ejtéssel (9-9).

Kemény Dénes a legjobbkor kért időt, a feljavuló Kásás révén sikerült kihasználni az emberelőnyt közelről (10-9), majd a hibátlan védőmunka után Varga Dániel vette be a kaput, ezzel eldöntve a meccset.

A magyar együttes csodálatosan játszva háromgólos hátrányt dolgozott le, és sorozatban harmadszor került be az ötkarikás játékok döntőjébe. A finálé vasárnap délelőtt lesz.