Bizonyítékok az olimpiai irathamisítás mellett

Infostart
2008. augusztus 22. 06:30
Dokumentumokat hamisítottak meg a kínaiak, hogy egy tornászt elindíthassanak az olimpián, noha nem töltötte be az előírt korhatárt - állítja egy amerikai számítógépes kalóz, aki mindezt bizonyítani is tudja.

A kétszeres olimpiai bajnok Ho Ko-hszin útlevele szerint 1992. január elsején született, így betöltötte a 16. évét, vagyis indulhatott a pekingi ötkarikás játékokon a szabályok szerint. Az iratot a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is elfogadta, és hozzájárult a kínai versenyző indulásához, aki végül felemás korláton és csapatban is a dobogó legfelső fokára állhatott hazai közönség előtt.

Életkorának hitelességét azonban többen is kétségbe vonták, a nemzetközi sajtó kétkedéssel kezelte a mindössze 142 centiméter magas, gyermeki arcú tornász születési dátumát.

A sajtó után egy amerikai hacker kezdett nyomozásba, és több, már törölt, nem hozzáférhető oldal után végül egy kínai keresőoldalon ráakadt egy korábbi versenylistára, amelyen Ho Ko-hszin születési dátumaként 1994. január elseje volt feltüntetve - vagyis ez alapján nem vehetett volna részt az ötkarikás játékokon. A nevezési lista hitelesnek tűnt, ugyanis a kínai sportigazgatóság állította össze.

A hacker egy másik tornász, Jang Ji-lin születési dátumáról is azt derítette ki, hogy meghamisították, ugyanis a nevezési papírok szerint 1993. augusztus 26-án született, vagyis mindössze 15 éves lesz.

A támadásokra reagálva Ho Ko-hszin újságírók előtt többször is kijelentette, hogy 16 éves, nem számít, mit mondanak az emberek. Arra a kérdésre, miként ünnepelte 15. születésnapját, azt mondta: egy átlagos nap volt, a csapattársaival töltötte az időt.

Kételkedésre ad okot az is, hogy tavaly ősszel az Új Kína (Xinhua) hírügynökség egy cikkében 13 évesnek titulálta a tornászlányt, ám később több hivatalnok is azt közölte: a hivatalos kínai hírügynökség hibás információt tett közzé.