Arany, ezüst, bronz - három a magyar igazság

Infostart
2008. augusztus 22. 12:08
Vajda Attila megnyerte a kenu egyesek 1000 méteres döntőjét a pekingi olimpián, ezzel megszerezte a magyar küldöttség első aranyérmét. A női kajak négyes ezüstérmet szerzett a németek mögött, míg a Kozmann György, Kiss Tamás kenu kettes harmadikként zárt remek hajrájának köszönhetően. A Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajak kettes, valamint a kajak négyes is ötödikként ért célba.

Vajda Attila megszerezte a magyar küldöttség első aranyérmét a pekingi olimpián, mivel megnyerte a kenu egyeseket 1000 méteres futamát Sunjiban. A 25 éves, világ és Európa-bajnok szegedi sportoló remekül rajtolt, majd a táv második felében robbantott, megelőzte az élen álló fehérorosz Menkovot, lerázta a spanyol Calt, és magabiztosan nyerte meg a viadalt.

A diadalt követően Vajda Attila elmondta: a július 15-én elhunyt Kolonics György emlékének ajánlja aranyérmét.

A női kajaknégyes ezüstérmes lett; a Kovács Katalin, Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Janics Natasa egység a németek mögött szerezte meg a második helyet. A magyar egység hiába hajrázott jól, nem tudta behozni a németek rajtnál szerzett jelentős előnyét.

Csodálatos versenyzéssel bronzérmes lett a Kozmann György, Kiss Tamás páros a kenu kettesek 1000 méteres döntőjében a pekingi olimpián. A magyar egység, amely július végén, Kolonics György halála után állt össze, az utolsó métereken a románokat hajrázta le. A számot a fehéroroszok nyerték a németek előtt.

A várakozásoktól elmaradva az ötödik helyen végzett a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor páros a kajak kettesek 1000 méteres fináléjában. A magyar duó esélyesként indult, és a rajt után az élre is állt, ám a táv második felében fokozatosan lassulni kezdett a hajó, az erejüket jobban beosztó németek, dánok, olaszok és lengyelek is elmentek mellettük, így végül a remélt győzelem helyett még a dobogóról is leszorultak Kammererék.

Szintén az ötödik lett a Sík Márton, Vereczkei Ákos, Béé István, Bozsik Gábor összeállítású kajaknégyes, amely nem tudta megszorongatni az éllovasokat. A nap első döntőjében a kajakos Benkő Zoltán 9. lett.

Szombaton rendezik az 500 méteres döntőket, a hat számból ötben lesz magyar induló. Női kajak egyesben Kovács Katalin, míg párosban a Kovács Katalin, Janics Natasa páros győzelmi esélyekkel indul. Kenu egyesben Vajda Attila próbál meg duplázni, míg kajak egyesben Vereckei Ákos érdekelt. A Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor páros a rövidebbik távon javíthat.