Négy egység máris a fináléban

InfoRádió / MTI
2008. augusztus 18. 11:37
Az aranyéremre is esélyes Vajda Attila bejutott a pénteki döntőbe a kenu egyesek 1000 méteres versenyében a pekingi olimpián, ugyanis magabiztosan nyerte előfutamát. Szintén egyből a fináléba került a női kajak négyes 500 méteren, valamint a férfi kajak kettes és a kajak négyes 1000 méteren.

A nyár eleji edzőváltást övező viharok és botrányok után bő két hónapja alakult Kovács Katalin, Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Janics Natasa összetételű női kajak négyest a kanadaiakkal, az ausztrálokkal, a lengyelekkel és a spanyolokkal sorsolták össze, az első három hely ért finálét. A továbbjutás kiharcolása a papírformának megfelelően nem okozott gondot magyar hajónak, amely a lengyelek és az ausztrálok előtt, egy hajóhossz előnnyel elsőként ért a célba, így már a fináléra összpontosíthat.

A másik futamot a vezérevezős Carolin Leonhardt betegsége és kényszerű kiválása miatt megváltozott összeállításban induló, címvédő németek nyerték hatalmas fölénnyel a kínaiak és a dél-afrikaiak előtt. A németek 1:33.912, a magyarok pedig 1:34.321 perc alatt teljesítették a távot.

Vajda Attila is bejutott a pénteki döntőbe a kenu egyesek 1000 méteres versenyében a pekingi olimpián, miután magabiztosan nyerte előfutamát.

"Az volt a fontos, hogy vagy így, vagy úgy, de megnyerjem ezt a futamot, de ha lehet, akkor egy olyan pályát menjek, amilyet majd a döntőben is szeretnék. Vagyis ötszázig utazok, aztán ott egyszer elindítom a hajót és ezzel vagy utolérem az előttem lévőket vagy elmegyek a mezőnytől, s aztán még kétszer-háromszor indítok. Most az utolsó kétszázon is tudtam fokozni a tempót, ezzel együtt nehéz volt. Nincs szél, alig kaptam levegőt" - értékelte futamát Vajda Attila, aki a július 15-én elhunyt Kolonics György emlékére fekete karszalagot viselve szállt vízre.

Megnyerte futamát, így szintén egyből a pénteki fináléba került a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor összetételű kajak kettes az 1000 méteres távon. A magyar egység a tav feléig a mezőnnyel haladt, majd robbantottak, és magabiztosan végeztek az élen az előfutamban a lengyelek és az új-zélandiak előtt. A másik futamot a nagy rivális németek nyerték.

A Sík Márton, Beé István, Vereckei Ákos, Bozsik Gábor összeállítású kajaknégyes 1000 méteren bejutott a pénteki döntőbe, miután előfutamában második lett a németek mögött.

A Kozmann György, Kiss Tamás kenu kettes 1000 méteren futamában negyedik lett, így a szerdai középdöntőben harcolhatják ki a finálét.

A kajakozó Benkő Zoltán előfutamában a második lett, így a szerdai középfutamban folytathatja a hosszabbik távon.