Aggódnak Michael Phelps egészsége miatt

InfoRádió / MTI
2008. augusztus 15. 15:25
Kifogott Michael Phelps 12 ezer kalóriás napi étrendje egy vállalkozó kedvű brit újságírón, aki kíváncsi volt arra, miként képes legyűrni ezt az irdatlan mennyiségű táplálékot az amerikai úszózseni. Egy brit táplálkozáskutató viszont az étrend összetétele miatt aggódik.

Jon Henley, a Guardian című lap munkatársa előre bocsátotta: tisztában van azzal, hogy a 193 centis, 92 kilós klasszis átlagosan hetente 75 kilométert úszik, fennmaradó idejét pedig többnyire edzőteremben tölti. Így elsősorban azt próbálta felmérni, hogy milyen érzés ennyit enni. Kísérletéből videó-klipet is készített, amely immár az interneten is látható.

Az újságíró pontosan követte azt a menüt, amelyet állítólag a tizenkétszeres olimpiai bajnok elfogyaszt, és már a puszta látványtól a rosszullét kerülgette.

A reggeli egy hatalmas tál zabkásából, három, "küszöb nagyságú", tojásos, hagymás, salátás, majonézes szendvicsből, petrezselymes rántottából, csokoládés palacsintából és két nagy csésze kávéból állt.

Az ebéd főfogása fél kilónyi paradicsomos spagetti volt, de melléje még feltaláltak két hatalmas sonkás-sajtos szendvicset, és négy doboz energiaitalt. A vacsora egy újabb nagy adag tészta, majd a spagettihez hasonló mennyiségű pizza, újabb energiaitalokkal. Az újságíró jószerével csak bele tudott kóstolni Michael Phelps menüjébe, de abba is kis híján belebetegedett.

Egészségtelen összetétel

Janice Thompson, a bristoli egyetem mozgás- és táplálkozástudományi tanszékének professzora szerint nemhogy egy fizikai munkát csak elvétve végző értelmiséginek nem való ez az étrend, hanem még egy olyan, fitt, edzésben lévő atlétának sem javasolná, aki a 10 ezer méteres távra edz.

"Phelps-et nem tekinthetjük mindennapi sportolónak, fényévekre van tőlünk" - mondta a professzor, hozzátéve: dolgozott együtt korábban a legnagyobb erőfeszítést igénylő sportok művelőivel, köztük triatlonosokkal, de azok sem használtak el többet 6-10 ezer kalóriánál naponta.

Ugyancsak kétkedésének adott hangot Anita Bean táplálkozáskutató, aki - Michael Phelps edzésprogramjából kiindulva - kiszámította, hogy a szuperbajnok legfeljebb 8000 kalóriát éget el.

Még ennél is jobban nyugtalanítja a szakembert, hogy a bajnok étrendje nagyon sós, zsíros, viszont szegény hasznos rostokban, mivel kevés zöldség és gyümölcs szerepel benne.

Ezzel összefüggésben Janice Thompson viszont úgy véli, hogy az úszó ugyanazt a kalóriamennyiséget képtelen lenne bevinni szervezetébe zöldségekkel és gyümölcsökkel, a sok szénhidrátot azonban egészen páratlan módon tudja hasznosítani.

Az újságíró szerencsére túlélte a kísérletet, és arra is rájött, hogy egy 12-szeres olimpiai bajnok táplálása kész anyagi csőd. Kiszámította ugyanis, hogy ez az étrend legalább napi mintegy 12 ezer forintba kerül.