Phelps "vakon" győzte le Cseh Lászlót

Infostart
2008. augusztus 14. 09:25
Egy gyerekes hiba majdnem Michael Phelps negyedik aranyérmébe került, aminek következtében az amerikai csodaúszónak gyakorlatilag vakon kellett leúsznia a 200 méteres pillangót.

Az amerikai "delfinember" az olimpia szerdai versenynapján két aranyat zsebelt be, így immár ő a legeredményesebb olimpikon. Továbbra is esélye van arra, hogy a pekingi ötkarikás játékokon 8 aranyat nyerve megdöntse Mark Spitz 1972-es müncheni 7 aranyérmes rekordját.

A 200 méteres pillangón szerzett győzelme azonban korántsem volt sima, mivel úszószemüvegébe víz került, így gyakorlatilag vakon úszta le a távot. "Nem tudom, mi történt, csak egyre rosszabb és rosszabb lett a verseny során. Alig láttam a medence falát" - nyilatkozta győzelme után Phelps.

Bár Cseh Lászlót megelőzve 1 perc 52.03 másodperccel még így is világcsúcsot úszott, a 23 éves sportoló elmondta: legalább 1:51, vagy annál jobb időt akart elérni, de a körülményekhez képest ez az eredmény sem rossz.

Az úszók többsége legalább két úszószemüveget visz magával a medencéhez, de Phelps elmondta, mindig csak egy van nála.

A győzelem után elégedetlennek tűnő sportoló kidobta szemüvegét a partra, és beszerzett egy újat a 4X200 méteres gyorsváltó versenye előtt. A szemüveg-fiaskó után ezt a számot is megnyerte, amivel begyűjtötte ötödik pekingi aranyát.

Michael Phelps sportszer-támogatója, a Speedo egyébként felajánlotta az úszónak, hogy 1 millió dollárt (közel 160 millió forintot) jutalmaz neki, ha beváltja a 8 aranyra tett ígéretét, és megdönti Mark Spitz rekordját.