Phelps, a delfinember - a sikerek titka

Infostart
2008. augusztus 14. 20:00
Michael Phelps szerdán egy óra alatt két számban is győzött a pekingi olimpián, ezzel minden idők legeredményesebb olimpikonja lett 11 aranyéremmel. A 23 éves amerikai úszó öt számban győzött, még három számban érdekelt az ötkarikás játékokon, és célja, hogy nyolc arannyal térjen haza, vagyis megdöntse Mark Spitz 1972-es rekordját. Ha az amerikai csodaúszó titkait keressük, az anatómiát és az étrendet érdemes megvizsgálni.

Michael Phelps eredményeinek titka, hogy valósággal az úszásra született, adottságai miatt sokan csak delfinembernek hívják.

Karjainak fesztávolsága két méter, nyolc centiméterrel több, mint testmagassága - egy átlagos embernél a két adat megegyezik. Karjai olyan erősek és hosszúak, hogy mindössze 6-8 csapással teljesít 25 métert a vízben, míg egy átlagos úszónak ehhez 12-16 csapás kell. Emellett csuklója és könyöke rugalmasabb, ez is megkönnyíti az úszást, míg lábát 15 fokkal tovább tudja elfordítani, mint egy átlagember, ezáltal is áramvonalasabb az úszása. Lábizmai olyan erősek, hogy 10 méterre is képes elrugaszkodni a faltól a medencében.

Szíve percenként harminc liter vért pumpál az izmaiba, ami kétszer több egy átlagos emberéhez képest, míg szervezetében kevesebb tejsav termelődik, így kevésbé fárad el.

A hét hat napján hat órát tölt edzéssel az amerikai sztár, egy héten 80 kilométert teljesít a medencében. A tréningek után kétszer kap masszázst, emellett jeges fürdőt is vesz.

Az étkezés is fontos szerepet játszik a sikerekben és a hihetetlen világcsúcsokban. Phelps naponta 12 ezer kalóriát visz be a szervezetbe, hatszor többet, mint egy átlagember. A reggeli három tojásos szendvics, megbolondítva sajttal, paradicsommal, sült hagymával, majonézzel és salátával. Ezt követően megiszik két csésze kávét, elfogyaszt egy öt tojásból készült omlettet, egy tál búzadarát és zabkását, majd jöhet három szelet megcukrozott (!) francia pirítós, végül pedig három csokis sütemény.

A reggeli után gyorsan megéhezik az amerikai sztár, így ebédre fél kiló tésztát eszik meg, mellé pedig két nagy sonkás-sajtos szendvicset, természetesen alaposan megmajonézezve. Mindezt egy energiaitallal öblíti le, ami egymagában ezer kalóriát tartalmaz. A vacsora is tésztát tartalmaz, emellett pizza van az étrendben.

Amikor titkáról kérdezték, Phelps azt mondta: "eszem, alszom és edzem, mindössze ennyit teszek."

A 2000-es sydney-i olimpián már 15 évesen indult, és egy ötödik hellyel térhetett haza. A következő év hozta meg az igazi áttörést Phelps számára: megdöntötte a világrekordot 200 méteres pillangóúszásban, amivel minden idők legfiatalabb világcsúcstartója lett. A fukuokai világbajnokságon aztán saját csúcsát javította meg, és első vb-aranyát is megszerezte. Ezt azóta további 16 világbajnoki arany követte.

Az athéni olimpiára is azzal a céllal utazott, hogy megdönti az egy olimpián szerzett legtöbb aranyérem rekordját, ám akkor 200 gyorson és a 4x100-as gyorsváltóban harmadik helyen végzett, a többi hat számban diadalmaskodott. A nyolc medáliával beállította az egy olimpián szerzett legtöbb érem rekordját.