Phelps számára nincs lehetetlen - 11 arannyal a trónon

Infostart
2008. augusztus 13. 06:59
Egy óra alatt két aranyérmet szerzett a pekingi ötkarikás játékokon Michael Phelps, így immár az amerikai úszó minden idők legeredményesebb olimpikonja tizenegy elsőséggel. A Legyőzhetetlen újabb csúcsokat ostromol.

Sporttörténelmet írt az úszó Michael Phelps, aki szerda hajnalban tizenegyedik olimpiai aranyérmét is megszerezte, így minden idők legeredményesebb olimpikonja lett. A 23 éves amerikai sportoló az egyaránt kilenc olimpiai aranyéremmel rendelkező finn Paavo Nurmit, az amerikai Mark Spitzet és Carl Lewist, valamint az orosz Larissza Latinyinát előzte meg azzal, hogy a 200 méteres pillangóúszásban, valamint a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként is győzött Pekingben.

A csúcsok a Baltimore-ban született sportoló egész eddigi karrierjére jellemzőek. A 2000-es sydney-i olimpián már 15 évesen indult, és egy ötödik hellyel térhetett haza. A következő év hozta meg az igazi áttörést Phelps számára: megdöntötte a világrekordot 200 méteres pillangóúszásban, amivel minden idők legfiatalabb világcsúcstartója lett. A fukuokai világbajnokságon aztán saját csúcsát javította meg, és első vb-aranyát is megszerezte. Ezt azóta további 16 világbajnoki arany követte.

Az athéni olimpiára is azzal a céllal utazott, hogy megdönti az egy olimpián szerzett legtöbb aranyérem rekordját, ám akkor 200 gyorson és a 4x100-as gyorsváltóban harmadik helyen végzett, a többi hat számban diadalmaskodott. A nyolc medáliával beállította az egy olimpián szerzett legtöbb érem rekordját.

Célja a pekingi játékok előtt sem változott: nyolc számban indul, és a mind a nyolcban nyerni akar. Ha sikerül túlszárnyalnia Mark Spitzet, aki Münchenben hét aranyat nyert, támogatójától egymillió dollárt kap prémiumként. "Utálok veszíteni. A korábbi vereségek miatt sokkal motiváltabb lettem" - mondta a 200 méter gyors döntőjét követően.

Ha terve valóra válik, 14 arannyal toronymagasan a lista élén fog állni, és ne felejtsük el, a londoni olimpia idején is csak 27 éves lesz, és esze ágában sincs visszavonulni.

Valamennyi számban és szinte az összes távon erős, a mellúszáson kívül mindhárom úszásnemben rendszeresen rajthoz áll, és úgy tűnik, lehetetlen legyőzni Phelps-t. Egyik titka, hogy már gyerekkorában, ösztönösen is kitűnő volt a vízfekvése, emellett természetesen rengeteget dolgozik.

Jelenleg hat számban tartja a világrekordot, és eddig 30-szor állított fel csúcsot. Ebben a tekintetben Mark Spitz még előtte áll 33 rekorddöntéssel. Ám Phelps eddigi eredményeit tekintve könnyen lehet, hogy ez az csúcs még Pekingben megdől.