Cseh László Európa-csúccsal olimpiai ezüstérmes

Infostart
2008. augusztus 13. 06:07
Cseh László 1:52,70-es fantasztikus Európa-csúccsal ezüstérmet nyert a férfi 200 méteres pillangóúszásban a pekingi olimpián. Mindössze 67 századmásodperccel kapott ki a minden idők legeredményesebb olimpikonjává előlépő, immár Pekingben a negyedik, összesen a tizedik aranyérmét nyerő Michael Phelpstől. A Legyőzhetetlen aztán nyert még egy aranyat, a váltóval.

Különleges előzmények vezették fel a nap második úszódöntőjét: előtte a 100 méteres gyorsúszás mindkét elődöntőjében (előbb a francia Alain Bernard, majd az ausztrál Eamon Sullivan révén), majd a női 200 méteres gyorsúszásban is megdőlt a világcsúcs. 100 gyorson az ausztrál 47,05-ig jutott, idén ötödször dőlt már meg a világrekord ebben a számban. 200 női gyorson az olasz Federica Pellegrini 1:54,82-re javította saját, egy nappal korábban felállított világcsúcsát.

Aligha lőjük le a poént: Michael Phelps is világrekordot úszott, a negyedik aranyérmét nyerte, a negyedik világcsúccsal, Pekingben. 1:52,03-mat úszott, nagyszerű versenyben, különösen a második és az utolsó hosszon remekelve.

A várakozásokkal ellentétben mindent ki kellett adnia magából, mert a mezőny lényegesen jobban úszott a vártnál. Például az új-zélandi Moss Burmester, aki az első ötven után még elsőnek fordult. Cseh László akkor a harmadik helyen tempózott, 25,58-as idővel.

A következő hosszon Laci visszacsúszott a negyedik helyre (54,59), Phelps vezetett Burmester és a japán Macuda előtt. Százötvenig megelőzte a japánt, 1:23,39-nél járt. Phelps akkor még nagy csatát vívott az új-zélandival. Cseh László szempontjából alkalmasint ez volt a döntő ötven méter: ezen még Phelpset is megverte, a mezőny minden tagjánál jobb időt, 28,80-at úszott.

Az utolsó hosszra Burmester elkészült az erejével, mind a hét ellenfelénél lassabban úszott 150 és 200 között. Cseh Laci ellenben remekül hajrázott: 1:52,70-es Európa-csúccsal ért célba.

Megszerezte a második pekingi ezüstérmét, s egyben a magyar olimpiai küldöttség második ezüstérmét. Õ a Phelpsen kívüli világ egyik legjobb úszója - de az amerikai egyszerűen verhetetlen.

Az amerikai a tízedik olimpiai aranyérmét szerezte, s ezzel az újkori olimpiai játékok 1896 óta íródó történetének legeredményesebb versenyzője lett. 

Gyurta döntős

Gyurta Dániel az ötödik legjobb idővel került a 200 méteres mellúszás csütörtök reggeli olimpiai döntőjébe. A legjobb időt a szám nagy esélyese és címvédője, a japán Kitadzsima úszta. Gyurta egy másodperccel elmaradt keddi eredményétől, azzal a második helyen kvalifikálta volna magát - de ennek nincs nagy jelentősége.

Phelps újra


A 4x200 méteres váltóúszásban Michael Phelps megszerezte az ötödik aranyérmét Pekingben. Immár tizenegyszeres olimpiai bajnok. A Michael Phelps, Ryan Lochte, Ricky Berens, Peter Vanderkaay összeállítású négyes nagy fölénnyel nyert az oroszok és az ausztrálok előtt, az új világrekord 6:58,56.