Önkéntesekkel töltik fel az üres helyeket az olimpián

Infostart
2008. augusztus 12. 12:11
A pekingi olimpia szervezőbizottsága (BOCOG) elismerte: gondot jelent, hogy több eseményen is alacsony a nézettség az ötkarikás játékokon.

Vang Vej, a szervezőbizottság főtitkára kifejtette: a 18 pekingi helyszínből kettőn 90, haton 80 százalék feletti, nyolcon 70 százalék feletti, és a fennmaradó kettőn is 60 százalék feletti a látogatottság, noha a szervező bizottság állítása szerint valamennyi jegyet eladták.

A főtitkár szerint az üres helyek azzal magyarázhatók, hogy az elmúlt napokban esős, nyirkos, forró időjárás volt a kínai fővárosban. Hozzátette: a korábbi olimpiákon is tapasztalható volt, hogy a selejtezőkön, előfutamokon kevesebb a néző, de számuk egyre nőni fog az idő előrehaladtával.

Vang Vej megerősítette, hogy valamennyi jegyet eladták, ugyanakkor előfordult, hogy az olimpikonok családtagjai nem használták fel a számukra félretett jegyeket, míg a kosárlabda- és a röplabda-mérkőzésekre egész napra szóló jegyeket adtak ki, és a nézők nem nézték végig valamennyi meccset.

A főtitkár kiemelte: minden létesítmény vezetője dönt arról, hogy az üres helyekre beültetnek-e önkénteseket vagy sem. Az eddigi tapasztalatok szerint több helyszínen is alkalmazták ezt a módszert, és sárga pólós önkénteseket ültettek a lelátóra.

A vasárnapi Kína-Egyesült Államok kosárlabda meccsen teltház volt, ugyanakkor a tollaslabda, vízilabda és cselgáncs versenyeken sok hely üresen tátongott.

A BOCOG főtitkára emellett elmondta azt is, hogy szigorú intézkedéseket hoztak a jegyüzérkedés ellen. A nyitó- és záróünnepségre csak névre szólóan lehetett jegyeket venni, a versenyekre pedig korlátozták az egy fő által vásárolható jegyek számát.