Bakanek: Kimutathatatlan szerekkel doppingolnak

Infostart
2008. augusztus 11. 10:53
Egy spanyol kerékpáros, Maria Isabel Moren bukott meg elsőként a doppingellenőrzésen a pekingi olimpián, miután a szervezetében EPO nyomaira bukkantak. Az InfoRádió által megkérdezett független doppingszakértő azt mondta, hogy az eritropoietin azért is népszerű a doppingoló sportolók körében, mert kiürül a szervezetből, így ha a verseny előtt mintegy két héttel szedik be, kimutathatatlanná válik. Bakanek György arról is beszélt, hogy az ötkarikás játékok alatt izomnövelő szerekkel, növekedési hormonokkal próbálkozhatnak a versenyzők.

Az EPO (eritropoietin) gyorsan kiürül a szervezetből, azért népszerű, mert néhány nappal a szedése után már nem lehet hitelt érdemlően, vagy legalábbis szankcionálható módon kimutatni a jelenlétét - mondta az InfoRádió által megkérdezett független doppingszakértő annak kapcsán, hogy egy spanyol kerékpáros megbukott az ellenőrzésen a pekingi olimpián.

Bakanek György hozzátette: az EPO hatása egy ideig azután is megmarad, hogy abbahagyták a szedését. Ha azonban rosszul számítják ki, mikor kell beadni az utolsó adagot, vagy különösen érzékeny laboratóriumi eljárással vizsgálják használójának mintáját, kimutatható.

A szer növeli a vörösvértestek számát a vérben, így megnő annak oxigénszállító kapacitása, vagyis fokozza a szervezet teljesítményét. Ez a folyamat magaslati edzés során természetes úton megy végbe, és néhány hétig tart. Az EPO-t ennek megfelelően egy-két hétig szedik a nagy versenyek előtt, és legfeljebb 14 napon belül valószínűleg kimutathatatlanná válik - magyarázta a szakértő.

Kimutathatók?

Annak, hogy Maria Isabel Moren lebukott, az lehetett az oka, hogy rosszul számították ki, mikor kell abbahagynia a doppingszer szedését, esetleg szervezete lassabban bontotta le a szert - fűzte hozzá Bakanek György.

A szakértőnek meggyőződése, hogy most is vannak a THG-hoz (tetra-hidrogesztrinon) hasonló dizájnerszteroidok, amelyeket kifejezetten doppingolás céljára, gyógyszerkutatók által kifejlesztett, igen nagy anabolikus hatású anyagok, ám a sportolók nem válnak tőlük férfiasabbá, de serkenti az izombeépülést és növeli a teljesítményt.

Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy az ilyen szerek használatát mennyi időre visszamenőleg lehet kimutatni, hiszen ez eddig még sosem sikerült, bár Athénban és a pekingi olimpia előtt is fenyegették ezzel a sportolókat - közölte Bakanek György. A szakértő hozzátette: e szereket elsősorban azokban a sportágakban használják, ahol rövid idő alatt nagy erőkifejtésre vagy hosszabb távon komoly állóképességre van szükség.Mivel trükköznek?

Sokan lebuknak a kerékpársportban, de bizonyos, hogy rengetegen doppingoltak eddig bizonyos atlétikai számokban, a súlyemelésben, az úszásban, illetve az erősportokban - mondta a független doppingszakértő.

Senki sem tudja, hogy ki szed ilyen szereket, hiszen egyelőre nem lehet őket kimutatni - mondta Bakanek György. Ígérték, hogy az inzulinszerű növekedési faktort, és annak különböző variánsait, valamint a növekedési hormont is ki fogják tudni mutatni, ám eddig még egyetlen labor sem jelezte, hogy pozitív minta érkezett volna hozzá - jegyezte meg a szakértő.

Hiba miatt buktak le

Az elmúlt hetekben több doppingbotrányról érkezett hír, a legnagyobb visszhangot az orosz atlétanők esete váltotta ki: kiderült, hogy világklasszis sportolók éveken keresztül tiltott teljesítménynövelő szereket használtak. Bakanek György szerint a sportolók most azért buktak le, mert elkövettek egy nagy hibát: nem találtak elég vizeletet adó donort, mert nem várták az ellenőrzést, így egyetlen személyhez fordultak, így mindannyiuk genetikai vizeletmintája megegyezett.

Nem véletlen - magyarázta a szakértő -, hogy a nők ritkábban buknak le, hiszen náluk a fizikai manipuláció sokkal könnyebb: bizonyos testnyílásukban könnyebben el tudtak helyezni idegen vizeletet.

Hanganyag: Szabó Gergõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást