Egy ezüstérmes és két további pontszerző Pekingben - a nap hírei

Infostart
2008. augusztus 10. 19:19
Megvan a magyar olimpiai küldöttség első érme, Cseh László ezüstöt szerzett. Grúzia kész azonnal tárgyalásokat kezdeni a tűzszünetről Moszkvával. A Magyar Dal Napjával már hétfőn megkezdődnek a Sziget fesztivál eseményei. A nap hírei 2008. augusztus 10-én, vasárnap.

Cseh László szerezte meg a magyar küldöttség első érmét a pekingi olimpián. A versenyző új Európa-csúccsal ezüstérmes lett a 400 méteres férfi vegyes úszás döntőjében. Győzött - világcsúccsal - az amerikai Michael Phelps. Kiss Gergő ugyanebben a számban 6. lett. Boczkó Gábor párbajtőröző negyedik lett a pekingi olimpián, mivel a bronzéremért vívott asszóban hosszabbításban 8-7-re kikapott a spanyol Jose Luis Abajótól. A címvédő magyar férfi vízilabda válogatott nyitó csoport-mérkőzésén 10-10-es döntetlent játszott Montenegróval.

Pekingben ismét külföldi tüntetőket vettek őrizetbe a Tienanmen téren. Két aktivista tibeti zászlót lengetett a kínai főváros központjában, három társuk pedig megpróbált kifeszíteni egy transzparenst, amelyen a "A tibetiek meghalnak a szabadságért" felirat állt. A tüntetők közül ketten az Egyesült Államokból, ketten Kanadából érkeztek, egy - tibeti származású - nő - pedig Németországból utazott Pekingbe. A kínai rendőrség az akció kezdete után 5 perccel őrizetbe vette a demonstrálókat. Korábban több hasonló megmozdulás volt már a Tienanmen téren; a külföldi részvevőket kiutasították Kínából.

Pekingben négyszemközt egyeztetett egymással az amerikai elnök és Hu Csin-tao kínai államfő. George Bush - több más vezetőhöz hasonlóan - az olimpiai játékokra érkezett a kínai fővárosba. Az amerikai elnök szerint nyílt és építő jellegű magánbeszélgetés zajlott le kettejük között, de részletekről nem számolt be. Korábban George Bush azt mondta: nyíltan akar beszélni Hu Csin-tao-val az emberi jogok, a szólás- és a vallásszabadság kínai helyzetéről. Szakértők szerint a kötetlen találkozón és az azt követő ebéden valószínűleg szóba került a dél-oszétiai konfliktus kérdése is.


Nem lépnek vissza a grúz sportolók a pekingi olimpiai játékoktól a kaukázusi térségben kirobbant fegyveres konfliktus miatt. Erről Mihail Szaakasvili államfő döntött. A grúz elnök úgy fogalmazott: az ország érdekében határozott így. Korábban a tbiliszi olimpiai bizottság a távozást fontolgatta. A Pekingben tartózkodó grúz sportolók közleményben ítélték el az országuk elleni orosz agressziót, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz fordultak az ügyben.

Grúzia kész azonnal tárgyalásokat kezdeni a tűzszünetről Moszkvával. Az erről szóló jegyzéket Tbilisziben adta át a külügyi tárca vezetője az orosz nagykövetnek. A dokumentum alapján Grúzia valamennyi katonáját kivonta Dél-Oszétiából és Mihail Szaakasvili államfő tűzszüneti parancsot adott ki katonáinak. A hivatalosan Grúziához tartozó, de elszakadásra törekvő Dél-Oszétia ellenőrzéséért pénteken kezdődött fegyveres konfliktus; a harcokba bekapcsolódott a szakadár terület vezetését támogató Oroszország is. Az összecsapások kezdete óta egymásnak ellentmondó értesülések érkeznek a hadműveletekről, illetve az áldozatok számáról. A NATO, az Egyesült Államok és az Európai Unió is tűzszünetre és a konfliktus békés megoldására szólított fel. A dél-oszétiai harcok azonnali leállítására szólította fel Grúziát és Oroszországot XVI. Benedek pápa is. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa - három eredménytelen egyeztetés után várhatóan ismét összeül a déloszét-grúz konfliktus ügyében. Uniós források azt közölték, hogy szerdán, Brüsszelben tartanak rendkívüli ülést az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei.

Irak az amerikai csapatkivonás menetrendjének meghatározását követeli az Egyesült Államoktól. Hosjar Zebari iraki külügyminiszter a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta: ez várhatóan része lesz annak a megállapodásnak, amely lehetővé teszi, hogy az amerikai erők az év vége után is az országban maradjanak. Úgy vélte: hamarosan aláírhatják az egyezményt, amelyet már kora ősszel az iraki parlament elé terjeszthetnek. Kérdésre válaszolva azt mondta: kizárt, hogy elfogadjanak egy olyan megállapodást, amelyben nincs benne az amerikai csapatok kivonásának menetrendje.

A kárpátaljai Ungváron és környékén utcákat, lakóházakat és gazdaságokat öntött el a víz a szombat délutáni felhőszakadás után. Az ukrajnai megye rendkívüli helyzetek főosztályának sajtószolgálata közölte: az alig fél nap alatt lezúdult 40-70 milliméternyi csapadék miatt 24 utca, 136 lakóház és 511 háztáji gazdaság került víz alá. Károkat okozott az ítéletidő több más megyében is; néhány helyen szünetel a gázszolgáltatás, és földcsumlaszásokat is okozott a csapadékos időjárás. Az esőzések miatt árhullám kialakulása várható az Ung folyón, a szakemberek szerint azonba nem lesznek veszélyben lakott területek.

Hárman elhagyhatták a kórházat a szombat hajnalban egy keceli diszkóban eszméletlenül talált 5 fiatal közül. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője korábban elmondta: az eddigi vizsgálatok szerint nem heroin okozta az 5 fiatal roszullétét, így biztosan nincs összefüggés a közelmúltban, kábítószer miatt bekövetkezett budapesti és miskolci halálesetekkel. Két fiatalt már kihallgattak a kórházban, de vallomásukat a nyomozás sikere érdekében egyelőre nem hozzák nyilvánosságra.

A Sziget fesztivál csaknem minden programhelyszíne felépült a Hajógyári szigeten; a rendezvény a Magyar Dal Napjával már hétfőn megkezdődik. A szervezők növelték a befogadóképességet, így 65 ezer helyett akár 70 ezren is szórakozhatnak egy-egy nap a Szigeten. Gerendai Károly, a szervezőiroda ügyvezetője elmondta: a keddi Iron Maiden, a pénteki Sex Pistols, valamint a szombati REM koncert napján is telt házra számít. A sátrak összterülete mintegy 32 ezer négyzetméter; a két legnagyobb pedig egyenként 2.700 négyzetméteres. A szervezők ismét arra kérték a látogatókat, hogy ne autóval menjenek ki a Szigetre, mert a budai alsó rakpart lezárása miatt a korábbinál is nehezebb lesz közlekedni a környéken.