Okosan forgatják mesés vagyonukat a futballsztárok

Infostart
2008. augusztus 1. 09:04
Bár még a leggazdagabb futballisták vagyona is messze elmarad a legtehetősebb üzletemberekétől, a labdarúgóknak sincs okuk panaszra. A The Times napilap összeállítást készített a leggazdagabb, 30 évnél fiatalabb, az angol bajnokságban szereplő focistákról, és az első 25-be hatmillió fontnál kevesebb vagyonnal nem lehetett bekerülni.

Az angol klubok az erőteljesen növekvő televíziós bevételeknek, a jegy- és a mezeladásoknak köszönhetően magas fizetést tudnak kínálni, amit a futballisták el is fogadnak. Az akár hetente százezer fontot is meghaladó jövedelem mellett a legfőbb bevételi forrást a sportszergyártókkal kötött megállapodások, valamint az egyéb reklámszerződések jelentik.

Egyre többen ismerik fel a focisták közül, hogy a pénzt a sportautók és luxusvillák vásárlása mellett érdemes befektetni, így ez is oka a vagyonosodásnak. Az egyik legkülönösebb példa Jamie Carragheré, aki hatmilliós vagyonát magas fizetése mellett elegáns és díjnyertes liverpooli éttermének is köszönheti.

Látható, hogy Roman Abramovics nem fukarkodik a fizetésekkel, az első huszonötben nyolc Chelsea-játékos található.

A rangsor élén Michael Owen áll 41 millió fontos vagyonnal. A csatár kiváló kondíciókkal kötött új szerződést a Newcastle-nél, emellett évente kétmilliót kap az Umbro sprotszergyártótól, valamint okosan fektette be pénzét.

A második a listán válogatottbeli csatártársa, Wayne Rooney, aki 23 éves korára már 35 milliós fontot gyűjtögetett össze. A Manchester Unitedtől hetente 115 ezer fontot kap, és szponzorai is bőkezűen díjazzák.

Csapattársa, Rio Ferdinand 28 millió fonttal a harmadik. A védő is okosan forgatta meg pénzét, emellett a Nike-től is magas összeget kap.

Frank Lampard és Steven Gerrard egyaránt 19 millió fontos vagyont halmozott fel. A Chelsea középpályása jelenleg 115 ezer fontot keres hetente, ezt szeretné 150 ezerre feltornázni. Liverpooli kollégája 120 ezret keres egy hét alatt, és önéletrajzi könyve is sok pénzt hozott a konyhára. Mindkét válogatott labdarúgó egymillió fontot kap az adidas cégtől.

John Terry 16 millióval a hatodik, de vagyona gyorsan gyarapodhat, ugyanis jelenleg a védő a legjobban kereső futballista heti 140 ezer fonttal.

A "futottak még" között található a Manchester Unitedtől elvágyódó Cristiano Ronaldo 16 milliós, Didier Drogba 13 milliós, valamint Emile Heskey 12 milliós vagyonával.

Az Eb-fináléban győztes találatot szerző Fernando Torres hatmillió fonttal a 21. helyen áll, és ennyire becsülik az Arsenal ifjú vezérének, Francesc Fabregasnak a vagyonát is.

David Beckham a leggazdagabb labdarúgó a világon, de mivel ő már az Egyesült Államokban szerepel, így nem került fel a listára.