Vörös kontaktlencsével a pekingi szmog ellen

Infostart
2008. július 30. 20:15
A brit női gyeplabdaválogatott tagjai vörös színű kontaktlencsével próbálnak szembeszállni a pekingi szmoggal és napfénnyel.

A brit női gyeplabda-válogatott a Hongkonghoz tartozó Makaó szigetén fog versenyezni az augusztus 8-án kezdődő pekingi olimpián. Csakúgy, mint a kínai fővárost, a szigetet is szmogfelhő borítja.

Brit szakemberek kifejlesztettek egy olyan vörös színű kontaktlencsét, ami segít fókuszálni a szmogban, és megvédi a szemet az erős napsugárzástól.

A különleges lencsét a női gyeplabda-válogatott néhány tagja fogja viselni, akik azt remélik, hogy így jobban látják majd a labdát. A fejlesztők szerint a napszemüvegként is funkcionáló lencsében a sportolóknak nem kell hunyorítaniuk, így nem fájdul meg könnyen a fejük.

Kínában azonban egyelőre szó sincs erős napsütésről, mivel a sportesemények helyszíneit vastag szmogfelhő borítja. A China Daily napilag tudósítása szerint a pekingi vezetés a magánautók 90 százalékát kitiltja a fővárosból, és további gyárakat zárat be, hogy tisztuljon a levegő.