Életmentő képzést kaphatnak a magyar olimpikonok

Infostart
2008. július 18. 12:28
Félautomata defibrillátorokat kellene kihelyezni a forgalmasabb helyeken, és ilyen készülékekre lenne szükség minden mentőautóban - hangzott el az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet, illetve a Magyar Mentő és Mentőtiszti Egyesület sajtótájékoztatóján. A két szervezet elnöke felajánlotta, hogy kiképzik az újraélesztésre a magyar olimpiai csapat tíz tagját.

Térítésmentesen kiképzi az újraélesztésre és a félautomata defibrillátor használatára a magyar olimpiai csapat tíz tagját az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet, illetve a Magyar Mentő és Mentőtiszti Egyesület.

A szív hirtelen megállása esetén jelenleg 10 százalékos a sikeres újraélesztés aránya, holott hozzáértő ember és kéznél levő defibrillátor esetén ez 40-50 százalék lehetne - közölte Vízvári László, a továbbképző intézet mentőtisztként is dolgozó főigazgatója.

A sajtótájékoztatón bemutatták a szívmasszázs és a lélegeztetés helyes alkalmazását is egy férfibeteget formázó babán, valamint azt az amerikai gyártmányú, nettó félmillió forintba kerülő defibrillátort, amit egy laikus is eredményesen és biztonságosan tud használni.

Bár itt két nap alatt kiképzik a jelentkezőket az újraélesztésre, szükség van az ismeretek időnkénti felfrissítésére is. Tóth Attila, a mentőtisztek egyesületének elnöke hangsúlyozta: fontosnak tartaná, hogy minden mentőautóban, sőt, még a betegszállító kocsikban és a forgalmasabb helyeken is legyen félautomata defibrillátor.

Az olimpiára utazó magyar sportolók közül az első tíz jelentkező oktatására a defibrillátort forgalmazó cég felajánlott egy készüléket.

Az InfoRádió kérdésére válaszolva Tóth Attila egyesületi elnök elmondta: ma Magyarországon nincs törvény arra, hogy ki tarthat elsősegély-tanfolyamot. Hallott már olyanról is, hogy egy gépjárművezetési oktatás résztvevője képezte ki a saját társait - nem kérdéses, hogy milyen színvonalon.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást