A német rendőrség is készül a mai elődöntőre

Infostart
2008. június 25. 10:34
Nem csupán a szurkolók, hanem a biztonsági erők is készülnek Németországban a ma esti bázeli elődöntőre, amelyen a Nationalelf méri össze az erejét a török válogatottal. Németországban a török a legnagyobb számú kisebbség, és a múltban nem mindig volt feszültségmentes az együttélés. Ennek elkerülésére médiakampány kezdődött, amely azt hangsúlyozza, hogy a sport, kiváltképpen pedig a labdarúgás, a népek közti hídépítés egyik fontos eszköze.

Berlinben a belügyminiszterhez hasonlóan csaknem valamennyi politikus azt hangoztatja, hogy ma este Bázelben nem csupán a jobb labdarúgócsapat lesz a győztes, hanem a német-török barátság is nyerni fog. A közismerten focirajongó Angela Merkel kancellár pedig közölte, hogy a mérkőzést egy magas rangú török politikussal nézi meg Bázelben.

Ennek ellenére a rendőrség szigorú biztonsági intézkedéseket hozott az esetleges kilengések megelőzésére. Úgynevezett konfliktuselhárító egységek járőröznek majd a Brandenburgi Kapu környékén, ahová ezúttal is legalább félmillió szurkolót várnak a kifeszített óriásvászon elé.

Némi politikai pengeváltásra viszont okot adott az ellenzéki Zöldpárt élén álló Claudia Roth, aki a Hürriyet című török napilapnak nyilatkozva a berlini kormány integrációs erőfeszítéseinek csődjeként értékelte, hogy a már Németországban született Hamit Altintop és Hakan Balta nem a német válogatott erősítik.

A kormányzó kereszténypártok frakcióvezetője ostobaságnak nevezte az állítást, és ellenpéldaként a lengyel szármázú Miroslav Klosét és Lukas Podolskit, valamint a Hollandiából áttelepült Kevin Kuranyit említette, akik szintén játszhatnának más válogatottban is, de a német csapatban érzik otthon magukat.

A német sajtó által alighanem leggyakrabban faggatott szakértő, Günter Netzer, aki 1972-ben tagja volt az Európa-, majd két évvel később pedig a világbajnokságot nyert válogatottnak, úgy vélte, hogy a német 11 számára kötelező a győzelem Bázelben, annál is inkább, mert a török csapat több tagja lesérült, míg a német válogatottból senki sem hiányzik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást