A szervezettség vagy a lelkesedés diadalmaskodik?

Infostart
2008. június 20. 07:17
A szervezettség vagy a lelkesedés lesz-e erősebb - így vezethető fel a pénteki Horvátország-Törökország negyeddöntő az osztrák-svájci labdarúgó Európa-bajnokságon.

A horvátok egészen imponáló teljesítménnyel, hibátlan mérleggel jutottak tovább csoportjukból, így valamivel talán esélyesebbek a negyeddöntőben is, de az a török csapat lesz az ellenfél, amelyet sosem szabad leírni, mert - mint ahogy ezen a kontinenstornán is bizonyította - nem lehet megtörni.

A két szakvezető nyilatkozatai is visszatükrözik az eddig látottakat, hiszen amíg Slaven Bilic horvát kapitány abszolút magabiztossággal beszél, addig kollégája, Fatih Terim a csapatában lobogó tüzet próbálja tovább éltetni és fokozni.

"Mi nem tartjuk magunkat meglepetéscsapatnak, habár az emberek egy része bizonyosan így gondol ránk. Saját szemünkben semmi különlegeset nem vittünk véghez a negyeddöntőbe jutással, ugyanis ez volt az elsődleges célkitűzésünk az Eb előtt" - jelentette ki Bilic, aki még játékosként volt tagja a horvátok legutóbbi sikercsapatának, az 1998-as vb-n bronzérmet szerző együttesnek

Fatih Terim is elismeri a rivális eddigi teljesítményét, s ennek megfelelően fogalmazta meg tanítványai esélyét: "A legnagyobb előnyünk, hogy sosem adjuk fel". Efelől pedig senkinek nem lehet kétsége, hiszen a házigazda Svájc ellen 0-1-ről, míg a továbbjutásról döntő, csehek elleni összecsapáson 0-2-ről fordítottak.

Mindkét együttesből többen is hiányozni fognak: Mehmet Aurelióra és a kapus Volkan Demirelre eltiltás, míg Emre Güngörre és Gökhan Zanra sérülés miatt nem számíthat Fatih Terim. A hálóőr várhatóan a 35 éves Rüstü Recber lesz, aki 117. válogatott találkozóján szerepelhet. Nem egészséges Servet Cetin sem, de a védő játékára van esély. A horvát csapatból Igor Budan és Darijo Knezevic van a maródiak listáján, míg Darijo Srna felépül a bécsi találkozóra.

A futballtörténelem szintén a horvátok mellett szól: a két válogatott eddigi három mérkőzésén egyszer győztek és kétszer döntetlent értek el. Nagy tornán legutóbb 1996-ban találkoztak, akkor Vlaovic találatával nyertek a horvátok.

A bécsi meccs este 20:45-kor kezdődik, és az olasz Roberto Rosetti lesz a játékvezető. A továbbjutó a szerdai elődöntőben a német együttessel találkozik.