Félgőzzel is győztek a horvátok

Infostart
2008. június 16. 22:37
A horvát labdarúgó válogatott száz százalékos teljesítménnyel került a negyeddöntőbe, miután 1-0-ra nyert Lengyelország ellen a B csoport záró fordulójában az osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokságon. A horvátok csak annyit adtak ki magukból, amennyi a sikerhez kellett, míg a lengyelektől egyedül a kapus, Artur Boruc nyújtott elfogadhatót. Slaven Bilic több kulcsemberét is pihentetni tudta a törökök elleni negyeddöntő előtt.

A horvát sikeredző, Slaven Bilic csak két labdarúgót hagyott a kezdőcsapatban a németek elleni diadal után, a többiek már a törökök elleni negyeddöntőre készülhettek. Az első Eb-jén szereplő lengyel együttes négy helyen is átalakult, a gólfelelős, de a tornán visszafogottan szereplő Ebi Smolarek és a csapatkapitány, Jacek Bak is kimaradt a kezdőből.

Leo Beenhakker együttesének két góllal kellett nyernie, hogy egyáltalán legyen értelme figyelni a másik találkozó alakulását, ennek ellenére nem rohamozott vehemensen a lengyel csapat. A szélsők aktívak voltak, de kevés labdát tudtak eljuttatni a centerhez, Saganowskihoz, aki csak őrlődött a védők szorításában.

A horvát alakulat a B-csapattal is azt játszotta, amit eddig az Eb-n olyan nagyszerűen: a magabiztos védekezésre alapozva gyors ellenakciók. Két ilyen helyzet végén Klasnic került ziccerbe, de az egész Eb legjobb lengyel játékosa, Boruc bravúrral hárította a lövéseket. Egy remeklő kapus azonban még kevés, ha a csapat többi tagja szürkén és ötlettelenül futballozik.

A második játékrészben pár perc alatt teljesen elszálltak a lengyel remények - nem mintha mutatott teljesítményük alapján erre bármilyen okuk is lett volna. Miközben a csoport másik meccsén Bécsben vezetéshez jutott a Nationalelf, Klagenfurtban Klasnic talált be harmadik helyzetéből. A Werder csatára a sokat robotoló Pranjic passza után lőtte ki a hosszú alsó sarkot 12 méterről (0-1).

A lengyeleken az sem segített, hogy beállt a selejtezősorozat házi gólkirálya, Smolarek, a Santander támadója sem tudott lendíteni csapata játékán. Leo Beenhakker labdarúgói próbálkoztak becsülettel, de a masszív horvátok ellen képtelenek voltak egy épkézláb akciót vezetni. A horvát B-csapat tagjai sem hajtották ki magukat, hátha Slaven Bilic valamelyiküknek bizalmat szavaz a törökök elleni negyeddöntőben, de játékuk nem csapott át könnyelműsködésbe, így is távol tartották az erőtlen ellenfelet kapujuktól.

Valamirevaló helyzet is alig akadt, így az eredmény már nem változott, és a sovány győzelemmel Horvátország száz százalékos teljesítménnyel végzett a csoport élén. Slaven Bilic alakulata pénteken a törökökkel találkozik az elődöntőbe jutásért, várhatóan az a meccs több izgalmat hoz, és már Modricék is pályára lépnek. Leo Beenhakker pedig annak örülhet, hogy a csalódással végződő Eb-kaland ellenére a vb-selejtezőkre is bizalmat kapott a lengyel szövetség vezetőitől, vagyis még egy esélye és két éve lesz, hogy valamit elérjen Smolarekékkel.

Jegyzőkönyv

Lengyelország - Horvátország 0-1 (0-0)

Lengyelország: Boruc, Wasilewski, Zewlakow, Dudka, Wawrzyniak, Lobodzinski (Smolarek, 55.) , Murawski, Guerreiro, Lewandowski (Kokoszka, 46.), Krzynowek, Saganowski (Zahorski, 69.)
Horvátország: Runje, Simic, Vejic, Knezevic (Corluka 25.), Pranjic, Leko, Vukojevic, Pokrivac, Rakitic, Klasnic (Kalinic, 75.), Petric (Kranjcar, 75.).
Gól: Klasnic (53.)
Sárga lap: Lewandowski (37.), Vejic (45.), Zahorski (84.), Vukojevic (86.)

A meccs embere az InfoRádió szerint: Ivan Klasnic

Artur Boruc ismét remekül védett, Danijel Pranjic is kiváló mezőnymunkát végzett, választásunk mégis arra a labdarúgóra esett, aki góljával eldöntötte a meccset, és akiről egy éve még nem lehetett tudni, folytathatja-e ígéretes karrierjét.

A boszniai horvát szülőktől származó Ivan Klasnic 1980. január 29-én született Hamburgban. Az SC Union 03 Hamburg volt az első klubja, majd a TSV Stellingenben játszott. Tizennégy éves korában leigazolt az ugyancsak hamburgi Sankt-Paulihoz, amelyben tinédzserévei végén már a Bundesliga 2-ben szerepelt.

2001 nyarán váltott klubot és osztályt, azóta a Werder Bremen játékosa. A 2003-2004-es idényben pazarul szereplő, bajnoki és kupagyőzelmet arató zöld-fehéreknél a görög Hariszteaszt háttérbe szorítva a brazil Aíltonnal alkotott nagyszerű csatárkettőst. Miután a 2004 februári, németek elleni válogatott mérkőzésig már hét bajnoki gólig jutott, Otto Baric meghívta a nemzeti együttesbe a horvát-német kettős állampolgárságú csatárt. Korábban nemet mondott mind a bosnyák, mind a német csapat hívására, inkább a horvát válogatottat választotta, amelyben éppen szülőhazája ellen debütált.

A portugáliai Eb-n kerettag volt, de nem jutott játéklehetőséghez. A vb-selejtezőkre állandó csapattaggá vált, Prso mögött játszott a legtöbbször a csatársorban, többször, mint a kétszeres gólkirály Ivica Olic. A vb-n három mindhárom mérkőzésen szerepet kapott: a brazilok ellen le-, az ausztrálok ellen becserélte Zlatko Kranjcar, a japánok elleni találkozót végig játszotta.

Közben a Werderben is remekül szerepelt, immár Miroslav Kloséval alkotott harmonikus duót, K. und K. becenéven emlegették őket. A brémaiakkal egy bajnoki ezüstöt és egy bronzérmet szerzett, valamint a BL-ben is eredményesen játszott.

Karrierje 2007 januárjában kis híján veszélybe került. Veseátültetésen esett át, édesanyja, egyik veséjét kapta meg, de a műtét nem sikerült, szervezete kivetette az új vesét, ám édesapjáét márciusban már befogadta. Az orvosok minimális esélyt adtak a visszatérésére, ám Klasnic nem adta fel, és szeptemberben már teljes intenzitással edzhetett, majd november 24-én, a Cottbus ellen visszatért a Werder kezdőcsapatába. Õ az első transzplantáción átesett játékos, aki Bundesliga-mérkőzésen pályára lépett, és immár az első, aki az Eb-n szerepelt.

A visszatérése után kijelentette: el akarja hagyni a brémai klubot, mert nem tud megbízni azokban az orvosokban, akik miatt veszélybe került az élete. A támadó 1,4 millió eurós kártérítési pert indított a Werder orvosai ellen, mert egy független szakértő megállapította, hogy évekig félrekezelték vesepanaszát, és állapota a szakszerűtlen kezelés miatt romlott le. Ha így folytatja az Eb-n, kérőkben nem lesz hiány.