A skótok miatt elhalasztották a manchesteri ünneplést

Infostart
2008. május 22. 21:40
Miközben Manchesterben ünnepeltek, London nyugati részén rendőrök csaptak össze a Chelsea-szurkolókkal a szerdai, moszkvai Bajnokok Ligája-döntő után. A kétangol klub oroszországi összecsapása pattanásig feszítette az idegeket, és a vesztes csapat szurkolói randalírozni kezdtek az angol fővárosban.

London nyugati részén, a Chelsea nevét adó kerületben szemtanúk szerint gumibotokkal oszlatták a rendőrök a tizenegyesekkel 6-5-re kikapó Kékek feldühödött szurkolóit.

A moszkvai meccs vége után, az otthoni klubközpont közelében összegyűlt Chelsea-szurkolók egy metrómegállóhoz vonultak, ahol üvegeket és más tárgyakat kezdtek el dobálni. A rendőrség ezután avatkozott be. A már eléggé ittas szurkolók közül tizenkét embert tartóztattak le a könnygázt is alkalmazó hatóságok. Öt rendőr könnyebben megsebesült az összecsapásban.

A Chelsea-drukkerek akkor kezdték felhergelni magukat, amikor a hosszabbításban leküldték a pályáról a csapat egyik sztárját, Didier Drogbát. Nem volt elragadtatva a klub tulajdonosa, Roman Abramovics sem, aki orosz földön akarta a magasba emelni a kupát.

Moszkvában azonban Angliával szemben a drukkereknek nem engedték meg a köztereken való alkoholfogyasztást, és így a durva jelenetek elmaradtak. Mindeközben Manchestert és Moszkvát vörösre festették a csapatuk mezében ünneplő MU-rajongók.

Később ünnepelnek

Az orosz hatóságok közben már az éjszaka megkezdték a drukkerek hazaszállítását: a moszkvai repterekről több tízezer angol focirajongó indult haza. Manchesterben a pubokból és bárokból az utcára özönlöttek a szurkolók, hogy csapatuk győzelmét megünnepeljék. Annak ellenére, hogy a Manchester United immár harmadszorra nyert a Bajnokok Ligájában, és a csapat már csütörtök hazaindult, a szokásos győzelmi felvonulást elhalasztotta a városi önkormányzat.

Ebben közrejátszottak a városban múlt héten tartott UEFA kupa döntő utáni események, amikor a skót Rangers drukkerei törni-zúzni kezdtek a városban és egy orosz szurkolót meg is késeltek, miután csapatuk kikapott a Zenit Szentpétervártól.

A Manchester United vezérigazgatója, David Gill azt mondta: a hatóságokkal való megbeszélés után úgy döntöttek, hogy nem lenne helyénvaló az azonnali ünneplés. Megjegyezte azonban, hogy a nyár folyamán, valamilyen formában biztosan megemlékeznek a szurkolókkal együtt a győzelemről.

Közben a brit bulvársajtó brillírozott az általa kedvelt szójátékokkal. Az utolsó Chelsea-11-est kivédő MU-kapust, Van der Sart például Van der Cárnak titulálta a Sun.