A Zenit áttörte a Rangers betonvédelmét

Infostart
2008. május 14. 23:05
A Zenit nyerte meg a labdarúgó UEFA-kupát. A szentpétervári együttes a manchesteri döntőben 2-0-ra győzött a skót Rangers ellen.

2005 után ismét orosz csapat neve került fel az UEFA-kupára: Manchesterben a Zenit teljesen megérdemelt győzelmet aratott az első bekapott gólig csak a védekezéssel törődő, skót Rangers ellen.

Dick Advocaat, az oroszok holland edzője, aki korábban a Rangers együttesét is dirigálta, azt mondta a találkozó előtt, hogy tiszteli az ellenfelet, s mindenek előtt annak szurkolótáborát. Közel százezer (!) skót utazott le Manchesterbe - függetlenül attól, hogy csak 13 ezernek volt közülük jegye, s hogy a stadion befogadóképessége "mindössze" 47 és fél ezer.

Sem azok, akik bejutottak, sem pedig azok, akik a kivetítőkön az angol iparváros belvárosában nézték a meccset nem voltak elégedettek az első félidőben látottakkal. A Rangers szinte csak védekezett - egyszer sem lőtt kapura -, igyekezett megfojtani a sokkal kombinatívabb játékra képes Zenit futballját.

A második félidőre javult a játék színvonala. Némi meglepetésre a Rangers Darcheville révén veszélyeztetett, Malafejev, az orosz válogatott (egyik) kapusa bravúrral védte a labdát. Ám mintha ezzel hosszú percekre el is lőtte volna a puskaporát.

Ráadásul ráfizetett arra, hogy kinyílt a védelme. A 72. percben Andrej Arsavin Pazar labdájával a szombaton a 24. születésnapján ünneplő Igor Gyenyiszov lapos lövéssel bevette a Rangers kapuját. Utóbb kiderült, ez a gól tulajdonképpen eldöntötte a mérkőzés sorsát.

Pedig a fölénybe került Zenit a végére még egy csattanót tartogatott: az egy perccel korábban beállt Kim Dong Dzsin bal oldali beadása után Konsztantyin Zirjanov, egészen közelről a skót kapuba lőtt.

Újrakezdésre már nem is volt idő - a Zenit 2-0-ra megnyerte az UEFA-kupa-döntőt, s ezzel jogot szerzett arra, hogy augusztus végén majd a Chelsea vagy a Manchester United ellen játsszon, az európai Szuperkupáért. A döntő legjobbjának az UEFA Andrej Arsavint, a Zenit csatárát választotta.