Sir Alexet a tanítványa foszthatja meg a bajnoki címtől

Infostart
2008. május 10. 14:13
Vasárnap délután eldől az idei angol bajnokság sorsa: az utolsó fordulót rendezik. A Manchester United és a Chelsea azonos pontszámmal áll, de előbbinek behozhatatlanul jobb a gólkülönbsége. Ez dönthet, tehát, ha a Kékek nem szereznek több pontot az utolsó játéknapon, Sir Alex alakulata megvédi a bajnoki címét.

Legutóbb éppen negyven éve fordult elő, hogy az utolsó forduló előtt az első és a második helyezett között pontazonosság legyen. Akkor is benne volt a pakliban a United - elbukta a bajnokságot, miután kikapott az utolsó meccsén, míg a városi rivális City nyerni tudott.

Csak hogy fokozzam a hasonlóságokat: abban az esztendőben Sir Matt Busby csapata megnyerte a Bajnokok Ligája elődjét, a Bajnokcsapatok Európa-kupáját.

Ilyen szituációban nagyon ritkán botlanak a csapatok - 1995 óta egyetlen angol csapat sem bukta el éllovasként a bajnoki címet az utolsó fordulóban. Ám 13 éve éppen a Manchester United bukta el, hihetetlen izgalmas körülmények között, a végjátékot miután csak döntetlent játszott a West Ham Uniteddel az Upton Parkban, miközben a rivális Blackburn Rovers kikapott a Liverpool pályáján.

Ha nyert volna a Man United, megelőzi a Roverst, amely így 1995-öt kivételes évvé tette: az 1993 óta eltelt másfél évtizedben ez az egyetlen esztendő, amelyben nem a Manchester United, Chelsea, Arsenal trió valamelyik tagja lett a bajnok. Most sem lesz másként.

Ráadásul Sir Alex egyáltalán nem tart attól, hogy ismétli magát majd a futballtörténelem. "Nem tartok a játékosok formájától, fizikai állapotától és önbizalmától sem. Minden rendben lesz" - ígérte, miközben azért hangsúlyozta, a Wigan Athletic nem lebecsülendő ellenfél.
Az egykori Man United-védő, az 1987 és 1996 között több mint háromszáz bajnoki mérkőzést Sir Alex keze alatt játszott, a csapatkapitányi karszalagot is megkapó Steve Bruce jó csapatot hozott össze, amely őszi vergődéséhez képest kifejezetten jól szerepelt tavasszal.

A Wigan január óta nem kapott hazai pályán - ez a tény táplálja a Chelsea reményeit. Ám a remény tüze inkább csak pislákol, mint lobog. Mind a két helyszínre küld a Football League bajnoki trófeát, de az igazi Wiganben lesz, a Stamford Bridge-re szállított csak másolat.

Talán Roman Abramovics sem hiszen igazán a sikerben, miután továbbra is Moszkvában van. Nem lesz ott a mérkőzésen, noha televízióban megnézi majd. Egyébként, ha mégis a Chelsea nyerné a bajnoki címet, Abramovics azonnal beül a magángépébe, s három és fél óra alatt Londonba repítteti magát.

Csapatának talán egyszerűbb feladat jutott, mint a Manchester Unitednek: a Bolton, ha matematikailag még nem is, nagy valószínűséggel gyakorlatilag már kiharcolta a bennmaradást. Ezt támasztja alá, hogy játékosai a héten egy manchesteri bárban már megünnepelték a számukra már mindenképpen sikeres évzárást.

Érdekes, hogy mind a két menedzser igyekezett felpaprikázni vetélytársa ellenfelét. Sir Alex kétségbe vonta a boltoni játékosok harci kedvét, Avram Grant pedig hosszasan ecsetelte, Steve Bruce sokkal jobb és becsületesebb edző annál, mint hogy feladjon egy mérkőzést.
Grant egyébként nagyon elégedett az utóbbi hetekben mutatott teljesítménnyel. Úgy vélte, az utóbbi 20 bajnoki mérkőzésén veretlen Chelsea Angliában a legjobb futballt játszó csapat.

Anglia, 38. forduló
Vasárnap, 17.00
Wigan (13)-Manchester United (1)
Chelsea (2)-Bolton (16)
Sunderland (15)-Arsenal (3)
Tottenham (11)-Liverpool (4)
Everton (5)-Middlesbrough (14)
West Ham United (10)-Aston Villa (6)
Birmingham (19)-Blackburn Rovers (7)
Portsmouth (8)-Fulham (17)
Manchester City (9)-Newcastle (12)
Derby County (20)-Reading (18)
Olaszországban is eldőlhet a bajnoki cím vasárnap - ehhez "csak" az kell, hogy az Inter hazai pályán legyőzze a Sienát. Mi tagadás, van rá esélye, noha Roberto Mancini csapata továbbra sem tud a legjobb összeállításában szerepelni.

A múlt heti, a Milan elleni városi rangadót elveszítő Interből továbbra is hiányzik majd néhány sérült kulcsjátékos, így Cordoba, Samuel és Zlatan Ibrahimovic is. Mancini szerint vasárnap biztosan bajnok lesz a csapata, de azt nem ők, hanem az elemzők mondják, hogy a hátralévő két fordulót tekintve most lesz könnyebb dolga az Internek.

Ha a zárónapra marad a döntés, a kiesés ellen küzdő Parma ellen kell megszerezni a szükséges pontokat. A Parmát egyébként az argentin Héctor Cúper diirgálja, aki 2002-ben elveszítette az Interrel a bajnoki címet, majd elveszítette az Internek Ronaldót...

Az AS Roma az utóbbi két fordulóban megmutatta, hogy képes nyerni Francesco Totti nélkül is: 180 perc alatt hét gólt szerzett. Az Atalanta ellen győzelemre ítéltetett a csapat, ellenkező esetben az Inter botlása ellenére sincs sok reménye a scudettóra.

Józan számítások szerint a második helyen zár majd Luciano Spalletti együttese, amely így is remekül teljesített: már két fordulóval a zárás előtt több pontot gyűjtött, mint 2001-ben, amikor Fabio Capello irányításával megnyerte a bajnokságot.

Olaszország, 37. forduló
Vasárnap, 15.00
Inter (1)-Siena (12)
AS Roma (2)-Atalanta (11)
Juventus (3)-Catania (17)
Napoli (9)-AC Milan (4)
Fiorentina (5)-Parma (18)
Udinese (6)-Cagliari (14)
Palermo (10)-Sampdoria (7)
Genoa (8)-Lazio (13)
Livorno (20)-Torino (15)
Reggina (16)-Empoli (19)
A Primera Divisiónban a bajnoki cím már eldőlt, a Real Madrid játékosai némi túlzással szerda este óta ünnepelnek. Az is tisztázódott már, hogy a Villarreal is bekerült a Bajnokok Ligája 32 csapata közé.

Kiadó még két BL-selejtezős hely, amire természetesen a Barcelona, s az Atlético Madrid pályázik a legnagyobb eséllyel. A katalánoknak egy pont a hátralévő két mérkőzésen biztosan elég. Ha az Atlético megveri a Deportivót, ugyancsak szinte már elérte a célját.

Nagy harc várható a kiesés elkerüléséért. A Levante és a Murcia ősztől a második vonalban szerepel majd, a harmadik kieső ellenben matematikailag akár hét csapatból is kikerülhet. Ugyanakkor a realitás azt mondatja, az Osasuna, a Recre, a Zaragoza, s esetleg a Valladolid kerülhet bajba.
.
Spanyolország, 37. forduló
Vasárnap, 21.00
Zaragoza (16)-Real Madrid (1)
Villarreal (2)-Espanyol (11)
Barcelona (3)-Mallorca (7)
Atético Madrid (4)-Deportivo (8)
Betis (12)-Sevilla (5)
Athletic Bilbao (9)-Racing (6)
Almería (10)-Recreativo (18)
Valladolid (15)-Getafe (13)
Levante (20)-Valencia (14)
Osasuna (17)-Murcia (19)

4

A Bundesligában a Bayern már bajnok, s az is eldőlt, hogy a Werder Bremen és a Schalke végez a második és a harmadik helyen. Nem mindegy azonban, milyen sorrendben, ugyanis a második helyezettnek nem kell selejtezőt játszania, ellentétben a harmadikkal. A brémaiaknak kétpontos előnye van a Királykékekkel szemben.

A Hamburg és a VfB Stuttgart az UEFA-kupa-szereplésért küzd, bár erre a Lweverkusennek és a Wolfsburgnak is van esélye. (A Hannoveré matematikai.)

Izgalmasabbnak ígérkezik a kiesés ellen vívott harc. Három csapat búcsúzik, a Rostocknak (27) nagyon nehéz a helyzete, a Duisburgnak (29) a bajnok Bayern ellen kellene legalább pontot, de inkább pontokat szereznie, a Nürnberg (31) a Hertha ellen próbál meg javítani a mérlegén - s még nem lehet biztos a jövőjében a Bielefeld (32) és a Cottbus (33) sem.

Németország, 33. forduló
Szombat, 15.30
Duisburg (17)-Bayern München (1)
Werder Bremen (2)-Hannover (8)
Schalke (3)-Eintracht Frankfurt (10)
Energie Cottbus (14)-Hamburg (4)
Wolfsburg (7)-Stuttgart (5)
Hansa Rostock (18)-Leverkusen (6)
Karlsruhe (9)-Bochum (13)
Hertha (11)-Nürnberg (16)
Bielefeld (15)-Dortmund (12)