A gazdag focisztárok szívesen jótékonykodnak

Infostart
2008. május 7. 21:15
Egyre népszerűbb divat az angol élvonalban játszó focisták körében, hogy önzetlenül milliókkal segítsék egy szegény ország futballjának felvirágoztatását, vagy hazájuk fejlődését.

650 ezer font, vagyis közel 210 millió forint - Craig Bellamy, a West Ham United csatára ennyit szán saját pénzéből egy teljesen új futballstruktúra kialakítására Sierre Leonéban. És miért éppen erre a nyugat-afrikai országra esett a választása a korábban botrányairól híres focistának?

Bellamy tavaly a Liverpool játékosaként saját költségén és felelősségén kiutazott a háború sújtotta államba - még saját klubja is visszautasította, hogy biztosítsa veszélyes utazását. Sierre Leonéban nemrég a brit katonák beavatkozásával fejeződött be a véres polgárháború. Az Unicef felmérése szerint ebben az afrikai országban a legmagasabb a gyerekhalálozások száma.

Bellamy a látogatása után rögtön eldöntötte: kezdeményezni fog egy futballakadémia felállítását és terve szerint 6 hónapon belül útjára indíthat egy 68 csapatból álló ligát. A kezdeményezés részeként edzőket képeznek ki, a fiatal játékosoknak pedig AIDS-felvilágosítást tartanak, és arra ösztönzik őket, hogy iskolába járjanak.

Bellamy szándéka szerint nemcsak a futball rejtelmeibe vezetik be az akadémián tanulókat, hanem olyan hasznos tudást is átadnak nekik, amikkel a futballkarrier mellett vagy helyett szerepet tudnak vállalni a szegény afrikai ország fejlődésében.

A walesi focista önzetlensége nem egyedülálló az angol Premier League focistái között. Az argentin Juan Sebastian Veron szülővárosában alapított és tart fenn egy iskolát, az ecuadori származású Ulysses de la Cruz pedig szülőfaluja infrastruktúrájának fejlesztését támogatta. De a cseh Pavel Nedved is egy prágai futballakadémiát pénzel úgy, hogy a válogatottban járó fizetését az intézménynek utalja.

A jótékonykodók listáját valószínűleg Damiano Tommasi vezeti, aki a jelentős pénzbeli támogatás mellett egy teljes szezont kihagyott azért, hogy segítsen házakat építeni az Olaszországba érkező bevándorlók számára.