A Chelsea Zorrója két maszkban is halmozza a bravúrokat

Infostart
2008. május 6. 14:21
Nagy Péter, vagy ahogy újabban hívják, Zorro kiegyensúlyozott produkciójával, gyakori bravúrjaival és hihetetlen reflexeivel a Chelsea magabiztos védekezésének egyik alappillére. Az elmúlt másfél évben ötször volt sérült, de felépülve sokat tett azért, hogy a Kékek a BL-döntőre készülhessenek. A moszkvai találkozó előtt az InfoRádió honlapján bemutatjuk a Chelsea és a Manchester United 17-17 játékosát. Először Petr Cech pályafutásával ismerkedhetnek meg.

Petr Cech Plzen városának büszkesége a sör és a Skoda autógyár mellett. 1982. május 20-án született. Gyermekkorában arról álmodozott, hogy híres jégkorongozó lesz, ám gyári munkásként dolgozó szülei nem tudták megvásárolni a drága hokifelszerelést, a foci pedig olcsóbb sportolási lehetőségnek tűnt. Hétévesen szülővárosa, a Viktoria Plzen korosztályos csapatában kezdte meg pályafutását - középpályásként. Az együttes egyik meccse előtt nem akadt kapus, a nyurga fiú pedig vállalta a feladatot, beállt a kapuba, és ott is ragadt.

Plzenben járta végig a szamárlétrát, majd 1999-ben elfogadta az FK Chmel Bl¹any edzőjének, a Debrecenben is dolgozó Miroslav Beráneknek a hívását. Beránek később az utánpótlás-válogatottnál, majd a felnőtt nemzeti együttes másodedzőjeként újra együtt dolgozhatott a kapussal.

Cech az 1999-2000-es idényben debütált a cseh élvonalban, éppen későbbi együttese, a Sparta Praha ellen. Eközben az utánpótlás-válogatottakban is bemutatkozott, így tagja volt az U16-os Eb-n negyedik helyen végzett együttesnek, ahol a legjobb kapusnak választották; 2000-ben részt vett a sydney-i olimpián, majd egy évvel később a junior vb-n a negyeddöntőig jutott a cseh nemzeti együttessel.

Tehetségét felismerve 2001-ben lecsapott rá a Sparta Praha, és 700 ezer euróért csábították a cseh fővárosba. A kapus a cseh pontvadászatban egy azóta is megdönthetetlen rekordot állított fel azzal, hogy 928 percen keresztül maradt érintetlen a hálója. A hálóőr a Bajnokok Ligájában is remekelt, és nagy szerepet vállalt abban, hogy a Sparta egészen a második csoportkörig jutott. A BL-találkozókkal, valamint az utánpótlás-válogatott összecsapásokkal a kapott gól nélküli sorozat 1120 percet számlált.

2002 májusában a Beránek vezette cseh 21 éven aluli válogatott tagjaként, többek között Milan Baros, David Rozenhal és Zdenek Grygera társaságában megnyerte az Európa-bajnokságot - a döntőben a franciák két büntetőjét is hárítva. Ez elegendő ok volt arra, hogy ezen a nyáron ötmillió euróért szerződtesse a francia élvonalban szereplő Stade Rennes.

2003 tavaszán és nyarán még arról szóltak a pletykák, hogy a Manchester United menedzsere, Sir Alex Ferguson szemelte ki Fabien Barthez pótlására, majd a Tottenham, valamint a Real Madrid, a Barcelona és az Inter érdeklődését is megírták az újságok, konkrét ajánlattal mégis a Chelsea állt elő - még az akkori tréner, Claudio Ranieri javaslatára. A cseh portásért 2004 januárjában ajánlatot tett a nyugat-londoni klub, ám a Rennes az összeget kevesellve visszaküldte a tervezetet. A tulajdonos, Roman Abramovics néhány nap gondolkozás után emelt az áron, így február 9-én azzal csaphattak egymás kezébe a felek, hogy 2004 nyarán Cech 10,3 millió euróért a Stamford Bridge-re igazol. A hálóőr négyéves szerződést írt alá, majd ezt 2006 tavaszán újabb két évvel, 2010-ig megtoldották. Ezzel egyébként Cech lett a legjobban kereső cseh sportoló, hiszen a megállapodás értelmében évente 260 millió koronát (2,3 milliárd forint) tehet zsebre.

A friss igazolásra a szintén 2004 nyarán érkezett menedzser, José Mourinho kezdőként számított, így Cech a kispadra szorította Carlo Cudicinit. Cech nem lepődött meg a lehetőségen, mint később nyilatkozta, a Chelsea-hez igazolásakor a szurkolók és szakírók közül sokan azért tartották csak harmadik számú kapusnak, mert nem voltak azzal tisztában, mit nyújtott a Spartában vagy a Rennes-ben.


Első, rendkívül sikeres idényében 24 találkozón volt érintetlen a hálója; az ellenfelek mindösszesen 13-szor mattolták a 197 centiméteres kapust - mindkét adat rekordnak számít a Premiershipben. Emellett egy újabb csúcsot is sikerült megdöntenie a "Big Pete", vagyis "Nagy Péter" becenevet kiérdemlő játékosnak: 2004. december 12-e és 2005. március 5-e között tíz bajnoki mérkőzésen, 1025 percen keresztül nem kapott gólt sorozatban, így átadta a múltnak a Manchester United dán kapuvédője, Peter Schmeichel 694 perces rekordját.

A bajnoki címmel, BL-elődöntővel és a Ligakupa elhódításával zárult 2004-2005-ös idényt megfejelte Cech azzal, hogy az angol pontvadászat és a BL legjobb kapusának választották, tagja lett az év csapatának, a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet, az IFFHS összesítése alapján őt ítélték az esztendő kapusának.

A 2005-2006-os szezont remekül kezdte a Chelsea és Cech is: először csak a hetedik forduló 44. percében vették be a Kékek kapuját - ez újabb rekord.A 197 centiméteres Cechre - aki korábban csak serdülőként volt komolyan sérült - a németországi vb óta alaposan rájár a rúd. A torna után alávetette magát egy vállműtétnek, ezért a nyári edzőtábort és a szezon első három találkozóját kihagyta. Visszatérése után 2006. október 14-én a Reading elleni idegenbeli bajnoki első percében súlyos koponyatörést szenvedett az ellenfél csatárával, Steven Hunttal ütközve. A mérkőzés alatt a helyi kórházba szállították, majd átvitték Oxfordba, egy agyspecialistához, aki megoperálta. A sérülés végzetes is lehetett volna, míg a felépülés félévet is igénybe vehetett volna az orvosok szerint, ám Cech - aki semmi nem emlékezett az esetből - bő három hónap után ismét a Chelsea kapujában állt a Liverpool elleni bajnokin, egy rögbis fejvédőben, amelyet azóta is minden meccsen visel. Formáját gyorsan visszanyerte, sorozatban kilenc meccsen nem kapott gólt, majd az Manchester United elleni FA-kupadöntőn is fontos védésekkel segítette csapatát a győzelemhez.



A sérülések azonban továbbra sem kerülik el: az idei szezonban az első négy BL-meccsen Cech volt a kezdő, de a Schalke elleni idegenbeli találkozón bokasérülést szenvedett, le is kellett cserélni. Egy hónap után a Valencia ellen térhetett vissza, majd az Aston Villa elleni 4-4-es drámai találkozón - amelyen egy vendéggólban benne volt - deréksérülést szenvedett.

A kihagyás ezúttal kéthetes volt, visszatérve a Tottenham elleni Ligakupa-döntőn nagyot hibázott Jonathan Woodgate fejesénél. Március elején edzésen sérült meg a bokája - noha sokak szerint csak pihentette Avram Grant menedzser -, és a felépülés egyre csak húzódott, miközben április 7-én azt tette közzé a Chelsea, hogy Cechet meg kellett operálni, miután az edzésen szájsérülést szenvedett. Először titkolták, de hamar kiderült, hogy Tal Ben Haimmal ütközött össze a tréningen, amit követően 50 öltéssel kellett összevarrni ajkát.

Növelte Avram Grant gondjait, hogy a Fenerbahce elleni hazai találkozón Carlo Cudicini is megsérült, így a cseh kapusnak is hamarabb vissza kellett térnie. Szájsérülése után először a Wigan ellen állt a kapuban, egy speciális áll- és szájvédő maszkban. A műsorközlő így köszöntötte: "visszatért, két maszkja van, 1-es számmal Petr Zorro Cech."

Az újabb maszk a védésben egyáltalán nem zavarta, hiszen a Liverpool elleni elődöntő mindkét összecsapásán kulcsfontosságú bravúrjai voltak, elég csak arra gondolni, milyen mozdulattal szedte ki a felső sarokból Steven Gerrard lövését. A hosszabbításban ugyan a vizes labda alaposan becsapta Ryan Babel távoli bombájánál, de így is a párharc egyik hőse volt.



Cech azon kevés Chelsea-futballista közé tartozik, akik nyíltan dicsérték Avram Grant menedzsert. A kapus arra a kérdésre ugyanis, hogy a mi különbség a Mourinho-érához képest, azt válaszolta, az izraeli mester alatt jobb csapattá érett a Chelsea.



Ebben az idényben összesen 22 meccset hagyott ki sérülés miatt, de a moszkvai BL-döntőről valószínűleg semmi sem tarthatná vissza a cseh óriást.

Szerző: Kaposi Dávid