Szöul diplomáciai lépéseket fontolgat a lángfutást kísérő incidensek miatt

InfoRádió / MTI
2008. április 29. 06:10
Diplomáciai lépéseket fontolgat a szöuli kormány a kínai diákoknak az olimpiai láng dél-koreai útját megzavaró erőszakos cselekedetei miatt - közölte kedden a dél-koreai miniszterelnök.

Han Szün Szu a kormány ülésén kijelentette, hogy az incidensek "jogi és diplomáciai lépéseket" tesznek szükségessé, mert a történtek sértik Dél-Korea nemzeti büszkeségét.

Dél-Koreában felháborodást keltett, hogy vasárnap az olimpiai fáklya váltófutásának dél-koreai szakaszán Kína-barát tüntetők megdobálták a nyári olimpia pekingi helyszíne, az emberi jogok kínai helyzete és a Kínába szökött észak-koreaiak megalázó életkörülményei ellen tiltakozókat.

A megmozdulásban több ezer kínai vett részt, mindenekelőtt diákok, de akciójukat hamar letörte a helyi rendőrség, amelynek 8300 tagját mozgósították az eseményre.

"Rendkívül sajnálatos, hogy külföldiek erőszakos megmozdulásokra ragadtatják magukat, miközben a kormányban egyre inkább erősödik az az álláspont, hogy ilyen tüntetések esetén a hatóságok tanúsítsanak önmérsékletet" - jelentette ki Kim Kjung Han igazságügy-miniszter, és ígéretet tett a felelősök megbüntetésére.

A dél-koreai sajtó is élénken reagált az incidensekre. A Csoszun Ilbo című napilap szerint "először fordult elő, hogy a kínaiakat +hatalmukba kerítette az őrület+ egy külföldi ország fővárosában", és ezek után felmerül a kérdés, hogy a kínaiak rendelkeznek-e az olimpia rendezéséhez szükséges képességekkel.