A sikeredző és az életre szóló tüske

Infostart
2008. április 25. 16:45
Bő egy héttel felmentése után Kovács István az InfoRádióban elfogadhatatlannak nevezte azt az eljárást, ahogyan eltávolították a Honvéd férfi vízilabdacsapatának éléről. Minden idők egyik legsikeresebb klubedzője tíz évet töltött a fővárosi együttesnél, és ezalatt hatszor lett bajnok, egyszer pedig Euroliga-győztes a Honvéddal.

Kovács István a többi között azt sérelmezte, hogy egy héttel a bajnoki szezon vége előtt döntöttek a menesztéséről - indokolatlanul felbolygatva ezzel a hazai sportéletet.


Provokálhatták?

A tréner képtelenségnek nevezte, hogy etikai problémákat vetettek a szemére, és nem bízták rá a Szeged elleni bronzmeccseket. Kovács István azt InfoRádióban azt mondta, hogy a híresztelésekkel ellentétben nem tárgyalt a csongrádi klubbal sem korábban, sem a felmentése óta.

"A szegedi szerepvállalásomról szóló információk kitalációk. Aki ezt kiötölte, nyilván tudatosan dobta be a köztudatba" - fogalmazott minden idők egyik legsikeresebb klubedzője.

Az edző úgy érzékelte, hogy ez is az egyik fontos lépése volt az elmozdítására tett - végül sikeres - kísérletnek. Arra a kérdésre, hogy provokálták-e, Kovács István azt mondta, hogy nem tud másra gondolni.

Megjegyezte, hogy idei szerződésében nem volt egyetlen olyan pont sem, amely szakmai követelményként megfogalmazta volna, hogy ismét a bajnoki döntőbe kell kerülni. Az alapszakasz-győztes Honvéd egyetlen góllal maradt alul a Vasassal szemben az elődöntő ötödik meccsén, és egy találattal kapott ki a bajnoki címvédőtől az Euroliga-negyeddöntőbe jutásról határozó találkozón is.


Életre szóló tüske

Kovács István az InfoRádiónak adott interjúban cáfolta azt a felvetést is, hogy megromlott volna a viszonya a játékosok többségével. Azt mondta, hogy még az ő elmozdítását szorgalmazókkal is rendezett kapcsolata volt, adott nekik rendszeres játéklehetőséget.

A tréner nem tagadja, hogy rosszul érintette menesztése.

"Ez egy olyan tüske az ember életében, amit haláláig visel. Az eljárását semmiképpen nem tudom elfogani. Elbántak velem, nekem egy személyben kellett elvinnem a balhét. Én soha életemben nem jártam volna el senkivel így, pláne azokkal, akikkel hosszú évekig együtt építkeztem" - fogalmazott Kovács István.

A szakember szerint az elnökség meghurcolta, bár ebből a rendkívül kellemetlen helyzetből jól jött ki, mivel a sportban mozgó közvélemény, a vízilabda-társadalom és a sajtó is mellé állt a szakosztállyal szemben.

Kovács István elmondta: igen jól esett neki, hogy a rivális klubok edzői, vezetői, szponzorai közül is sokan megkeresték, és menesztése után felhívta többek között Székely Éva olimpiai bajnok úszó és Frenkl Róbert sportorvos, a Magyar Sporttudományi Társaság elnöke is.

(A Kovács Istvánnal készült interjút teljes terjedelmében meghallgathatják vasárnap délután egy és két óra között az InfoRádió Gólvonal című sportmagazinjában.)