A NOB a tragédiára is felkészült

Infostart
2008. április 25. 13:06
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetői felkészültek arra, hogy tragédiába torkollhatnak az olimpiai láng útját megzavaró tüntetések - derül ki egy, a The Times birtokába jutott titkos dokumentumból. Az Interpol főtitkára pedig azt tartja "reális lehetőségnek", hogy az olimpia terroristák célpontjává válik.

A testület több lehetséges forgatókönyvvel számol, és ezek között szerepel, hogy sérültjei vagy halálos áldozatai is lesznek a láng útját kísérő Kína-ellenes és Tibet melletti tüntetéseknek. Ha a tragédia bekövetkezik, a NOB - dokumentum szerint - kifejezi legmélyebb együttérzését és részvétét a sérültek, valamint áldozatok családja felé.

A NOB kommunikációs igazgatója szerint a vészforgatókönyvek készítésére azért volt szükség, hogy a lehető legrosszabbra is felkészüljenek, de természetesen nem kívánják, hogy mindez bekövetkezzen.

Az olimpiai láng útját március 24-i görögországi indulása óta Kína-ellenes és Tibet melletti tüntetések kísérték világszerte. Londonban, Párizsban és San Franciscóban a tiltakozók félbe is szakították a helyi stafétát, míg legutóbb Canberrában több ezer Kína-barát és néhány száz Tibet-párti tüntető gyűlt össze.

A demonstrációk ellenére a kínai kormány úgy döntött, hogy júniusban elviszik Tibetbe a lángot.

A Tibet-melletti tüntetők ugyanakkor azt követelik, hogy jelöljenek ki új útvonalat a fáklya útjának. A Szabad Tibet kampány egyik vezetője, Matt Whitticase csalódottságának adott hangot, hogy a NOB nem avatkozott még közbe.

"Ha a láng valóban keresztül megy Tibeten, akkor csak magukat okolhatják a NOB vezetői és a szponzorok, hogy végül a tibetiek vére folyik majd" - emelte ki.

A NOB kommunikációs igazgatója, Giselle Davies azt mondta: a testület megérti a Tibettel kapcsolatos érzelmeket, de az olimpiai láng Kína valamennyi régióját érinti.

Az Interpol főtitkára merénylettől tart

"Egy terrorcselekmény kísérlete reális lehetőség, és valós ez az aggodalom, amelyet minden olimpiarendező ország érzékelt az utóbbi években - mondta Ronald Noble, megnyitva a kínai fővárosban pénteken a biztonsági együttműködésről szóló nemzetközi értekezletet. - A közelmúlt Tibettel kapcsolatos tiltakozó akciói jelentősen bonyolították egy olyan fontos nemzetközi esemény szokásos biztonsági szempontjait, mint az olimpia."

Molnár: A sportolók a világ legbiztonságosabb helyén lesznek


Régóta együtt élünk a terrorfenyegetéssel, mást nem tehetünk, mint alkalmazkodunk a biztonsági intézkedésekhez - mondta az InfoRádiónak a magyar olimpiai csapat kijelölt vezetője. Molnár Zoltán utalt arra, hogy 1972-es játékokon sportolók ellen követtek el merényletet, míg a 2002-es Salt Lake City-i téli olimpiára is rányomta bélyegét a szeptember 11-i terrortámadás.

A MOB ügyvezető igazgatója kiemelte: a rendező ország mindent megtesz a veszélyek elhárításáért, és a sportolók tudják, hogy valószínűleg a világ legbiztonságosabb helyén lesznek az olimpia ideje alatt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Molnár Zoltán
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást