A Chelsea keresztbe akar feküdni a bajnoki cím felé igyekvő Man United előtt

Infostart
2008. április 25. 20:57
Fontos hétvégéhez érkezett a legerősebb négy európai bajnokság 2007-2008-as idénye. Akár mind a négyben eldőlhet matematikailag is a bajnokság, ha nem számolunk a hátralévő fordulókban extrém gólkülönbségű eredményekkel. A Real Madrid, a Manchester United, az Inter és a Bayern szurkolói keresztbe tett ujjakkal várják a fordulót - a Chesea pedig megpróbálhatja megállítani legnagyobb riválisát.

Ha a Chelsea nem győzi le a Manchester Unitedet a Stamford Bridge-en, alighanem eldőlt az angol bajnokság. A Man United három ponttal vezet - de hát ez gyakorlatilag négy, mivel 18 góllal jobb a gólkülönbsége a Kékekénél.

Sir Alex csapatának győzelme matematikailag is eldöntené a Premier League idei idényének sorsát - de a Chelsea, amellett, hogy 18 mérkőzés óta veretlen a bajnokságban, hazai pályán, angol bajnoki találkozón 80 találkozó óta nem talált legyőzőre.

Mind a két csapat döntetlent játszott a hét első felében a Bajnokok Ligájában, mindkettő idegenben. Valószínűleg a Vörös Ördögök lehetnek fáradtabbak ettől - egy nappal kevesebbet pihentek, ráadásul, amíg a Chelsea-nek csak Liverpoolba kellett kirándulnia, a Manchester United Spanyolországban járt.

A Kékek közül valószínűleg hiányozni fog Frank Lampard, aki gyászolja csütörtökön elhunyt édesanyját. Michael Essien lép a helyére a középpályás sorban, ha nem is a posztját átvéve.

A vendégeknél Nemanja Vidics felépülésében reménykedik a stáb, a szerb védő gyomorpanaszai miatt kihagyta a Barcelona elleni találkozót. (Lábsérüléséből már felépült e találkozó előtt.) Valószínűleg Ryan Giggs a kezdő csapatban kap majd helyet.

Két évvel ezelőtt a Chelsea éppen a Man United elleni bajnokiján biztosította be legutóbbi címvédését. A találkozón Wayne Rooney eltörte a lábát. Bár ott volt másfél hónappal később Németországban, tornája "ráment" a Paulo Ferreirával történt balszerencsés ütközésre.

Anglia, 36. forduló
Szombat
Chelsea (2)-Manchester United (1)
Birmingham (18)-Liverpool (4)
Manchester City (8)-Fulham (19)
West Ham United (10)-Newcastle (12)
Tottenham (11)-Bolton (16)
Wigan (13)-Reading (17)
Sunderland (15)-Middlesbrough (14)
Vasárnap
Portsmouth (7)-Blackburn (9)
Everton (5)-Aston Villa (6)
Hétfő
Derby (20)-Arsenal (3)

Ha az Inter legyőzi a Cagliarit, a Roma ellenben kikap az Olimpicóban a Torinótól, a fekete-kékek gyakorlatilag már ezen a hétvégén bajnokok. Más kérdés, hogy erre nincs igazán nagy esély.

Az Inter, ami az eredményeket illeti, kilábalt a hullámvölgyből, megnyerte a legutóbbi három bajnokiját. Ám a Torino ellen, a múlt héten az 1-0-s győzelem ellenére kifejezetten gyengén játszott.

Mentség van: sok a hiányzó hetek óta. A Cagliari ellen Mario Balotelli, Esteban Cambiasso, Luis Jimenez, Douglas Maicon, Julio Cesar, Nicolas Burdisso és Dejan Sztankovics eltiltása miatt hiányzik majd, Zlatan Ibrahimovic, Olivier Dacourt, Walter Samuel, Ivan Cordoba és Luis Figo sérültek.

Az AS Roma a sérült Francesco Totti nélkül fogadja az utóbbi három mérkőzését elveszítő Torinót. Vucsinics lesz az egyetlen csatár. A Bikáknak leginkább a tavalyi meccs ad reményt: legutóbb 1-0-ra győtek az Olimpicóban.

A Milannak "muszáj" nyerni a Livorno ellen, a negyedik hely eléréséhez. Nem lesz könnyű feladat: ameddig a csapat ősszel remekelt idegenben, tavasszal gyenge a mérlege. A védelem továbbra is "törékenynek" tűnik.

Olaszország, 35. forduló
Vasárnap
Inter (1)-Cagliari (15)
AS Roma (2)-Torino (16)
Juventus (3)-Lazio (12)
Fiorentina (4)-Sampdoria (6)
Livorno (18)-Milan (5)
Udinese (7)-Catania (14)
Genoa (8)-Empoli (19)
Napoli (9)-Siena (13)
Palermo (10)-Atalanta (11)
Reggina (20)-Parma (17)

A Real Madrid bajnok lehet vasárnap este, ha nyer, ellentétben a Villarreallal és a Barcelonával. A címvédő a Bilbaót fogadja, a Barcelona La Corunában, a Villarreal Sevillában, a Betisszel játszik.

A jelek szerint Frank Rijkaard lemondott már a bajnoki címről: a hadra fogható játékosai közül a három legjobbat, Messit, Eto'ót és Xavit el sem vitte magával Galíciába. Hiányzik majd Iniesta és Milito, valamint Márquez is. Victor Valdés előtt Zambrotta, Thuram, Puyol és Sylvinho, a középpályások közül Deco, Edmílson és Gudjohnsen, elől Giovani, Henry és Krkic játszik majd.

A Real Madridban Raúl és Guti, kisebb sérülése után, ismét a csapattal edzett, mindketten játszhatnak. Ruud van Nistelrooy pontosan egy hónap után ismét edzett, de ő még nem léphet pályára. Diarra nincs a kezdőcsapatban, s lehet, hogy többet már nem is lesz: a nyáron a Real Madrid szívesen bevonná őt a Zlatan Ibrahimovic megszerzéséért indított üzletbe.

Spanyolország, 34. forduló

Szombat
Deportivo (9)-Barcelona (3)
Murcia (19)-Sevilla (6)
Vasárnap
Getafe (13)-Atlético Madrid (4)
Mallorca (11)-Racing (5)
Valladolid (15)-Almeria (7)
Espanyol (10)-Zaragoza (17)
Valencia (16)-Osasuna (14)
Recreativo (18)-Levante (20)
Betis (12)-Villarreal (2)
Real Madrid (1)-Athletic Bilbao (8)

A Bayern München az idény utolsó nehéz bajnokiját játssza a VfB Stuttgart ellen. A közelmúlt statisztikái szerint ez sem lehet nagyon nehéz: a "Svábok" ellen a legutóbbi hét hazai meccséből hatot megnyert a Bayern.

Oliver Kahn megsérült a Zenit elleni UEFA-kupa-találkozón (1-1), nem védhet. Nem lesz ott a csapatban az orrsérülése után harcképtelen Miroslav Klose sem, őt Lukas Pdolski helyettesíti majd.

Visszatér ellenben a kupamérkőzést eltiltása miatt kihagyó Luca Toni, aki szenzációs formában van. Játszik Phillip Lahm, aki - az AS című madridi lap szerint - elígérkezett a következő idényekre a Barcelonához.

Az idény utolsó harmadára alaposan visszaesett Karlsruhe, Hajnal Tamás csapata, a Werder Brement fogadja. A másik két magyar, Huszti Szabolcs (Hannover) és Dárdai Pál (Hertha) egymás ellen játszhat.

Az eredmények bajor szempontból szerencsés alakulása esetén a Bayern akár már vasárnap este bajnok lehet. Ehhez a Bayernnek nyernie, a Werdernek kikapnia kellene, s nem nyerhet Hamburgban a Schalke sem.

Németország, 30. forduló

Péntek
Frankfurt (8)-Dortmund (13)
Szombat
Karlsruhe (10)-Werder Bremen (2)
Hamburg (4)-Schalke (3)
Hannover (9)-Hertha (12)
Bochum (11)-Duisburg (18)
Cottbus (14)-Rostock (16)
Nürnberg (17)-Bielefeld (15)
Vasárnap
Bayern München (1)-VfB Stuttgart (5)
Leverkusen (6)-Wolfsburg (7)