Szalay: A legjobb tíz közé is bejuthatunk a Közép-Európa-ralin

Infostart
2008. április 23. 10:40
Három nap után legjobb magyar párosként a Szalay Balázs-Tóth György-duó az összetett 15. helyen áll a Közép-Európa-ralin. A Szalay Dakar Team vezetője az InfoRádiónak elmondta: nem tartja kizártnak, hogy a legjobb tíz közé kerüljenek.

Elégedett vagyok: ebben a mezőnyben nagyon jó ez a helyezés, főleg úgy, hogy az első napon elromlott a kormányművünk, míg a másodikon defekt lassított minket - mondta az InfoRádiónak a magyarok között a legjobb pozíciót elfoglaló Szalay Balázs, a Közép-Európa-rali főszervezője.

A versenyző szerint arra is van esély, hogy bekerüljenek az első tízbe, hiszen az autó nagyon gyors.

A Szalay Dakar Team csapatfőnöke azt is elárulta: taktikájuk az volt, hogy a romániai szakaszokon kivárnak és nem kockáztatnak, a magyarországi részeken azonban rákapcsolnak.

Nagyszerű a verseny légköre is, az emberek nagy szeretettel fogadják a mezőnyt; ez megerősített abban, hogy megérte a munka - jegyezte meg Szalay Balázs.

Az utóbbi napokban támadások érték a Közép-Európa-rali szervezőit a zöld szervezetek részéről, ám a Szalay Dakar Team vezetője úgy véli: a környezetvédőknek látniuk kell, hogy a verseny komoly bevételt hoz az országnak.

A verseny főszervezője hangsúlyozta: ők is nagyon fontosnak tartják a környezet védelmét, a rali éppen ezért kizárólag engedélyezett útvonalon halad.

Kritika

Korábban környezet- és természetvédő civil szervezetek tiltakoztak az ellen, hogy a Közép-Európa-rali mezőnye magyar természetvédelmi területeken halad át.

A civilek közleményükben leírták: érthetetlennek tartják, hogy a környezetvédő hatóságok az európai uniós irányelvekben és a magyar jogszabályban foglalt előírások ellenére hozzájárultak ahhoz: a Bakony, valamint Dabas térségében kitűzött nyomvonal természetvédelmi rendeltetésű területeken vezethessen át.

Mint írták, "a versenyzők és a nézők feltehetőleg egyetértenek velük abban, hogy a technikai sportok sem lehetnek a környezet pusztítói. Különösen olyan kiemelten védett területeken nem, melyek értékes ökoszisztémáját az Európai Unió a Natura 2000 segítségével próbálja megőrizni a jövő nemzedékek számára".

A civil szervezetek - köztük a Levegő Munkacsoport, a Magyar Közlekedési Klub és a Védegylet - szerint a felelősség a területeket kezelő és most bérbeadó Honvédelmi Minisztériumot terheli.

Hanganyag: Farkas Dávid


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást