Messi kontra Cristiano Ronaldo a Nou Campban - régi meccsek videóival

Infostart
2008. április 23. 10:27
Kedden két angol csapat játszott egymással nagyon hasonló stílusban, ám a mai elődöntőben két különböző futballkultúra találkozik. A Barcelona a Milan tavalyi szerepét szeretné magának: az edző, Frank Rijkaard egykori klubja 2007 tavaszán előbb kiejtette a Manchester Unitedet, majd a másik ág tiszta angol csatájának győztesét is legyűrte a döntőben, s megnyerte a kupát.

A 2007-es, s főleg a 2008-as gárda ellenben alapvetően másmilyen. Az 1999-es alakulat gerincét a hajdani "Fergie fiókák" alkották, Gary és Phil Neville, Nicky Butt, Paul Scholes, Ryan Giggs, s nem utolsósorban David Beckham. 1997 és 2003 között, az ír Roy Keane-t leszámítva, senkinek sem volt olyan fontos szerepe a csapatban, mint nekik.

A szurkolók által használt becenevet citálva Scholesy és Giggsy még mindig játszik, Gary Neville nemrégiben tért vissza egyéves kihagyás után - de immár nem ők a döntő láncszemek. A mai Man United pillérei Rio Ferdinand, Cristiano Ronaldo és Wayne Rooney. A portugál megkérdőjelezhetetlenül a legutóbbi két idény legjobbja, sőt minden bizonnyal az ő szárnyalása is dominál abban, hogy Sir Alex egyre több hasonló karakterű futballistát szerződtetett az elmúlt időszakban, gondoljunk csak Nanira, s még inkább Andersonra és Tévezre.

Ezeknek a játékosoknak a beépítése különleges lehetőséget adott Sir Alexnek: minden korábbinál gazdagabb játékoskeretből válogathat. Ez az állomány pedig alkalmas arra, hogy - ahogy az ellenfél edzője, Frank Rijkaard mondta a kedd esti sajtótájékoztatón - úgy is futballozzon, ahogyan a Premier League-ben kell, de ha kell, úgy is, ahogy a kontinens csapatai ellen kell.

Sir Alex két védője egészségi állapota miatt aggódhat a szerdai mérkőzés előtt. Nemanja Vidics nem is edzett a többiekkel kedden, még érzi a Roma elleni negyeddöntőben elszenvedett sérülését. A Főnök reméli ugyan, hogy a szerb védő vállalni tudja a játékot, de valószínűbb, hogy a Barcelona ellen Gerard Piqué lesz Rio Ferdinand mellett a másik középső védő.

Piqué katalán, a Barcelona ifjúsági csapatától vette meg 2004-ben a Manchester United. Egyébként nagyapja, bizonyos Amador Bernabéu (természetesen csak névrokona az egykori legendás Real Madrid-elnöknek) a kilencvenes években a Barcelona népszerű és sokak által tisztelt alelnöke volt.

Wes Brown könnyebb futásokra volt képes kedden még csak, az ő kidőlése esetén John O'Shea játszik majd. Ami a csatárokat illeti, elképzelhető, hogy Tévez (vagy ha Rooney állapota nem javul, az angol válogatott játékos) nem kezd. Az elmúlt 15 évben a a Manchester United kétszer is játszott a Barcával a Nou Campban, s mindkétszer sok gólt kapott. Sir Alex ezért ügyel most különösen a védekezés megszervezésére.

A katalánoknál Ronaldinho biztosan nem játszik, s Thierry Henry szerepeltetése is felettébb valószínűtlen. Puyol eltiltott. Rafa Márquez és Deco ellenben játszhat, mi több Lionel Messi is visszakerülhet a kezdő csapatba. Azt mondta a kedd esti sajtótájékoztatón, hogy ha Rijkaard is úgy gondolja, képes végigjátszani a 90 percet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást