Ismerik, de kimutatni még nem tudják a doppingszert

Infostart
2008. április 9. 14:53
Egy régóta ismert doppingszer kavarta fel a nemzetközi úszósport állóvizét. Az IGF nevű szerről már jó ideje tudnak az ellenőrök és a laboratóriumok, de egyelőre nincs olyan módszer, amellyel kimutatható lenne a használata. A sportolóknak valószínűleg még sok sikert hoz a szer, hosszú távon azonban a májuk, a veséjük és az izmaik bánják a hormonális dopping használatát.

Az úszósport szerelmeseit elgondolkodtatta idén egy francia versenyző. Alain Bernard az eindhoveni Európa-bajnokságon két számban, 50 és 100 méteren is világcsúcsot ért el, annak ellenére, hogy korábban egyáltalán nem volt nemzetközi szinten jegyzett eredménye.

Eközben egyre többet beszél a sportvilág egy olyan doppingszerről, amely ugyan tiltólistán van, egyelőre azonban nem tudják kimutatni az ellenőrök.

Az anyag nem újdonság, már régóta rajta van a tiltott szerek listáján. Az IGF-ben egy olyan hormon van, amely jelentősen megnöveli az izom mennyiségét - mondta az InfoRádióban a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatója.

Egyelőre azonban nem létezik olyan, jogi szempontból is helytálló teszt, ami kimutatná az IGF nevű, növekedési hormont tartalmazó szert - tette hozzá Tiszeker Ágnes.

Az olimpián talán már tudják ellenőrizni

A laboratóriumok azonban már dolgoznak a módszeren, így lehetséges, hogy májustól - így a nyári olimpián is - már ellenőrizni tudják a sportolókat, hogy használtak-e IGF-et.

Tiszeker Ágnes biztos benne, hogy több sportoló is használja a szert, hiszen az könnyen és olcsón beszerezhető, akár az interneten keresztül is.

Frenkl Róbert doppingszakértő arra mutatott rá, hogy a szer máj-, vese- és szívizom-károsító hatása is lehet. Mint mondta, igen keresett, hiszen a legtöbb izomépítő, hormonális doppingszert - az IGF-fel ellentétben - már ki tudják mutatni az ellenőrök.

Arra a kérdésre, hogy ilyen szerek nélkül is el lehet-e érni azokat a rekordokat, amelyeket az utóbbi időben produkáltak a sportolók, azt felelte: bizonyíték hiányában a válasz igen.

Hanganyag: Szabó Gergõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Frenkl Róbert
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást