"Hiba, hogy Kína olimpiát rendezhet"

Infostart
2008. április 9. 16:17
Az amerikaiak többsége hibának tartja, hogy Kína olimpiát rendezhet, de nem hiszi, hogy a játékok bojkottjával az emberi jogok nagyobb tiszteletben tartására lehet kényszeríteni Pekinget - derült ki a Zogby közvélemény-kutató intézet felméréséből.

A megkérdezettek 70 százaléka válaszolt így azon az internetes felmérésen, amelyet április 4-7 között készítettek, 7121 ember részvételével.

Abban a kérdésben viszont sokkal inkább megosztott az Egyesült Államok közvéleménye, hogy Amerikának bojkottálni kellene-e a megnyitó ünnepséget: 48 százalék szerint igen, 33 százalék szerint nem.

Azok között, akik a bojkott mellett állnak ki, 23 százalék George Bush elnöktől, 31 az amerikai olimpiai bizottságtól várja a távolmaradás bejelentését.

A felmérés ereményét egy nappal az után tették közzé, hogy a Demokrata Párt egyik elnökjelölt-aspiránsa, Hillary Clinton az olimpiai megnyitó bojkottjára szólított fel arra az esetre, ha Kína mutat haladást az emberi jogok tiszteletben tartásában.

Bush elnök már elfogadta kínai kollégája, Hu Csin-tao meghívását a megnyitóra, és egyelőre tagadja, hogy felülvizsgálta volna utazási terveit. Azt állítja viszont, hogy találkozójukon személyesen a kínai elnöknek veti majd fel az emberjogsértésekkel kapvsolatos amerikai aggodalmakat.