Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Anomáliák az olimpiai kézilabda-selejtező körül

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyelőre nem lehet tudni, hogy a magyar női kézilabda-válogatott hol és kikkel játszik a jövő hétvégi olimpiai selejtezőn. A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ugyanis a tavalyi botrány után az ázsiai (AHF), és nem a nemzetközi szövetségnek (IHF) adott igazat.

A tavaly augusztusi ázsiai selejtezőt a kazah női csapat nyerte, így ötkarikás kvótát szerzett. Csakhogy az IHF bírói részrehajlás miatt törölte a torna eredményét, és új lebonyolítására kötelezte az AHF-t.

A januári viadalt viszont bojkottálta a kontinentális szövetség, csak a japán és a dél-koreai válogatott vett rajta részt, utóbbi nyert, és egészen mostanáig abban a hitben volt, hogy indulhat a pekingi játékokon. Ezután az AHF a CAS-hoz fordult.

Az IHF a megismételt torna eredménye alapján osztotta be a selejtezős csapatokat csoportokba.

A magyarok egészen mostanáig úgy tudták, hogy jövő héten Nimes-ben a házigazda franciákkal, valamint a kongóiakkal és a japánokkal mérkőznek, és az első két helyezett jut ki az olimpiára.

A mostani CAS-döntéssel viszont elképzelhető, hogy Hajdu János szövetségi kapitány alakulata Romániában a házigazdával, valamint a lengyel és japán együttessel mérkőzik majd.

Sinka László, a magyar szövetség főtitkára elmondta: úgy tűnik, a magyar együttesnek nem kell tartania egy esetleges helyszíncserétől. A sportvezető még a csütörtöki CAS-döntés előtt beszélt telefonon Alekszandr Kozsuhovval, az IHF versenybizottságának elnökével, aki arról tájékoztatta, hogy amennyiben a dél-koreai női csapatnak mégis kvalifikációs viadalon kell részt vennie, akkor a spanyolok kiesnek és az ázsiai együttes a németországi kvartettbe kerül.

"Nem vagyok nyugodt, majd csak akkor, ha az IHF-től írásban is megkapom, hogy a mi csoportunkat nem bolygatták fel és ugyanúgy Nimes-be kell utazni. Azért gondolja az IHF, hogy a másik két, vagyis a romániai és a franciaországi csoportot nem módosítja, mert már a televíziós közvetítéseket leegyeztették, a csapatok lefoglalták a repülőjegyeket és a szállásokat" - mondta Sinka László.