Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tiszeker: Óriási üzlet a doppingellenőrzés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Óriási üzlet a doppingellenőrzés, de maga a mintavétel nem hajt jelentősebb hasznot - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatója. Tiszeker Ágnes kiemelte: akár hatszor is kérhetnek mintát a doppingellenőrök augusztus elejéig a pekingi olimpiára készülő magyar sportolóktól.

Egy doppingellenőrzés 180 euróba (45 ezer forintba) kerül - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Tiszeker Ágnes. A Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatója kifejtette: egy versenyen történő ellenőrzés drágább, mint a szúrópróbaszerű.

Nincs Magyarországon akkreditált labor, és a Magyar Antidopping Csoportot 2011 végéig a Bécs melletti nemzetközi laboratóriummal köti szerződés - emelte ki.

Tiszeker Ágnes hangsúlyozta: a doppingolásban van még több pénz, de kétségtelen, hogy az ellenőrzés is óriási üzlet, ugyanakkor a mintavétel nem termel profitot. Megjegyezte azt is, hogy az akkreditált laborok költségvetése óriási, az akkreditációt nehéz megszerezni, és komoly anyagi ráfordítással jár egy labort üzemeltetni.

A Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatója közölte: egy nemzetközi kongresszuson elhangzottak szerint a sportolók 30-40 százaléka élt doppingszerrel, míg a pozitív minták aránya 3 százalék alatti, ami kevésnek tűnik, de bíznak abban, hogy a folyamatos doppingellenőrzés elrettentő ereje nagy.

Komoly előrelépésnek tekinthető, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének döntése szerint legalább négy doppingvizsgálatra lehet kötelezni a pekingi olimpiára készülő sportolókat - mondta Tiszeker Ágnes. Hozzátette: ebből látszik, a MOB-nak és az állami sportirányításnak is komoly célja, hogy tiszta olimpia legyen.

Tiszeker Ágnes kiemelte, hogy a doppingellenőrzések száma hat is lehet, mert a MOB és az adott sportági szövetség is rendelhet el vizsgálatot.

A Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testület állásfoglalása szerint bármely sportoló bárhol Magyarországon doppingellenőrzés alá vonható - hangsúlyozta.

A Magyar Antidopping Csoport célja ugyanakkor nem az, hogy családi körben zaklassák az olimpikont, hanem az, hogy jól tervezhető és hatékony ellenőrzések legyenek, vagyis edzésen és edzőtáborban vegyenek mintát a sportolóktól - közölte Tiszeker Ágnes.

Hanganyag: Farkas Dávid