A nagyhatalmú médiamogul embere áll a sok vitát kiváltó terv mögött

Infostart
2008. február 14. 21:30
Az angol labdarúgó-bajnokság televíziós közvetítési jogait birtokló cég egyik vezetőjétől származik az az elképzelés, hogy a Premier League-ben szereplő klubok évente plusz egy mérkőzést játsszanak külföldön. Sir Rod Eddington meg van arról győződve, hogy ötlete helyes, de nem lepődne meg, ha a terv kútba esne.

Rupert Murdoch ausztrál médiamogul közeli munkatársától származik az a terv, hogy az angol labdarúgó-bajnokságban, a Premier League-ben szereplő klubok plusz egy mérkőzést játsszanak 2010-től, mégpedig külföldön.

Sir Rod Eddington jelenleg a Rupert Murdoch érdekeltségébe tartozó News Corporation igazgatója, korábban pedig a brit légitársaság, a British Airways vezérigazgatója volt. A brit üzletember állt elő elsőként azzal a javaslattal, hogy az angol bajnokságba iktassanak be egy plusz fordulót, amely során a mérkőzéseket külföldön rendeznék.

Sir Rod Eddington megkereste a javaslattal az élvonalbeli klubokat, amelyek beleegyeztek, hogy megvizsgálják: milyen lehetőségei lennének a tervnek.

Az üzletember azután is kiállt ötlete mellett, hogy azt több helyről is élesen bírálták, még maga Gordon Brown brit kormányfő is felszólalt a kérdésben, és azt mondta: a szurkolók érdekeit is figyelembe kellene venni.

Sir Rod Eddington szerint ugyanakkor az elképzelés nem fog megvalósulni, ha azt a külföldi szövetségek ellenzik, márpedig az ázsiai és az ausztrál szervezet is amellett foglalt állást, hogy külföldi klubcsapatok tétmérkőzéseinek nem adnak otthont.

A hivatalos válasz szerint saját bajnokságukat, az abban szereplő együtteseket kívánják támogatni és fejleszteni, így nem kérnek még az angol sztárcsapatokból sem.

Az ötlet a klubok és a televíziós társaságok támogatását vívta csak ki, hiszen belátható, számukra jelentene komoly bevételt a plusz egy forduló.

A Premier League igazgatója, Richard Scudamore szerint mind a 20 élvonalbeli együttes támogatta, hogy vizsgálják meg alaposabban az elképzelést, mégha egyes klubvezetők utóbb azt is nyilatkozták, hogy ellenzik a külföldi szereplést.

A tervet Michel Platini, az UEFA elnöke egyszerűen viccnek nevezte, és hozzátette: nem engedélyezné annak megvalósulását.