Gólerős csatárpáros készül Dzsudzsákék ellen az UEFA-kupában

Infostart
2008. február 13. 08:40
A labdarúgó UEFA-kupa a csoportmérkőzéseket követő egyenes kieséses szakaszának nyitó meccseivel kezdődik ma a 2008-as esztendő az európai kupaporondon. Szerdán és csütörtökön 32 gárda lép pályára, értelemszerűen a legjobb 16 közé jutásért. Három találkozónak vélhetően magyar szereplője is lesz: Dzsudzsák Balázs a PSV-ben, Juhász Roland az Anderlechtben, Tőzsér Dániel az AEK Athénben.

Három spanyol, három angol, öt (!) német és egy olasz csapat is van a mezőnyben - a színvonal szinte garantált. Csúcsrangadó még nem jutott ebbe a fázisba, de nagyon érdekesnek ígérkezik - például - a Zenit-Villarreal, az Anderlecht-Bordeaux, a Rosenborg-Fiorentina, a Slavia-Tottenham, s nem utolsósorban a Bolton-Atlético mérkőzés.

Gólerős csatárpáros Dzsudzsákék ellen

Dzsudzsák Balázs PSV-je a svéd Helsingborgot fogadja. Az ellenfél legjobb játékosa - minden kétséget kizáróan - a Feyenoordot, a Celticet, a Barcelonát és a Manchester Unitedet is megjárt Henrik "Henke" Larsson. A kiváló svéd csatár hat gólt szerzett már a sorozatban, s ezzel klubtársával, Razak Omotoyossival és Luca Tonival (Bayern) vezeti a góllövőlistát.

Omotoyossi egyébként szinte ismeretlen a nemzetközi futball világában, pedig figyelemre méltó egyéniség. Nigériai születésű, 18 évesen már az élvonalban játszott a Sunshine Stars színeiben. Akkor azonban ötéves eltiltást kapott, mert állítólag megütötte az Enyimba elleni meccsen a játékvezetőt.

Utóbb kiderült, a tettes a 23-as, s nem Omotoyossi, a 32-es volt - az eltiltást mégsem mérsékelték. Ezért vándorbotot fogott kezébe. Átszerződött Beninbe - a január-februári Afrikai Nemzetek Kupáján játszott is a benini válogatottban -, majd Moldovában (!), a Sheriffnél folytatta a pályafutását. Onnan került Svédországba, a Helsingborghoz. 2007-ben ő lett a svéd élvonal gólkirálya, s egyben az UEFA-kupa őszi szakaszának is a gólkirálya!

A PSV az utóbbi időben jó formában szerepelt - de nem lesz könnyű dolga a svéd csapat támadókettőse ellen. Az utolsó edzésen a legfontosabb hiányzó maga az edző, Sef Vergoossen volt, aki betegsége miatt pályaedzőjére, Dwight Lodewegesre hagyta a munkát. A PSV-nek a legerősebb csapata játszhat majd, az eltiltott Edison Méndez kivételével.

Juhász kezdeni fog a Girondins ellen

Az Anderlecht a francia bajnokság egyik legjobb csapatát, az egykori világbajnok, Laurent Blanc által irányított Girondins Bordeaux-t fogadja. A gironde-iaknál is akad egy nagy formában lévő góllövő: az argentin Fernando Cavenaghi átmentette remek, öt gólt eredményező UEFA-kupa-formáját a bajnokságra: egy hónap alatt hat gólt lőtt a Ligue 1-ben.

Juhász Roland tagja lesz a brüsszeli Lilák kezdőcsapatának. A várható névsor: Zitka - Wasiliewski, Pareja, Juhász, Van Damme - Polak, Biglia, Gillet, Chatelle - Boussoufa - Serhat. Ariel Jacobsnak, az Anderlecht edzőjének elsősorban a csatárokkal akadnak gondjai: Pieroni és Vlcek még nem játszhat, Frutos pedig sérült.

Edzőváltás után az AEK

Tőzsér Dániel együttese, az AEK kisebb válságot élt át az utóbbi időben, s ennek a spanyol edző, Lorenzo Serra Ferrer lett az áldozata. Nem nézte el neki a vezérkar, hogy két vereség miatt az első helyről a harmadikra esett vissza a csapat a bajnokságban. Serra Ferrer helyét ideiglenesen az eddigi másodedző, Nikolaosz Kosztenoglu vette át, aki a "harci szellem javítását" nevezte a legfontosabb feladatának a Getafe elleni párharc előtt.

Oroszok torpedóznák meg a Sárga Tengeralattjárót


Nagy csatának ígérkezik a legutóbbi orosz bajnok, a holland Dick Advocaat által vezetett Zenit és a spanyol Villarreal mérkőzése. A Zenit immár 21 nemzetközi kupamérkőzésen, 1999 óta veretlen hazai pályán, ellenben Advoccat még soha nem nyert spanyol ellenféllel szemben, s a "Sárga Tengeralattjárónak" becézett klub az UEFA-kupában ebben a sorozatban minden eddigi idegenbeli mérkőzését megnyerte.

A Rosenborg - némi meglepetésre - a rossz idő ellenére Trondheimben fogadhatja a Fiorentinát. A múlt - az olasz és a norvég csapatok között általában, mivel a két együttes korábban még sohasem találkozott - a firenzei Lilák sikerét ígéri, de kérdés, mennyire birkóznak meg a különleges körülményekkel.

A Tottenham a Slavia Praha együttesén keresztül juthat a legjobb 16 közé. A szezon közben a Sevillától érkezett edző, Juande Ramos a 2007-2008-as idényben már meccselt a Slavia ellen, még a Bajnokok Ligájában, előző tizenegyét irányítva. Másfelől a Slavia találkozott ősszel londoni csapattal - az Emirates Stadiumban, például, egy hetest kapott az Arsenaltól.