Még Patónál is fiatalabb a Milan új nyerőembere

Infostart
2008. február 10. 23:07
Számos meglepetést hozott a vasárnapi játéknap a legerősebb európai ligákban. A Manchester City nyert az Old Traffordon, a Chelsea nem tudta megnyerni a Liverpool elleni rangadót a Stamford Bridge-en, s a Bayern München sem bírt a Werder Bremennel. A Milan egy 18 éves srác, Alberto Paloschi góljával nyert: az újonc 15 másodpernyi élvonalbeli játék után talált a kapuba. A Real Madrid 7-0-ra kiütötte a Valladolidot.

A Manchester United pályáján gyászszünettel kezdődött a városi derbi. A félelmekkel ellentétben a City szurkolói nem zavarták meg a megemlékezés, méltóságteljesen zajlott az ötven évvel ezelőtti repülőgép-katasztrófa áldozatai emlékére tartott tisztelgés.

A pályán sem alakult semmi az előzetes várakozásoknak megfelelően. A City Darius Vassell góljával a találkozó elején vezetést szerzett, sőt, még a játékrész befejezése előtt a január végén átigazolt, a Cityben e találkozón bemutatkozó Benjani Mwaruwari kétgólosra növelte az előnyt.

Az ezúttal gyengén játszó, Rooney, Hargreaves és Evra hiányát nehezen viselő Unitednek nem volt esélye az egyenlítésre, Michael Carrick a szépítő gólt is csak a 90. percben szerezte meg. Az 1969-70-es idény óta először fordult elő, hogy egy bajnoki idényben a Manchester City kétszer is legyőzte a Unitedet.

A Chelsea folytatta veretlenségi sorozatát a Stamford Bridge-en, immár 76 bajnoki mérkőzésen nem kapott ki. A Liverpool közel állt a bravúrhoz, jobban futballozott a Kékeknél, de nem tudott gólt szerezni. Még mindig nem született meg a Rafa Benítez-éra első liverpooli gólja a Stamford Bridge-en.

A Tottenham simán megverte idegenben a szinte már kiesett Derbyt, Robbie Keane belőtte szezonbeli huszadik gólját is. A forduló nagy nyertese az Arsenal lehet, ha nyerni tud a Blackburn ellen. A forduló eddigi legeredményesebb játékosa a norvég John Carew, aki mesterhármast lőtt az Aston Villa színeiben a Newcastle United ellen.

ANGLIA, Premier League, 26. forduló
Szombat
Aston Villa-Newcastle 4-1
Everton-Reading 1-0
Bolton-Portsmouth 0-1
West Ham-Birmingham 1-1
Derby-Tottenham 0-3
Middlesbrough-Fulham 1-0
Sunderland-Wigan 2-0
Vasárnap
Manchester United-Manchester City 1-2
Chelsea-Liverpool 0-0
Hétfő
Arsenal-Blackburn
Az élcsoport: Arsenal 60 (25), 2. Manchester United 58, 3. Chelsea 55, 4. Everton 47, 5. Liverpool 44 (25).
Mindössze egy csapat, a Hertha aratott a fordulóban egygólosnál fölényesebb győzelmet. Az első négy helyezett csapat kivétel nélkül 1-1-re játszott, a Ruhr-vidéki rangadót megnyerő Schalke ismét reménykedik a 2008 őszi Bajnokok Ligája-részvételben.

A magyarok közül Dárdai Pál csereként állt be a találkozó hajrájában a berliniek közé, ha kis szerepet is kapott, részese volt a győzelemnek. Hajnal Tamás és Huszti Szabolcs egymás ellen játszott Hannoverben. A Karlsruhe középpályásának sikerült jobban a mérkőzés: a második félidőben gólt szerzett. Hajnal Tamásnak ez volt a hatodik gólja a szezonban.

A tavaszt gyengén kezdő Werder megemberelte magát a müncheni Allianz Arenában. Bátran játszott, sőt Diego révén már a hatodik percben vezetést is szerzett. A folytatásban Luca Toni kihagyta a maga által kiharcolt büntetőt, ám Zé Roberto mégis kiegyenlített. A Bayern megőrizte a vetélytársaival szembeni előnyét, de nem lehet büszke a teljesítményére.

A forduló legjobb mérkőzését a Dortmund és a Schalke játszotta a Westfalenstadionban. A 19.-20. percben hatvan másodperc alatt két gól esett: Gerlad Asamoah találatát a hazaiak közül Giovanni Federico kiegyenlítette. Martin Amedick öngáljával megint a gelsenkircheni csapat jutott előnyhöz, de az 50. percben a Dortmund, Mladen Petric fejesével, másodszor is kiegyenlített.

A döntő szó a Schalke csapatáé volt: a Dede kiállítása után tízfősre olvadt Dortmund kapuját Fabian Ernst vette be. A Schalke feljött a harmadik helyre, miután megnyerte az év számára legnagyobb presztízsű mérkőzését - azt a találkozót, aminek az elvesztése az előző szezonban a bajnoki címébe került.

NÉMETORSZÁG, Bundesliga I, 19. forduló
Péntek
Eintracht Frankfurt-Bielefeld 2-1
Szombat
Leverkusen-Hamburg 1-1
Hannover-Karlsruhe 2-2
Stuttgart-Hertha 1-3
Wolfsburg-MSV Duisburg 2-1
Bochum-Cottbus 3-3
Nürnberg-Rostock 1-1
Vasárnap
Bayern-Werder 1-1
Dortmund-Schalke 2-3
Az élcsoport: 1. Bayern 40, 2. Werder 37, 3. Schalke 35, 4. Leverkusen 34, 5. Hamburg 34
Szeptember eleje óta először áll az AC Milan a vesztett pontokat tekintve a Bajnokok Ligája selejtezőjében való indulást jelentő helyen. Mindezt egy mindössze 18 éves srácnak köszönheti, aki még az új tinicsillagnál, a brazil Patónál is fiatalabb.

Alberto Paloschi adott munkát az olasz futball statisztikusainak: nem lesz könnyű kinyomozni, ki szerzett már élete első élvonalbeli bajnoki mérkőzésén, 15 másodperccel a pályára lépése után gólt. Paloschi után - mert hogy a korábban a Milanban kupameccseken már szerepelt,s gólokat is szerzett ifjú csatár képes volt e bravúrra.

A Milan az ő góljával verte meg 1-0-ra a Sienát. A Milan, ha nehezen is, de így elbírta, hogy Kaka, Pato és Gattuso hiányzott a csapatból, Ronaldo pedig egyelőre csak egy félidőt bírt. Hozzátartozik a teljes képhez: Zeljko Kalac, a piros-feketék ausztrál kapusa nagy bravúrral védett a 90. percben, Frick fejese után.

A Juve gyengén kezdett Udinében, de aztán a második félidőben fordítani tudott. Első gólját Mauro Camoranesi, a másodikat, a 76. percben, a korábban hét esztendőn át az Udinesét szolgáló Vincenzo Iaquinta szerezte.

Győzött az AS Roma is, méghozzá a Reggina ellen. A sárga-bordók góljait Panucci és Mancini szerezték. Az Inter hatvan percen keresztül csak szenvedett Szicíliában, a Catania ellen. Utána Cambiasso és Suazo gólja eldöntötte a mérkőzést.

OLASZORSZÁG, Serie A, 22. forduló
Szombat
Atalanta-Fiorentina 2-2
AS Roma-Reggina 2-0
Vasárnap
Udinese-Juventus 1-2
Milan-Siena 1-0
Sampdoria-Napoli 2-0
Torino-Palermo 3-1
Livorno-Genoa 1-1
Empoli-Lazio 1-0
Cagliari-Parma 1-1
Catania-Inter 0-2
Az élcsoport: 1. Inter 56, 2. Roma 48, 3. Juventus 44, 4. Fiorentina 38, 5. Milan 36 (21)

4

A Barcelona egy pontot szerzett Sevillában, de nem is érdemelt volna többet. A hazai gárda Diego Capel találatával vezetést szerzett, ezt Xavi - Lionel Messi átadásából - kiegyenlítette. Az utolsó 12 percben a katalánok emberelőnyben játszottak Seydou Keita második sárga lapja miatt, de nem tudták előnyüket gólra váltani.

Ronaldinho csak a második félidőre állt be, de ezúttal nem tudott lendíteni a csapatán. A katalánok közül Oleguer megsérült, hat hétre kidőlt a sorból. Összességében az első félidőben a Sevilla, a másodikban a Barcelona játszott kicsivel jobban, a döntetlen igazságos.

Az Atlético Madrid értékes győzelmet aratott a remekül szereplő, az erőseb középcsapatok közé tartozó Racing ellen. Mindkét gólt az uruguayi Diego Forlán szerezte. Három nyeretlen bajnoki után gyűjtött ismét három pontot az "Atléti".

A Real Madrid pontosan annyi gólt szerzett, amennyit a vasárnap délutáni mérkőzések tíz csapata: hetet. Pedig Van Nistelrooy nem tudott játszani - Robben került a helyére -, s Robinho is hamar megsérült.

Raúl két gólt is szerezve ünnepelte 469. bajnoki meccsét - tényleg fontos állomás volt ez a pályafutásában, e találkozóval került be, egyelőre csak holtversenyben, a spanyol bajnokság történetének legtöbb mérkőzésen szerepelt tíz játékosa közé.

A Madrid napra pontosan hat éve, 2002. február 10-én nyert legutóbb bajnoki meccsen 7-0-ra, az áldozat akkor a Las Palmas volt. Raúl immár 14 gólt szerzett a Valladolid ellen - ezzel a vasárnapi vendéggárda lett a bajnokságban eddig a legtöbb Raúl-gólt kapó csapat.

A Madrid góljait egyébként Raúl és Guti (2-2), Júlio Baptista, Robben és Drenthe szerezte. Az őszi idényben a királyi klub csak 1-1-es döntetlent ért el a Valladolid vendégeként.

SPANYOLORSZÁG, Primera División, 23. forduló
Szombat
Murcia-Villarreal 0-1
Deportivo-Getafe 1-1
Sevilla-Barcelona 1-1
Vasárnap
Espanyol-Recreativo 1-2
Racing-Atlético Madrid 0-2
Mallorca -Almería 0-0
Osasuna-Zaragoza 1-0
Athletic Bilbao-Levante 1-0
Real Madrid-Valladolid 7-0
Valencia-Betis 3-1
Az élcsoport: 1. Real Madrid 56, 2. Barcelona 48, 3. Villarreal 42, 4. Atlético 41, 5. Espanyol 39.