Egymás ellen Manchester vörös és kék fele

Infostart
2008. február 8. 23:10
Szombaton elsősorban a Sevilla-Barcelona mérkőzésre lesz majd érdemes figyelni, no meg magyar szemmel izgalmasnak ígérkezik a Hannover-Karlsruhe találkozó is. Ám az igazi slágerek vasárnap következnek: a manchesteri derbi, a Liverpool vizitje a Stamford Bridge-en, a Juventus udinei fellépése, valamint a Bayern-Werder rangadó, s a Ruhr-vidéki derbi. Remeknek ígérkező hétvége áll előttünk.

A szokásosnál egy kicsit szürkébb szombat után a rangadók vasárnapja következik majd a Premier League-ben. A hét - de mivel az Arsenal csak hétfőn játszik, nem a forduló - utolsó napján előbb a Manchester United fogadja városi vetélytársát, majd a Chelsea mérkőzik meg a Liverpoollal.

A két manchesteri csapat, minden sorozatot figyelembe véve, a 149., csak a bajnokikat tekintve a 138. meccsét vívja egymás között. Keveset rendeztek közülük felemelőbb kulisszával: a város az 1958-as légikatasztrófa áldozataira emlékezik majd az ötvenedik évfordulón.

A találkozó esélyese a United, Sir Alex együttese lényegesen jobb formában van, mint a City. Ha nyernek a Vörös Ördögök, 13. győzelmüket érik el sorozatban a Premier League-ben. Mind a két csapatból hiányzik két-két játékos eltiltás miatt: a Unitedből Evra és Rooney, míg a Cityből Elano és Corluka. Sven-Göran Eriksson gárdájában játszhat a felépült Micah Richards, s bemutatkozhat a Portsmouth-tól vett Benjani Mwaruwari.

A Chelsea és a Liverpool a 150. egymás közti tétmérkőzését vívja majd. A Stamford Bridge-en a hazaiaknál újra harcra kész Frank Lampard, míg Ricardo Carvalho letöltötte az eltiltását. Ugyanakkor Sevcsenko és Terry még sérült, s az Afrikában járt kulcsemberek közül csak John Mikel Obi tért már vissza Londonba. A Kékek immár 75 veretlenül megvívott bajnoki meccset tudhatnak maguk mögött a Stamford Bridge-en.

A Liverpoolban nem játszhat a szerdai válogatott mérkőzésen megsérült Fernando Torres, s harcképtelen Andrij Voronin, Fabio Aurelio, Alvaro Arbeloa és Daniel Agger is. Crouch lesz az egyik csatár, a másikról még nem döntött Rafael Benítez - a legvalószínűbb, hogy Kuyt. Xabi Alonso eltiltott.

ANGLIA, Premier League, 26. forduló
Szombat
Aston Villa (6.)-Newcastle (12.)
Everton (4.)-Reading (17.)
Bolton (14.)-Portsmouth (9.)
West Ham (10.)-Birmingham (18.)
Derby (20.)-Tottenham (11.)
Middlesbrough (13.)-Fulham (19.)
Sunderland (16.)-Wigan (15.)
Vasárnap
Manchester United (2.)-Manchester City (7.)
Chelsea (3.)-Liverpool (5.)
Hétfő
Arsenal (1.)-Blackburn (8.)
Az Inter az előző szezonban 5-2-re nyert a Catania pályáján - természetesen most is a bajnokcsapat a mérkőzés esélyese. Függetlenül attól, hogy mintha az utóbbi időben kisebb hullámvölgybe került volna Roberto Mancini csapata. Az előző fordulóban, az Empoli ellen csak Julio Cesar mentette meg csapatát, az utolsó percben kivédve egy tizenegyest.
Nincs meglepetés a tervezett összeállításban, de miután Walter Samuel és Ivan Cordoba sérültek, az egyik belső védő, Marco Materazzi oldalán, Nelson Rivas lesz. Luis Figo esetleg már leülhet a kispadra, Patrick Vieira azonban eltiltott.
A Milan hazai pályán fogadja a Sienát. A piros-feketék 2008-ban jól teljesítenek hazai pályán, esélyesebbek a vendégeknél, de számukra figyelmeztető lehet, hogy a Siena milyen jól játszott egy héttel korábban az AS Romát 3-0-ra legyőzve.
Ráadásul Carlo Ancelottinak gondjai vannak: megint elfogytak a csatárai. Ronaldo, Inzaghi és Pato sérültek, Gilardino eltiltott. Így aztán valószínű, hogy Kaka lesz az előretolt ék, mögötte pedig Seedorf és az utóbbi időben kevés lehetőséget kapott Gourcuff játszik majd.
A forduló rangadójának az Udinese-Juventus mérkőzés, a két Zebra-gárda találkozója ígérkezik. A friuliaiak nem kifejezetten sikeresek a nagy Juve ellen, 33 hazai meccsükből csak hármat tudtak megnyerni.
Ugyanakkor a Juvéból hiányozni fog a gólkirály-jelölt David Trezeguet - igaz, remek helyettese lesz. Vincenzo Iaquinta maga is világbajnok, ráadásul hét szezont éppen az Udinese játékosaként töltött. Gigi Buffon felépült, s elképzelhető, hogy a kezdő csapatba kerül a januárban vett Momo Sissoko is.

OLASZORSZÁG, Serie A, 22. forduló
Szombat
Atalanta (7.)-Fiorentina (4.)
AS Roma (2.)-Reggina (18.)
Vasárnap
Udinese (6.)-Juventus (3.)
Milan (5.)-Siena (16.)
Sampdoria (8.)-Napoli (11.)
Torino (14.)-Palermo (9.)
Livorno (15.)-Genoa (10.)
Empoli (19.)-Lazio (13.)
Cagliari (20.)-Parma (17.)
Catania (12.)-Inter (1.)
Szombat este a Barcelonának "muszáj" nyernie Sevillában, ha továbbra is tartani akarja a lépést a Real Madriddal. A vendéglátók az előző idényben remekül szerepeltek a Sánchez Pizjuán Stadionban, a mostaniban ellenben szeszélyesen játszanak.
Mindazonáltal erősödtek az elmúlt hetekhez képest: a két mali játékos, Freddy Kanouté és Keita ismét játszhat. Ez, miután csapatuk nem érdekelt az Afrikai Nemzetek Kupája utolsó két mérkőzésén, kisebb csoda, mint hogy Daniel Alves ott lehet a pályán. A brazil ugyanis legutóbb megkapta ötödik sárga lapját, eltiltott lenne - ám a szövetség annulálta a legutóbbi lapját.
A Barcelonából Yaya Touré és Samuel Eto'o az afrikai torna, Bojan Krkic és Gianluca Zambrotta pedig egészségügyi okokból hiányzik majd. Ronaldinho, és Messi ellenben minden bizonnyal játszik. A két csapat januárban kétszer is megmérkőzött egymással a Király-kupában, 180 perc alatt mindössze egy-egy gól született mindkét oldalon, s ezzel a Barca jutott tovább.
A Real Madrid a Valladolid ellen készül folytatni hibátlan hazai bajnoki sorozatát. Bernd Schusternek pótolnia kell a sérült Pepét, Metzeldert és Van Nistelrooyt, kérdéses Guti játéka, míg Sneijder eltiltott.
Az utolsó helyen álló Levante Bilbaóban lép pályára - legalábbis a sorsolás szerint. Ugyanis a játékosok ultimátumot intéztek a klub vezetőihez: ha nem kapják meg a nekik járó, hetek óta elmaradt jövedelmüket, sztrájkba lépnek, s nem játszanak.

SPANYOLORSZÁG, Primera División, 23. forduló
Szombat
Murcia (18.)-Villarreal (4.)
Deportivo (17.)-Getafe (13.)
Sevilla (7.)-Barcelona (2.)
Vasárnap
Espanyol (3.)-Recreativo (19.)
Racing (6.)-Atlético Madrid (5.)
Mallorca (11.)-Almería (8.)
Osasuna (16.)-Zaragoza (10.)
Athletic Bilbao (15.)-Levante (20.)
Real Madrid (1.)-Valladolid (12.)
Valencia (9.)-Betis (14.)

4

Az Eintracht Frankfurt már pénteken megszerezte második tavaszi győzelmét: 2-1-re megverte az Arminia Bielefeldet. A győztes második gólját a cseh Martin Fenin lőtte: a húszéves csatárnak két mérkőzésen négy gól a Bundesliga-mérlege.
Egyébként az egyik legérdekesebb tavaszi forduló a hétvégi Németországban, érdekes mérkőzések állnak előttünk. Huszti Szabolcs csapata, a Hannover, például, Hajnal Tamás együttesével, közvetlen vetélytársával, a Karslruhéval találkozik.
Nekünk, magyaroknak ez az egyik kulcsmeccs, de a nagyvilág leginkább az első és a második, illetve a harmadik és a negyedik rangadójára figyel majd. Nem szólva a Ruhr-vidéki rangadóról: a Dortmund és a Schalke ütközete óriási presztízscsata.

NÉMETORSZÁG, Bundesliga I, 19. forduló
Péntek
Eintracht Frankfurt (8.)-Bielefeld 2-1
Szombat
Leverkusen (3.)-Hamburg (4.)
Hannover (7.)-Karlsruhe (6.)
Stuttgart (9.)-Hertha (13.)
Wolfsburg (10.)-MSV Duisburg (18.)
Bochum (11.)-Cottbus (17.)
Nürnberg (16.)-Rostock (15.)
Vasárnap
Bayern (1.)-Werder (2.)
Dortmund (12.)-Schalke (5.)