eur:
393.86
usd:
368.27
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Nyolcvan éves csöndet törhet meg a tenisz Muhammad Alija

Valósággal berobbant a nemzetközi férfi tenisz élmezőnyébe a francia Jo-Wilfried Tsonga, aki vasárnap döntőt játszhat az ausztrál nyílt bajnokságon, az év első Grand Slam-versenyén.

A 22 éves francia teniszező a melbourne-i viadal előtt a 38. helyen állt a világranglistán, így nem kiemeltként menetelt a döntőig az elmúlt másfél hétben, és győzött le jóval esélyesebbnek tartott ellenfeleket. Erre a bravúrra legutóbb 2006-ban a ciprusi Markosz Bagdatisz volt képes, igaz, a döntőben kikapott a svájci Roger Federertől.

Négy kiemeltet búcsúztatott

A hasonlóság miatt a tenisz Muhammad Alijának tartott Tsonga az első fordulóban rögtön a kilencedik helyen kiemelt brit Andy Murray ellen kezdett, és négy szettben nyert.

Az amerikai Sam Warburg és a spanyol Guillermo Garcia-Lopez viszonylag sima legyőzésével már a nyolcaddöntőben találta magát. Ott barátja és honfitársa, egyben korábbi párostársa, a nyolcadikként rangsorolt Richard Gasquet várt rá, és Tsonga ismét magabiztosan játszva diadalmaskodott. A nyolc között a 14. kiemelt orosz Mihail Juzsnij sem tudta megállítani a franciát.

Tsonga a csütörtöki elődöntőben ismételten káprázatos teljesítményt nyújtott, és esélyt sem hagyott a második helyen kiemelt, már sok nagy csatát megélt Rafael Nadalnak.

A fiatal franciának két óra sem kellett a 6:2, 6:3, 6:2 arányú győzelemhez. A sikert nagy részt hihetetlenül erős és pontos adogatásainak, valamint röptéinek köszönheti. Nadal két ászával szemben a francia sportsajtóban csak TGV-nek hívott Tsonga 17 védhetetlen adogatást mutatott be.

Utóbb a háromszoros Roland Garros-győztes spanyol klasszis is elismerte, esélye sem volt az elképesztően játszó Tsonga ellen, míg a francia teniszező azt mondta: egyszerűen semmi sem állíthatta meg.

Juniorként már a csúcsra ért

Ifjúsági és junior pályafutása alapján már korántsem ekkora meglepetés a francia játékos remeklése.

Tsonga kongói apa és francia anya gyermekeként született Le Mans-ban. Teniszütőt először apja adott a kezébe, majd a tehetséges gyermekkel több neves edző is foglalkozott. 15 évesen francia ifjúsági bajnok lett.

A francia sportoló 2003-ban megnyerte a US Opent a fiatalok között, éppen a ciprusi Markosz Bagdatiszt legyőzve. Ezen kívül háromszor játszott elődöntőt Grand Slam-versenyen a juniorok között.

2004 júniusában aratta első tornagyőzelmét egy kisebb spanyolországi viadalon, majd még ebben az évben két további versenyt nyert meg. Egy évvel később indult először Grand Slam-viadalon, a párizsi Roland Garroson, de az első körben búcsúzott.

A viadalokon folyamatosan gyűjtögette az értékes világranglista pontokat, így 2007. januárjában már a 212. helyre jött fel. A tavalyi esztendő eredményes volt, mert öt kisebb tornagyőzelem mellett Wimbledonban a negyedik, míg a US Openen a harmadik fordulóig jutott.

Francia győztes lehet 80 év után

Az igazi áttörést azonban a mostani melbourne-i viadal hozta meg. Tsonga a harmadik francia, aki bejutott az ausztrál verseny döntőjébe, de nyerni csak Jean Borotra tudott 1928-ban.

Ha Tsonga meg akarja ismételni a legendás előd teljesítményét, a fináléban a svájci világelső Roger Federer, vagy a harmadik helyen kiemelt szerb Novak Djokovics ellen kell nyernie.

Szerző: Kaposi Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×