A szép Marija tönkreverte a világelsőt

Infostart
2008. január 22. 18:20
Óriási meglepetés született az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokság női egyes számának negyeddöntőjében: Marija Sarapova kiejtette a világelső Justine Henin-t. Az orosz szépség a belga bajnoknő 32 mérkőzésből álló győzelmi sorozatát szakította meg, a második játszmát tekintve hihetetlen fölénnyel.

Az ember először nem akar hinni a szemének, ha csak a végeredményt látja: Sarapova 6:4, 6:0-ra verte meg Henint. 2002 óta nem fordult elő, hogy a belga játékos nullára kapjon ki egy szettben. Egyébként is: a tavalyi wimbledoni elődöntő óta ez volt az első veresége!

Sarapova viszont most szenzációsan teniszezett. Nem zavarta, hogy kettejük nyolc meccséből korábban hatot elveszített, nem érdekelte Henin nagy sorozata - úgy játszott, mint eddig csak nagyon kevésszer a pályafutása során.

Az Ausztrál Open alkalmasint egyik kedvenc tornája a 20 éves, de már több mint 10 millió dollárt keresett orosz hölgynek: sorozatban negyedszer került az elődöntőbe, sőt, tavaly döntőt játszott. A tavalyi győztes, Serena Williams pedig már nincs a mezőnyben...

Megnőtt Sarapova esélye a végső győzelemre, hiszen kiejtette Henint, s elbúcsúzott Kuznyecova és Serena Williams is már. Justine Henin nagyon finoman, de utalta arra, hogy Marija Sarapova akár meg is nyerheti a versenyt: "Nagyon jól játszott, ez az ő meccse volt, mint ahogy talán az ő tornája is ez."

Henin egyébként megjegyezte, hogy nem volt 100 százalékos állapotban, s ezért idegesen teniszezett - de nagyon sportszerűen hozzátette: "Ez nem mentség, mert ma ő volt a jobb, megérdemelten nyert."

Az ötödik helyen kiemelt orosz játékos az elődöntőben a Serena Williamst búcsúztató, szerb, Jelena Jankoviccsal játszik majd a fináléért.

A férfiaknál a francia Jo-Wilfried Tsonga követte Rafael Nadalt az elődöntőbe, miután 7:5, 6:0, 7:6-ra legyőzte az orosz Mihail Juzsnijt. A világranglista 38. helyezettje már a negyeddöntő résztvevői közül is az egyetlen volt, akit nem emeltek ki a torna előtt.

Aligha kell külön hangsúlyozni: Tsonga a pályafutása során először jutott GS-torna elődöntőjébe. Mi több, még egyetlen ATP-tornát sem nyert meg egyesben...