Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Válság felé robog a Liverpool

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bár cáfolta a Liverpool labdarúgó-csapatának két amerikai tulajdonosa, Tom Hicks és George Gillett, hogy el szeretnék adni a klubot, az indulatok nem csitulnak az észak-angliai városban.

A hírek szerint megromlott a Liverpool két amerikai tulajdonosának viszonya, így nem kizárt, hogy egy éven belül másodszor is gazdát cserél a 18-szoros angol bajnok együttes.

A nemzetközi befektetésekkel foglalkozó Dubai International Capital nevű cég már tavaly meg akarta szerezni a liverpooli klubot, de akkor az egyesület tulajdonosa, David Moores az utolsó pillanatban meggondolta magát, és végül februárban 174,1 millió fontért és 44,8 millió fontnyi adósságátvállalásért a két tengerentúli üzletembernek adta el a csapatot.

A dubai kormány tulajdonában álló cég azonban nem adja fel, és állítólag meg akarja venni Tom Hicks részesedését.

A társaság alapítója és elnöke, Szamir Al-Ansari nagy Liverpool-szukolónak vallja magát, sok mérkőzésen részt vesz, és állandó kapcsolatban áll a klub ügyvezetőjével, Rick Parry-vel. A cégnek több érdekeltsége van a szigetországban, övék a Madame Tusseaud panoptikum, a London Eye óriáskerék, valamint a Travelodge szállodalánc is.

George Gillett is azt tervezi, hogy kivásárolja partnere tulajdonrészét, de kevés az esélye, hogy erre egyedül képes lenne. A megoldást a klub részvényeinek megvásárlására, és az új stadion építésére felvett banki kölcsönök átvállalása jelentheti, kérdés, hogy Gillett képes-e egyedül állni ezt a több százmillió fontos tételt.

Tom Hicks állítólag már kacérkodott a dubai céggel, márpedig ezt a tulajdonostárs nem vette jó néven. Az sem használt a két amerikai üzletember kapcsolatának, hogy Hicks a napokban kijelentette, tárgyalt Jürgen Klinsmann-nal esetleges szerepvállalásáról, de a német szakember végül a Bayern Münchennel állapodott meg.

A két tengerentúli üzletember szóvivője ugyanakkor cáfolta, hogy bármelyikük is eladná érdekeltségét a Mersey-parti csapatban.

Ha a szurkolókon múlna, már a dubai cég kezében lenne a Liverpool, ugyanis az együttes szimpatizánsainak 83 százaléka támogatja a tulajdonosváltást. A drukkerek a szerdai, Luton elleni FA Kupa-mérkőzésen tüntettek a két amerikai üzletember ellen, egyúttal Rafa Benítez menedzser maradása mellett.

A két amerikai tulajdonos korábban vitába került Rafael Benítez menedzserrel, ugyanis a nyári költekezés után nem voltak hajlandóak újabb fontmilliókat biztosítani a spanyol trénernek az igazolásokhoz.