Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Exkluzív interjú az FTC elnökével: \"Érthetetlen a tender kudarca\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Értetlenül áll a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szerdai bejelentése előtt a Ferencvárosi Torna Club elnöke, Rieb György. Az állami társaság a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elbírálása alapján kihirdette, hogy érvényes, de eredménytelen a Ferencváros által használt Üllői úti ingatlanra kiírt újabb pályázat. Az alábbiakban a Rieb Györggyel készült interjú szerkesztett változatát olvashatják el.
Nem érzi úgy, hogy decemberben kissé korán kezdték el behűteni a pezsgőt?

Jogos a felvetés, de a kincstári optimizmusunkat éppen a Kincstári Vagyoni Igazgatóság jelzésére alapoztuk. A szervezet december 28-án jelezte, hogy a tender érvényes, és az anyagot pozitív előjellel küldte tovább a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsnak.

Hogyan fogadta a mostani hírt?

Mélységesen megdöbbentett, ami történt. Nem értem a döntést, mert a több futballklubbal rendelkező Kevin McCabe komoly érdeklődést mutatott, a befektetésből, a stadionépítésből pedig profitált volna a teljes magyar labdarúgás. Az állami vagyonkezelő cég mostani közelménye szerint a befektető nem vállalta, hogy megfizeti a klub részvényeinek 800 millió forintos vételárát. Ez azért is érthetetlen, mert a december 28-án felolvasott pályázati anyagban még ennek az ellenkezője szerepelt.

A közlemény alapján a Kevin McCabe érdekkörében tartozó Esplanade Real Estate a pályázati kiírásban meghatározott limitnél 1 milliárd forinttal alacsonyabb vételárat kínált a területért.

Ez tény, de a KVI vezetői korábban azt mondták, hogy egy kormányrendelet lehetőséget ad arra, hogy ha az első tender sikertelen, akkor a másodiknál az eredeti limitár 80, a harmadiknál pedig 70 százalékán vegyék figyelembe az ajánlatot. Az angolok most a 70 százalékát ajánlották meg az első összegnek. Kétségtelen, hogy voltak jogi hibák, hiszen a limitár szó benne maradt a szövegben, de szerintem ez már csak jogászkodás. Mindezt át lehetett volna hidalni.

Mi a következő lépés?

Bízom benne, hogy a jövő hét elején tudok egyeztetni a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács vezetőivel, jogászaival. Most úgy tűnik, hogy hamarosan egy zártkörű, meghívásos pályázatot hirdetnek meg. Egy ilyen tendernek rövid a határideje, bízom benne, hogy Kevin McCabe ezen is elindul, és az eljárás február közepére-végére sikerrel befejeződik.

Nem tart attól, hogy a mostani döntés elriasztja a befektetés mellett eddig kitartó üzletembert?

Beszéltem a cége képviselőivel. Nem meglepő, hogy csalódottan vették tudomásul a mostani döntést. Kevin McCabe és csapata vasárnaptól keddig Budapesten tárgyalt velünk, hosszasan tárgyaltunk a jövőről, a beruházásról, a futballról. Egyikünk sem gondolta, hogy végül eredménytelen lesz a pályázat. Kevin McCabe-et alapos, kitartó üzletembernek ismertem meg, aki ha valamit meg akar szerezni, azt meg is szerzi. Remélem, hogy az eddig töréntek nem veszik el a kedvét, de ezt most biztosan nem merem kijelenteni.

Egy esetleges meghívásos tenderen kik vehetnek részt?

Ha jól tudom, azokat hívhatják meg, akik az elmúlt három forduló során a pályázati anyagot megvették. McCabe cége mellett volt egy belga, egy svájci és egy lengyel társaság is az érdeklődők között.

Legjobb esetben mennyit csúszhat a mostani döntéssel az FTC anyagi helyzetének rendeződése?

Számításai szerint két hónapot. Ha most számunkra kedvező eredményt hirdettek volna, akkor nyugodt légkörben telhetett volna el az idő február végéig, amíg megérkezik hozzánk a pénz. Ha február végén döntenek, akkor ez újabb másfél-két hónapos csúszást jelenthet.

Mennyi pénzt veszítenek ezalatt?

Hét hónapja vergődünk, és ez sem javítja a helyzetünket. Igaz, az adósságállomány valamelyest csökkent az elnökségem alatt. A kéthónapos csúszás a hitelezőknek fizetendő kamatokkal együtt 80-100 millió forintos többletkiadással jár.

Kibírják ezt az időszakot?

Bízom benne. Minden FTC-szimpatizánsnak köszönöm az eddigi támogatást. A mostani helyzetben nyugalomra intenék mindenkit. Kérem a szurkolók türelmét, hogy közösen átvészelhessük ezt a nehéz időszakot.