eur:
393.82
usd:
367.73
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem kacsa: a Kacsa tényleg világklasszis lesz

A Real Madrid új csúccsal zárta a Primera División 2007-2008-as idényének első felét. A Manchester Unitedben Cristiano Ronaldo megszerezte angliai pályafutása első mesterhármasát. A Milan szenzációs csatárjátékkal kezdte az új évet, Ronaldo világklasszis formában tért vissza, Pato góllal debütált. A hétvége futballösszefoglalója.

A Serie A első 2008-as fordulójának utolsó mérkőzéséig mindössze egy hazai csapat tudott nyerni a kilencből. Mindez nem feltétlenül szólt a Milan mellett, amely tavaly április óta nem tudott bajnoki meccset nyerni a San Siróban.

Ám mire vasárnap este fél tizenegyre véget ért a mérkőzés, egész Olaszország a "brazil Milanról", ha úgy tetszik a "Milanão"-ról beszélt. Ki foglalkozott már azzal, hogy a Juve megérdemelt tizenegyesből mentett-e pontot Szicíliában, hogy a veterán "Bobo" Vieri győztes gólt lőtt a Fiorentinában, hogy az Inter mennyire megszenvedett a kieső helyen álló Siena otthonában a győzelemért?

A nagy sláger a Milan volt, amely lenyűgöző, ötletgazdag futballt mutatott, amelyben megismertünk egy ifjú, 18 éves csillagot, s amelyben egy 32. évében járó nagy visszatérő megint megmutatta, ha van kedve futballozni, még mindig a világ egyik legjobb csatára.

Carlo Ancelotti - állítólag a klubelnök, Silvio Berlusconi nyomására - három és fél, vagy inkább négy támadóval kezdett: a három brazil, Ronaldo, Alexandre Pato, Kaka és a stílusa és felesége miatt "tiszteletbeli brazil" Clarence Seedorf is bekerült a csapatba.

A bátorság jutalma látványos, közönségszórakoztató játék, öt nagyszerű gól, meg egy tapasztalat volt: az ezúttal eltiltott Gattuso nélkül, hiába játszott nagyszerűen, Massimo Ambrosini nem tudja egyedül megoldani a középpályás védekezést.

A Milan az első félidőben Pirlo nagy passza után Ronaldo góljával jutott vezetéshez, Paolo Maldini helyezkedési hibájából, illetve egy zseniális ellentámadásból a magyar Garics Györgyöt is soraiban tudó Napoli azonban kiegyenlített.

A Fenomén, azaz Ronaldo egy támadáson belül két olyan passzt is adott Patónak, amiért önmagában járna neki a fenti titulus, az akciót végül Seedorf góllal fejezte be, s megint vezetett a Milan. Kaladze fölösleges szabálytalansága miatt azonban tizenegyeshez jutott a Napoli, amely így még a félidő vége előtt ismét kiegyenlített.

A második játékrészben azonban a Milan még szebben és eredményesebb játszott, miközben azért a vezetés újbóli megszerzése után vigyázta is az eredményt. Ronaldo talán tíz gólt sem fejelt pályafutása során: most az újrakezdést követő fél percen belül így vette be a vendégek kapuját.

A folytatásban Kaka is megrúgta a magáét, majd a hajrában Alexandre Pato, azaz a Kacsa megszerezte tétmeccsen is első milanos gólját. Óriási nyomás szabadult fel benne: ritkán látni ilyen képességű futballistát, aki 5-2-re alakítva az eredményt elsírja magát. Persze: 18 évesen, a Milanban bemutatkozva szabad...

Carlo Ancelotti a mérkőzés után Ronaldóval az élen, ünnepelte a braziljait, de hozzátette, szerinte Seedorf volt a meccs embere. Biztatást adott a jövőre nézve is: marad a támadó formáció, maradnak a brazil csillagok a csapatban. Persze, ha így futballoznak, ki hagyná ki őket?

Olaszország, 18. forduló
Szombat
Empoli-Reggina 1-1
Catania-Juventus 1-1
Vasárnap
Siena-Internazionale 2-3
Atalanta-AS Roma 1-2
Cagliari-Udinese 0-1
Parma-Fiorentina 0-1
Sampdoria-Palermo 3-0
Lazio-Genoa 1-2
Torino-Livorno 1-2
AC Milan-Napoli 5-2
Az élcsoport: 1. Inter 46, 2. AS Roma 39, 3. Juventus 36, 4. Udinese 32, 5. Fiorentina 31
Spanyolországban a Barça és az újonc Murcia kezdte a fordulót. A katalánoktól ezúttal is hiányzott Deco, Ronaldinho és Messi, ám a vendéggárda így is csak egy félidőn keresztül tudta megnehezíteni Rijkaard csapatának dolgát.

Az Afrikai Nemzetek Kupájára indulás előtt két góllal búcsúzó Samuel Eto'o idénybeli eddigi legjobb teljesítményét nyújtotta. Kiválóan játszott a középpályán a brazil-portugált helyettesítő Eidur Gudjohnsen is, de a mezőny legjobbja a "csak" az előkészítésben jeleskedő Thierry Henry volt.

Az izlandi középpályás Thierry Henryról áradozott: "A négyből három gólt ő készített elő, világklasszis teljesítményt nyújtott. Ám mégis azt mondom, tud még ennél is jobban futballozni. Láttam őt eleget Angliában, pontosan tudom, mit beszélek."

A Real Madrid 47 ponttal zárta az őszi szezont - az 1995-96-os idény óta, amióta csak bevezették a hárompontos rendszert a Primera Divisiónban, még egyetlen csapat sem ért el a bajnokság első felében ilyen magas pontszámot. Bernd Schuster együttese mindössze tíz pontot veszített az első 19 fordulóban, ráadásul 41 gólt szerzett, többet, mint bármelyik vetélytársa.

A "fehérek" a Barcelona csúcsát döntötték meg: a 2005-2006-os szezonban Frank Rijkaard csapata 46 pontot gyűjtött féltávig. Eggyel kevesebbet, mint most a Madrid.
Tegyük sietve hozzá: a sereghajtó Levante elleni, messze nem az idénybeli legjobb teljesítménye volt a Madridnak. Kétségtelen, a valenciai gárda megsokszorozott akarással játszott, bizonyítani akart a nagyvilágnak, s egykori edzőjének, Bernd Schusternek egyaránt.

Az első félidőben jobban is játszott, mint a bajnoki címvédő, a Madrid csak az utolsó negyedórában döntötte el a mérkőzést. A főszereplő ezúttal (is) Ruud van Nistelrooy volt, aki előbb belőtt egy némileg vitatható ítélettel kapott büntetőt, majd remek lövéssel bebiztosította a győzelmet. A holland csatár az előző idényben három gólt szerzett a Levante pályáján, most "csak" kettőt - de ezeknek is nagyon örült.

Továbbra is kitűnő formában véd Iker Casillas, aki immár 470 perce nem kapott gólt a Primera Divisiónban. Pedig a találkozó előtt kérdéses volt a gyomorfertőzéssel kínlódó kapus szereplése. A teljesítményén egyáltalán nem látszott a betegség...

Az utolsó előtti Deportivo három gólt is szerzett a Villarreal otthonában, mégis kikapott. Részben kapusa hibáinak is tulajdoníthatóan. Fabrit, azaz Fabricio Agostót mégsem érheti súlyos elmarasztalás: hirtelen, egy meglehetősen furcsa ügy miatt került fel a B csapatból az A-ba.

A Depor legjobb két kapusa, az izraeli Dudu Avat és az uruguayi Gustavo Munúa eddig sem voltak túlságosan jóban. Avat helyét az edző, Miguel Ángel Lotina az utóbbi hetekben a dél-amerikai kapusnak adta, az első számú hálóőr hangos kritikáját kiváltva. A pénteki edzésen is ment a "különműsor" - s minden korábbinál rosszabb véget ért.

Munúa ugyanis, megelégelve az izraeli kollégától kapott sértéseket, nekiesett Avat arcának. Úgy helyben hagyta, hogy nyolc öltéssel kellett összevarrni. Lotina javaslatára a klub vezetői azonnal mindkettőjüket felfüggesztették.

Avat azonnal kijelentette, hogy vagy kirúgják Munúát, vagy ő távozik, de a vezérkar mindkettőjüket eltiltotta a szezon végéig. Egyelőre Fabri az első számú kapus, de valószínű, hogy a kiesés ellen harcoló klub még a januári átigazolási időszakban szerződtet egy új hálóőrt.

Spanyolország, 19. forduló
Szombat
Barcelona-Murcia 4-0
Athletic Bilbao-Sevilla 2-0
Vasárnap
Almería-Espanyol 1-0
Villarreal-Deportivo 4-3
Osasuna-Racing 0-2
Zaragoza-Real Mallorca 2-2
Valladolid-Recreativo 3-1
Betis-Getafe 3-2
Levante-Real Madrid 0-2
Atlético Madrid-Valencia 1-0
Az élcsoport: 1. Real Madrid 47, 2. Barcelona 40, 3. Atlético Madrid 37, 4. Espanyol 36, 5. Villarreal 35
"Az első félidőben mindenki azt hitte, egyedül kell megnyernie a mérkőzést. Szerencsére a szünetben megértették a játékosok, melyik a sikerhez vezető út. A második 45 percre gondolva, már egyetlen rossz szavam sem lehet rájuk" - mondta Sir Alex Ferguson, láthatóan elégedetten csapata, a Manchester United a Newcastle elleni, kiütéses győzelme után.

A Man United - angol csapat ellen, hiszen tavaly a Bajnokok Ligájában 7-1-re verte meg az AS Romát - közel négy éve nem rendezett hasonló gólparádét. 2003. április 12-én a Saint James' Parkban 6-2-re győzött a Newcastle United ellen.

A nap hőse, Cristiano Ronaldo, első mesterhármasát szerezte a Manchester United mezében. A portugál gyengébben kezdte az idényt, számára a november 3-i, Arsenal elleni rangadó (2-2) jelentette a fordulópontot. Azóta 13 mérkőzésen tizenhat gólt (!) ért el.

Maga a portugál csatár is boldog volt: "Korábban is azt mondtam, nekem az is elég, ha minden meccsen két gólt lövök. De azért, bevallom, nagyon szerettem volna már, hogy a mesterhármas is sikerüljön. Január tizenkettedike különleges nap lett a számomra: belőttem az első mesterhármast, s visszavettük a vezetést a bajnokságban. S utóbbi még fontosabb, mint az egyéni sikerem."

Avram Grant együttese 2-0-ra verte a Tottenhamet, Belletti és Wright-Phillips góljával. A Chelsea a Liverpool elleni, december 19-i Ligakupa-meccs óta először nyert két góllal. Bellettinek ez volt az első gólja a Stamford Bridge-en. A Tottenham legyőzéséből, igaz, a hajrára beállva, már kivette a részét az új szerzemény, Nicolas Anelka is.

Avram Grant, annak ellenére, hogy nem számíthatott sem a sérült Andrij Sevcsenkóra, sem pedig az afrikaiakra, Didier Drogbára és Salomon Kaloura, nem tervezte bevetni az új szerzeményt. Claudio Pizarro mellett Joe Cole is csatárt játszott.

Ám miután a perui megsérült a második félidőben, a menedzser beküldte Nico Anelkát. A francia jól mozgott, sőt legjobb kísérletét csak nehezen, a kapufa "segítségével" hárította Radek Cerny, a Spurs kapusa.

"Nem is vártam ennyit Anelkától - mondta a mérkőzés után Avram Grant. - A találkozó előtt egyszer sem tudott velünk edzeni, így nem akartam pályára küldeni. Ám Pizarro sérülése miatt kényszerhelyzetbe kerültem. Nagyon jó játékos, ezt most is igazolta. Nem csak a góllövéshez ért, hanem az előkészítésben is kiváló."

Az Arsenal mindössze másodszor veszített pontokat az Emirates Stadiumban, a Birmingham pontszerzése bravúr. Wenger a játékosai koncentrációs hibájának tulajdonította a botlást. Ráadásul vitatható volt az Adebayor által értékesített tizenegyes.

Anglia, 22. forduló
Szombat
Arsenal-Birmingham City 1-1
Chelsea-Tottenham 2-0
Everton-Manchester City 1-0
Middlesbrough-Liverpool 1-1
Aston Villa-Reading 3-1
West Ham-Fulham 2-1
Derby County-Wigan Athletic 0-1
Manchester United-Newcastle United 6-0
Vasárnap
Sunderland-Portsmouth 2-0
Bolton-Blackburn 1-2
Az élcsoport: 1. Manchester United 51, 2. Arsenal 51, 3. Chelsea 47, 4. Liverpool 39 (21 mérkőzés), 5. Everton 39, 6. Aston Villa 39, 7. Manchester City 39

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 06:13
×
×
×
×