Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Válságstáb a Dakar-rali rajtja előtt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A francia kormányszóvivő azt tanácsolta a Dakar-rali részvevőinek és szervezőinek, hogy kerüljék el Mauritániát. A Lisszabonból szombaton elrajtoló mezőny az eredeti tervek szerint a versenytáv jelentős részét a nyugat-afrikai országban teljesítené.

"Tájékoztattuk a rali szervezőt, hogy mekkora kockázatot vállalnak. A külügyminisztérium azt tanácsolja minden francia állampolgárnak, hogy ne utazzon Mauritániába, amíg nincsenek új fejlemények. Ez vonatkozik a rali szervezőire és a résztvevőkre is" - tolmácsolta kormányának álláspontját Laurent Wauquiez.

"A viadal szervezői egy válságstábot hívtak össze, hogy értékeljék a kialakult helyzetet. Tudomásom szerint pénteken reggel sajtótájékoztatón közlik, milyen lépések várhatók" - mondta a 10. Dakarjára készülő Szalay Balázs.

December 27-én a terroristák három katonát megöltek a nyugat-afrikai országban, három nappal korábban pedig fegyveresek négy francia turistát lőttek agyon, míg egyet súlyosan megsebesítettek.

A történtek után Étienne Lavigne, a Dakar versenyigazgatója tárgyalt a mauritániai tisztviselőkkel és a francia nagykövetség illetékeseivel, majd közölték, hogy biztonságosak lesznek az érintett szakaszok.

Az eddigi tervek alapján 30. Dakar-rali során a versenygépek 9273 km-t tesznek meg, ebből 5736 km a gyorsasági etap. A rajtceremóniát szombaton Lisszabonban tartják, majd következik négy marokkói szakasz, kilenc nap Mauritániában (egy szünnappal) és kettő Szenegálban, ahol január 20-án ér véget a világ legnehezebb tereprali-versenye.