Kulcsár Győző: "Csak közepesen fizetett amatőrök vagyunk"

Infostart
2007. december 31. 08:11
Az Év edzője szavazáson a harmadik helyen végzett Kulcsár Győző, a párbajtőrözők szövetségi kapitánya, akinek tanítványa, Kulcsár Krisztián Szentpéterváron megnyerte a világbajnokságot. Kulcsár Győző szövetségi kapitány az InfoRádiónak elmondta: mindent megtesz azért, hogy a férfi párbajtőr-válogatott megnyerje az olimpiát, hiszen csak ez hiányzik az éremkollekcióból. A Nemzet Sportolója kiemelte: egyelőre nem tudni, hogy a kétszeres olimpiai bajnok Nagy Tímea indulhat-e Pekingben.
Minek tudja be, hogy unokaöccse és tanítványa, a pályafutása végehez közeledő Kulcsár Krisztián párbajtőrben aranyérmes lett a szentpétervári világbajnokságon októberben?

Nem vagyunk profik, csak közepesen fizetett amatőrök. Ez derült ki a szentpétervári világbajnokságon is. A profi ugyanis szépen keres és mindig a maximumot teljesíti, nálunk egyik eset sem valósul meg. Krisztián nagyon tud vívni, mindent tud erről a sportágról. Kicsit abbahagyta a vívást, és áthelyezte fő tevékenységét az élet más területére. Jó irányba indult el, szépen halad előre a saját szakmájában. Két vasat tart a tűzben, és már nem a vívásban kell a maximumot nyújtani, ha nem lesz sikeres, akkor sincs baj. Ha elvégzi a munkát, felkészülten és nyugodtan állhat oda a pástra, azzal a felfogással, hogy nyerjen a jobb. Ez egy egészséges amatőr szemlélet. Ez a felfogás segítette át Krisztiánt sok olyan helyzetben, amikor egy tus döntött a vb-n. Nem volt görcsös, nem volt a vállán egy ország gondja, hanem nyugodtan, felszabadultan, teher nélkül tudott vívni az egyéniben. A csapatversenyben már nem vívott olyan jól, mert arra gondolt, hogy a csapatért, is kell teljesíteni, és mi lesz, ha rajta megy el a sikeres szereplés.

Az olimpiai kvalifikációs periódus még nem ért véget. Milyen eredményeket vár a férfi párbajtőrözőktől Pekingben?

Először a kvalifikációt kell teljesíteni, hiszen még nem biztosították az olimpiai szereplést, bár jó esély van rá, hogy kijussanak, és egyértelműen ez az elvárás. Ezek a fiúk már nyertek mindent, Eb-t és vb-t is, kivéve az olimpiát. Egy célunk van: kijutni és megnyerni az olimpiát, bár tudjuk, ez nagyon nehéz lesz. Ha elvégezzük a munkát, de nem sikerül, azt mondhatjuk, hogy megpróbáltuk, de nem történt tragédia. Most azonban eget-földet megmozgatunk azért, hogy ez a csapat nyerjen Pekingben. Ennek a realitása 30 százaléka. El kell hitetni a fiúkkal, hogy sikerülhet, nekik is el kell hinni, hogy nyerhetnek, hinni kell a munkában, az edzésben, a felkészülésben. A magyar versenyzők tudnak vívni, de nem fognak jobban, vagy rosszabbul vívni az olimpián sem, csak az fog dönteni, hogy az adott pillanatban hogyan működnek az emóciók.

Látja már a következő generációt, amely Londonban lehet sikeres?

Nem, egyelőre nem, bár az idei országos bajnokságon megmozdult valami, mégha az én versenyzőim is voltak a szenvedő alanyai ennek. Azonban úgy gondolom, ha megharapnak, akkor vagy elszaladok, vagy megpróbálok visszaharapni. Eddig a kényelmes állóvíz jellemezte a sportágat, most talán megmozdult, de nem látom még a londoni csapatot.

A nőknél szabadkártyát kértek Nagy Tímeának. Mennyi esélye lehet a címvédésre?


Nem lehet megmondani, hogy mi alapján és kik kapják a szabadkártyát, nincs erre szabály. Kilenc szabadkártya van vívásban, ezt elsősorban a rendező országnak adják, ha az nem kvalifikálja magát. Nem tudni, hogy a kínaiak kijutnak-e, és azt sem, ha mindet elhasználják, akkor nincs több szabadkártya. Elég hülyén hangzik, hogy egy kétszeres olimpiai bajnok nem indulhat az ötkarikás játékokon. Arra van egy kis esély, hogy a versenyeken kivívja a szereplést, de ez inkább matematikai esélye van, mint realitás.

A többiek közül kit láthatunk Pekingben?

Ha Szász Emese hozza az eddigi átlagot, akkor valószínűleg ki fog jutni Pekingbe. Mincza Ildikónak vagy Hormay Adriennek van még esélye, de ehhez az kell, hogy megfelelően szerepeljenek.