"Behúzott kézifékkel" is nyert a Real Madrid

Infostart
2007. december 16. 22:54
A listavezetők közül csak a Bayern München nem nyert a négy nagy bajnokságban. Angliában az Arsenal és a Manchester is 1-0-ra nyert, a Liverpool, illetve a Chelsea ellen. Németországban a bajoroknak a berlini döntetlen az ősz bajnoki címet hozta. Olaszországban az Inter egyetlen európai játékossal a kezdő csapatában játszott és nyert. A spanyol bajnokság záró meccsén a Real Madrid közepes játékkal és két két holland góljával győzött az Osasuna ellen, s tartja négypontos előnyét a Barcelonával szemben.

Mindkét óriás győzelemmel készült a vasárnapi El Clásicóra. A Barcelona - Ronaldinhót végig, Decót az első 64 percben a cserék között hagyva - 3-0-ra megverte a Mestallában a mély válságban lévő Valenciát.

A Barca nyert és veszített is egyben a találkozón. A csapat idegenben mutatott játéka, a három pont megszerzése, Samuel Eto'o két gólja, s jó teljesítménye feltétlenül a pozitívumok közé tartozik, ám negatívumnak több, mint sok a Real Madrid elleni rangadó előtt Lionel Messi sérülése.

Az argentin csillag Marchenával ütközve dőlt ki a sorból, az orvosi jelentés szerint legalább egy hónapra, így biztosan nem lesz ott az El Clásicón. A két csapat legutóbbi bajnokiján Messi mesterhármast lőtt a Nou Campban a Real Madridnak.

A Madrid közel sem játszott csúcsformában a Bernabéu (korábbi nevén Chamartín) Stadion megnyitásának 60. évfordulóját is ünneplő mérkőzésen. Mégis - a találkozó egészét tekintve - simán nyert, az Osasuna gyenge támadójátékot nyújtott.

A Madrid első gólját Van Nistelrooy fejelte Wesley Sneijder beadásából, a másodikat, túl a második játékrész derekán, Sneijder lőtte, honfitársa legurítása után. Ezúttal nem akadt kiemelkedő teljesítmény a hazai pályán továbbra is száz százalékos madridi együttesben, korábbi formájához képest Pepe javult a legtöbbet.


16. forduló
Szombat
Espanyol-Levante 1-0
Valencia-Barcelona 0-3
Vasárnap
Getafe-Villarreal 1-3
Murcia-Racing 2-1
Mallorca-Athletic Bilbao 0-0
Valladolid-Sevilla 0-0
Deportivo-Zaragoza 1-1
Betis-Almería 3-1
Recreativo-Atlético Madrid 0-0
Real Madrid-Osasuna 2-0
Az élcsoport állása: 1. R. Madrid 38 pont, 2 Barcelona 34, 3 Atlético 31, 4 Villarreal 31, 5 Espanyol 30
Ha nehezen is, de nyert a Juventus a Lazio otthonában, s így ragad az élbolyhoz. A Juve az elmúlt hetekben nem tudta megnyerni idegenbeli mérkőzéseit - ebből a szempontból meglepetés a torinói klub győzelme.

A Juve legjobbjai ezen a mérkőzésen Gianluigi Buffon és Alessandro Del Piero voltak. A találkozó után Claudio Ranieri, a csapat edzője is e két játékos teljesítményét emelte ki. Az értékelések szerint Buffon pályafutása legnagyobb védései közé sorolhatja néhány szombati bravúrját - pedig hát eddig is belekapaszkodott már néhány nehéz labdába...

Az öt gólt hozó mérkőzésen a kétgólos Del Piero mellett duplázott a laziós Goran Pandev is. A meccs első gólját a góllövőlistát vezető David Trezeguet lőtte.

Vasárnapra is maradt Róma-Torino városi találkozó. AS Roma a toriinói Olimpiai Stadionban a Toro ellen játszott. Francesco Totti újabb sérülése miatt megint nem tudott játszani, de talán túlzás lenne csak erre a tényre fogni, hogy a fővárosi gárda nem tudott nyerni. A Bikák közelebb álltak a győzelemhez!

A Palermo 3-1-re nyert Bergamóban, meglehetősen ritka győzelmet aratva. A szicíliai együttes ezt megelőzően legutóbb 1953-ban nyert az Atalanta pályáján!

A Sampdoria és a Fiorentina látványos mérkőzések játszott döntetlent egymással. A hazaiak góljait Gastaldello és Cassano, a vendégekét Mutu és Donadel szerezte. Cassano óriási formában játszott, éppen olyan jól, mint "római kori" fénykorában.

A találkozó során sárga lapot kapott, ezért valószínűleg ki kell majd hagynia az AS Roma, tehát egykori klubja elleni mérkőzést. Különös jelenet volt: a csatár elsírta magát, saját játékostársai és ellenfelei is vigasztalták. Nem nagy sikerrel. (Cassano 2004-ben is emlékezetes okból sírt: akkor gólja ellenére csapata nem jutott be a legjobb nyolc közé a portugáliai Európa-bajnokságon.)

Az eltiltott Ibrahimovic nélkül játszó "amerikai Inter" munkás győzelmet aratott Szardínia szigetén. A második félidő közepéig minden helyzet kimaradt, ám akkor Julio Cruz bevette a Cagliari kapuját, majd Suazo is a kapuba talált.

A hondurasi egykori csapata hálóját vette be. Az Inter kezdőcsapatában szerepeltek közül csak a román Chivu nem származik az amerikai kontinensről, a hondurasi Suazo és a kolumbiai Cordoba mellett három brazil és öt argentin játszott. Később beállt még egy brazil, César is.

16. forduló
Szombat
Catania-Udinese 2-0
Lazio-Juventus 2-3
Vasárnap
Torino-AS Roma 0-0
Sampdoria-Fiorentina 2-2
Atalanta-Palermo 1-3
Siena-Napoli 1-1
Parma-Reggina 3-0
Empoli-Genoa 1-1
Cagliari-Inter 0-2
Február 13.
AC Milan-Livorno
Az élcsoport állása: 1. Inter 40 pont, 2. AS Roma 33, 3. Juventus 32, 4. Udinese 28, 5. Palermo 25
A Manchester United és az Arsenal ellépett két legnagyobb riválisától, miután egyaránt 1-0-s győzelmet aratott a Premier League vasárnapi programjában. Mindkét gárda az első félidő hajrájában szerezte meg a gólját: Sir Alex Ferguson együttese Carlos Tévez, míg Arsene Wengeré a csapatkapitány, az egykori Chelsea-játékos (!) William Gallas góljával győzött.

A Liverpool immár hat esztendeje nem tud nyerni az Anfield Roadon az angol élvonal "örökrangadóján" - sőt, amióta Rafa Benítez irányítja a csapatot, egyáltalán nem tud bajnokit nyerni a Man United ellen.

Rafa minden vágya volt, hogy megtörjön a rossz sorozat: dupla diadal lett volna ez a számára. A három bajnoki pont mellett fontos siker lett volna ez a számára az Amerikából e mérkőzésre érkezett tulajdonosok, Tom Hicks és George Gillett szeme előtt. A menedzsernek az ősszel támadtak vitái a pénzemberekkel, mint utóbb bevallotta, ezek miatt a lemondását is fontolgatta.

A Liverpool változatlan összeállításban kezdett az előző mérkőzéséhez képest - erre mindössze harmadszor volt példa Benítez érájában. Nem hozott szerencsét a döntés: a Man United fontos és sokat érő győzelmet aratott.

A mérkőzés egyetlen gólját Carlos Tevez szerezte - az argentin csatár kitűnően beilleszkedett Sir Alex csapatába. A korábban háromszor is Dél-Amerika legjobbjának választott csatár az utóbbi négy mérkőzésén négy gólt szerzett.

Még ennél is fontosabb, hogy ő rangadók kulcsembere: a Chelsea elleni és a mostani mérkőzést is ő döntötte el. (A Chelsea ellen 2-0-ra nyert a Man United, Saha a 91. percben állította be a végeredmény, Tévezé volt a döntő találat.)

Érdemei azért is nagyok a vasárnap délutáni találkozón, mert a Liverpool egyáltalán nem játszott rosszul a mezőnyben, sőt... Legalább annyi helyzete volt, mint a Unitednek, más kérdés, hogy Torres, Kuyt és a csereként beállt Crouch ezúttal nem tudott gólt szerezni.

A vereséggel a Manchester United kilencpontos előnybe került a Liverpoollal szemben. A Vörösök viszont - igaz egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak vetélytársaiknál - egyelőre kiestek a legjobb négy közül.

Az Arsenal 2004 februárja óta először verte meg a Chelsea-t, s ezzel visszavette a mindössze néhány órán át vezető Man Unitedtől az első helyet a Premier League-ben. Az Ágyúsok sikerében fontos szerepet játszott, hogy Fabregas, Flamini és Hleb vállalhatta a játékot.

A fentiek egyben természetesen azt is jelentik, hogy ameddig José Mourinhóval veretlen maradt a Chelsea az Arsenal ellen, a portugál távozása után az első alkalommal azonnal kikapott.

Az első (szomorú) kulcspillanat a 38. percben John Terry lábsérülése volt. A Kékek és az angol válogatott csapatkapitánya valószínűleg lábtörést szenvedett. Ben Haim állt a helyére. A kiegyenlített első félidőt Petr Cech nagyon ritka hibáinak egyike zárta le: a cseh kapus elvétette a beadást, így egykori klubtársa, William Gallas az üres kapuba fejelhette a labdát.

A második játékrészben a Chelsea sokat tett az egyenlítésért, de nem volt elég hatékony a támadójátéka. Andrij Sevcsenko sem akcióból, hanem szabadrúgásból került jó helyzetbe, lövését azonban a 91. percben, Almunia fölé ütötte. Az Arsenal sem tudott már több gólt szerezni, noha a csereként beálló Robin van Persie kétszer is közel járt a gólhoz.

A Chelsea, minden sorozatot beleszámítva, 16 tétmérkőzés után szenvedett ismét vereséget. A Kékek második rangadójukat veszítették el, jelentős hátrányba kerültek az Arsenallal és a Manchester Uniteddel szemben. Igaz, mindkét csapattal a Stamford Bridge-en találkoznak majd tavasszal.

17. forduló
Szombat
Portsmouth-Tottenham 0-1
Manchester City-Bolton 4-2
West Ham United-Everton 0-2
Sunderland-Aston Villa 1-1
Wigan-Blackburn 5-3
Birmingham-Reading 1-1
Derby-Middlesbrough 0-1
Fulham-Newcastle 0-1
Vasárnap
Liverpool-Manchester United 0-1
Arsenal-Chelsea 1-0
Az élcsoport: 1. Arsenal 40 pont, 2. Manchester United 39, 3. Chelsea 34, 4. Manchester City 33, 5. Liverpool 30 (16)

4

A Bayern München hívei legfeljebb annak örülhettek a Hertha BSC elleni mérkőzés után, hogy a döntetlennel kiharcolta a csapat az őszi elsőséget. Igaz, a legnagyobb rivális, az e fordulót megelőzően sorozatban öt bajnoki győzelmet aratott Bayer Leverkusent kiütő Werder Bremen azonos pontszámmal zárta a bajnokság első felét (36-36).
A Bayern a mérkőzés nagy részében fölényben játszott a Hertha ellen, de nem tudta bevenni Drobny kapuját. A másik oldalon Dárdai Pál is közel járt a gólszerzéshez, de veszélyes lövését az eltiltott Oliver Kahnt helyettesítő Michael Rensing kapus látványos vetődéssel hárította.
A Bayer Leverkusen jól kezdett a brémai Weserstadionban, sőt Barnetta révén vezetést is szerzett. Az első félóra leteltével a Werder lábra kapott, s szűk negyven perc alatt öt gólt szerzett. Különösen a brazil Diego, s a két gólt is szerző - veseátültetése után a pályára visszatért - Ivan Klasnic volt elemében, utóbbi két gólt is elért.
Hajnal Tamás együttese, a Karlsruhe nagyon közel állt az újabb bravúrhoz. A 3. helyen álló Hamburger SV ellen Timm révén a KSC a 46. percben vezetést szerzett, a vendégek csak a 91. percben egyenlítettek, a horvát Ivica Olic révén.A vendégek rászolgáltak az egy pontra, ám, ha a 67. percben Hajnal Tamás lövése után Boateng nem tisztáz a gólvonalon, alighanem üres kézzel mehet haza Huub Stevens csapata.

17. forduló
Péntek
Cottbus-Hannover 5-1
Szombat
Hertha BSC-Bayern München 0-0
Werder Bremen-Leverkusen 5-2
Karlsruhe-Hamburg 1-1
Schalke-Nürnberg 2-1
Bielefeld-Stuttgart 2-0
Wolfsburg-Dortmund 4-0
Vasárnap
Duisburg-Frankfurt 0-1
Rostock-Bochum 2-0
Az állás az őszi idény után: 1. Bayern München 36 pont, 2. Werder 26, 3. Hamburg 32, 4. Leverkusen 30, 5. Schalke 29, 6. Karlsruhe 28, 7. Hannover 27.