A Renault megúszta a büntetést

InfoRádió / MTI
2007. december 6. 19:23
Bár bűnösnek találta, nem bünteti meg a kémügyben a Renault Forma-1-es csapatot a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA). Ezt a szervezet szóvivője jelentette be.

A francia istálló korábban elismerte, hogy hozzájutott néhány titkos információhoz a rivális McLaren-Mercedes fejlesztési terveiből, de jelezte ezeket nem használta fel.

A csapat mérnöke, Phil Mackereth korábban a McLarennél dolgozott, és a Renault tudta nélkül 2006 szeptemberében titkos adatokat tulajdonított el korábbi munkaadójától, melyeket feltöltött a francia gyártó számítógépeinkre.

Amikor a Renault vezetése erről értesült, azonnali hatállyal megszüntette Mackererth munkaviszonyát, a fejlesztési adatokat törölte a számítógépeiről és a történtekről értesítette az FIA-t, illetve a McLarent.

A Reanult azóta is folyamatosan egyeztetett a McLarennel illetve az FIA-val az ügyben, a bizalmas adatokból pedig semmit sem használt fel. Ennek igazolására az istálló független szakértőkkel folyamatosan vizsgáltatta az autókat és a számítógépes rendszert.

A rivális McLaren-Mercedes ebben az évben, mint vétkes szerepelt már kémügyben: a gárda szeptemberben elvesztette az összes, addig szerzett pontját az idei konstruktőri versenyben, valamint 100 millió dolláros büntetést kapott, mert Nigel Stepney, a Ferrari fejlesztésekért felelős korábbi mérnöke 780 oldalas dokumentumot adott át Mike Coughlannek, a McLaren-Mercedes azóta már felfüggesztett főtervezőjének, a wokingi csapat pedig felhasználta az információkat.